ΕΘΝΙΚΑ

Ψήφισμα προς Λευκό Οίκο:Να ενταχθούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ ως «Μακεδονία»

Ψήφισμα προς Λευκό Οίκο:Να ενταχθούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ ως «Μακεδονία»

Ψήφισμα για την υποστήριξη στην ένταξη των Σκοπίων στο NATO καλεί το Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να εξασφαλίσουν την ένταξη τους στο NATO κατά τη σύνοδο κορυφής στη Βρετανία το Σεπτέμβριο.

Στο ψήφισμα οι συντάκτες σημειώνουν ότι τα Σκόπια είχαν δεχθεί κατά τον πόλεμο του 1999, να φιλοξενήσουν περισσότερους από 400 χιλιάδες πρόσφυγες από το Κοσσυφοπέδιο, ότι συμμετέχει σε ειρηνευτικές αποστολές στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, καθώς ότι έχει αναπτύξει έναν σύγχρονο στρατό, που είναι έτοιμος να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του NATO.

Επισημαίνεται, ακόμη, ότι μέχρι στιγμής 120 στρατιώτες του νοτιοσλαβικού κράτους έχουν λάβει διακρίσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ότι η χώρα παρέχει μεγάλη υποστήριξη στην αποστολή στο Αφγανιστάν, συγκριτικά με τον αριθμό των κατοίκων της.

Σημειώνεται ακόμη ότι στα Σκόπια έχουν γίνει οικονομικές μεταρρυθμίσεις και ότι η Ελλάδα θα έχει οφέλη από την ένταξη της «Μακεδονίας» στο NATO.

Στο ψήφισμα γίνεται αναφορά στην ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης του Δεκεμβρίου του 2011, η οποία ήταν μια απόφαση χωρίς δικαίωμα έφεσης και ότι η Ελλάδα παραβίασε την υποχρέωσή της βάσει του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας των Ηνωμένων Εθνών της 13ης Σεπτεμβρίου του 1995.

Επίσης, απαιτεί από το Κογκρέσο να υποστηρίξει την ένταξη του νοτιοσλαβικού κράτους στο NATO, ως «Μακεδονία».

Μάλιστα, ο πρώην γενικός γραμματέας του NATO, Τζορτζ Ρόμπερτσον, δήλωσε ότι τα Σκόπια είναι έτοιμα για ένταξη στο NATO, και πρέπει να λάβουν την πολυαναμενόμενη πρόσκληση, σύμφωνα με την Best.

ΠΗΓΗ Βαλκανικό Περισκόπιο

Διαβάστε επίσης

Ίβανοφ: «Δεν θα δεχθώ αλλαγή του ονόματος Σκοπίων»