ΕΘΝΙΚΑ

Πού το πάει η Αλβανία; Επίθεση εθνικιστών κατά Ελλήνων σε μειονοτικό χωριό (vid)

Πού το πάει η Αλβανία; Επίθεση εθνικιστών κατά Ελλήνων σε μειονοτικό χωριό (vid)

Τα πρωτοφανή και άγρια επεισόδια του αγώνα ανάμεσα στην Σερβία και την Αλβανία για τα προκριματικά του Euro, δεν περιορίστηκαν στο Βελιγράδι.

Στο στόχαστρο βρέθηκαν και οι κάτοικοι της ελληνικής μειονότητας στο χωριό Δερβιτσάνη της Κάτω Δρόπολης, στην περιοχή του Αργυροκάστρου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά τη διακοπή της αναμέτρησης, Αλβανοί εθνικιστές εισέβαλαν στο μειονοτικό χωριό προκαλώντας επεισόδια κατά των ομογενών κατοίκων, ενώ φώναζαν υβριστικά συνθήματα κατά των Ελλήνων και της χώρας μας.

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο himara.gr : «Δεν αρκέστηκαν μόνο στα συνθήματα αλλά επιτέθηκαν και τραυμάτισαν κατοίκους του χωριού και για αρκετή ώρα περιφέρονταν με τα αυτοκίνητά τους στους δρόμους, εκφοβίζοντας τους κατοίκους, που εκείνη την ώρα είχαν πιαστεί στον ύπνο, μη έχοντας πολλές επιλογές να αντιδράσουν».

ΜΜΕ της ελληνικής μειονότητας αναφέρουν ότι κάτοικοι του χωριού Λαζαράτι, μπήκαν στο χωριό με κομβόι αυτοκινήτων φωνάζοντας συνθήματα όπως «Θα σας κάψουμε, χριστιανοί!»...

Θυμίζουμε άλλωστε την απίστευτη πρόκληση, με την εμφάνιση στο γήπεδο του Βελιγραδίου, ενός μικρού τηλεκατευθυνόμενου ελικοπτέρου που «κουβαλούσε» τη σημαία της λεγόμενης «Μεγάλης Αλβανίας». Μάλιστα, οι εθνικιστές δεν δίστασαν να συμπεριλάβουν στα σύνορα της χώρας που... ονειρεύονται ακόμα και την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, στην περιβόητη «σημαία» τους περιλαμβάνονται η Ήπειρος, η Δυτική Μακεδονία και η Κέρκυρα.

Αξίζει να σταθούμε σε σχόλιο του Αλβανού δημοσιογράφου Τέλνι Σκούθκι, που ζει και εργάζεται στο Αργυρόκαστρο, για το προκλητικό συμβάν: «Το να τρομοκρατείς επί 45 λεπτά ένα ολόκληρο μειονοτικό χωριό, καταστρέφοντας οχήματα στο όνομα του ''πατριωτισμού'', αυτό εγώ το αποκαλώ βαρβαρότητα. Αυτό συμβαίνει τώρα, στο χωριό Δερβιτσάνη, που βρίσκεται περίπου 5 χλμ από το Αργυρόκαστρο. Πάνω από 100 ''πατριώτες'' από το νότο έχουν τρομοκρατήσει τυφλά τους τουλάχιστον δύο χιλιάδες κάτοικους του χωριού, και η αλβανική αστυνομία, όχι μόνο δεν ξέρει να διαχειριστεί μια τέτοια κατάσταση, αλλά δεν είναι καν σε θέση να εγγυηθεί τις ζωές των δύο δημοσιογράφων που τόλμησαν να πάνε στο συμβάν για να καταγράψουν το γεγονός. Το να είσαι πατριώτης δεν σημαίνει πως πρέπει να τρομοκρατείς ένα άλλο έθνος, αντιθέτως πατριωτισμός είναι να σέβεσαι έναν άλλο λαό. Αρκετά με τον μεσαιωνικό ''πατριωτισμό''. Είμαστε στο 2014».

Οι ανά τον κόσμο Αλβανοί και η πολιτική τους ηγεσία με πρώτον τον κατά τα άλλα «κοσμοπολίτη» πρωθυπουργό Εντι Ράμα- κατελήφθησαν από «εθνική υπερηφάνεια».

Όπως αναφέρει και η Καθημερινή, τα καλάσνικοφ ήχησαν στα Τίρανα και την Πρίστινα και σε μειονοτικά χωριά του Νότου Αλβανοί εθνικιστές επέδραμαν εναντίον του άλλου, «μισητού εχθρού» του έθνους τους, των Ελλήνων. Οι Σέρβοι από την πλευρά τους εξέλαβαν ως «εθνική ντροπή» την αλβανική προβοκάτσια. Αρκετοί αναλυτές τους μάλιστα τη συνέδεσαν με σχέδιο υπονόμευσης από τους δυτικούς της σημερινής επίσκεψης Πούτιν στο Βελιγράδι.

Διαβάστε επίσης:

Σερβία - Αλβανία: Έτσι πέρασε η σημαία στο γήπεδο (video)

Α. Βούτσιτς: Πολύ σοβαρή πολιτική πρόκληση το επεισόδιο στο Σερβία - Αλβανία

Σοβαρά επεισόδια και στο Αργυρόκαστρο μετά το Σερβία-Αλβανία

Πρόκληση: Σήκωσαν σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας» με ελληνικά εδάφη