ΕΘΝΙΚΑ

Στον «πάγο» η ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε αν δεν βρεθεί λύση για το όνομα

Στον «πάγο» η ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε αν δεν βρεθεί λύση για το όνομα

Τα Σόπια δεν μπορούν να περιμένουν να λάβουν ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Δεκέμβριο (στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ), επειδή ένα από τα εκκρεμή ζητήματα με τις Βρυξέλλες είναι η διαφορά με την Ελλάδα για το θέμα του ονόματος.

Αν δεν βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας μέχρι τότε, οι χώρες - μέλη της ΕΕ και πάλι δεν θα καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία για την έναρξη διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Σκοπίων, αρμόδιος για Ευρωπαϊκά Θέματα Φατμίρ Μπεσίμι (προέρχεται από το αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι).

Ο κ. Μπεσίμι προέβη στις δηλώσεις αυτές, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γενικό Διευθυντή της Επιτροπής Διεύρυνσης Κρίστιαν Ντάνιελσον, στη βελγική πρωτεύουσα, με αντικείμενο συζήτησης την τελευταία Έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα Σκόπια, όπου ο κ. Μπεσίμι ανέφερε πως η χώρα του καταβάλλει προσπάθειες για να διευθετήσει τις παρατηρήσεις που διατυπώνονται στην Έκθεση.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές ημέρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε, γι' ακόμη μια φορά, προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις των Σκοπίων με την ΕΕ.

Τα Σκόπια παραμένουν σε καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας από το 2005, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από το 2009 μέχρι σήμερα, έχει απευθύνει έξι φορές σύσταση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν έχει υιοθετήσει τις συστάσεις αυτές και η Ελλάδα είναι αυτή που δεν πρέπει να επιτρέψει την έναρξη των διαδικασιών, αν προηγουμένως δεν έχουν διασφαλιστεί σε απόλυτο βαθμό τα εθνικά μας συμφέροντα.

Διαβάστε επίσης: Κέρινα ομοιώματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Φιλίππου Β' παρουσίασαν οι Σκοπιανοί