ΕΘΝΙΚΑ

Σαμαράς: Στηρίζουμε τον Αναστασιάδη

Σαμαράς: Στηρίζουμε τον Αναστασιάδη

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, διαβεβαίωσε ότι «η αρχή της συναντίληψης και η αρχή του συντονισμού Αθηνών και Λευκωσίας ήταν και παραμένει αναλλοίωτη, σταθερός πυλώνας και παντός καιρού».

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος μιλούσε σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, τόνισε ότι στηρίζει την απόφαση του Κυπρίου Προέδρου να αναστείλει τη συμμετοχή του στις συνομιλίες.

Στηρίζουμε, ανέφερε χαρακτηριστικά, την απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη να αναστείλει τη συμμετοχή του στις δικοινοτικές συνομιλίες, έως ότου συντρέξουν κατάλληλες προϋποθέσεις.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η Τουρκία επέλεξε πολιτική, που «δεν έχει καμία σχέση με το διεθνές δίκαιο». Παρακολουθούμε, ανέφερε, με σύνεση και νηφαλιότητα την κατάσταση και εξέφρασε την ελπίδα η τουρκική πλευρά να εργαστεί προκειμένου να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη των συνομιλιών.

Στην προσφώνηση του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι δεν είναι καθόλου τυχαία η χρονική στιγμή που η Τουρκία επεχείρησε να ακολουθήσει πρακτική κλιμάκωσης της έντασης. Η Τουρκία, είπε, επιλέγει αυτή την ώρα να δυναμιτίσει την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη, που «Κύπρος και Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες εργάζονται για να οικοδομήσουν στην εύφλεκτη περιοχή μας».

Καλούμαστε σήμερα, επεσήμανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά αυτή την πρόκληση και με πνεύμα συναίνεσης να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Ο Κύπριος Πρόεδρος επανέλαβε ότι δεν είναι διατεθειμένος να αποδεχτεί τις όποιες πιέσεις για επάνοδο σε ένα διάλογο, κάτω από απειλές και εκβιασμούς, προκειμένου να επιτευχθεί λύση που θα την υπαγορεύει η στρατιωτική ισχύς.

Έσπεν Άιντε: Οι δύο πλευρές θα κρίνουν αν θα τεθεί στις συνομιλίες το θέμα των υδρογονανθράκων

Εντωμεταξύ το αν θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, το θέμα του φυσικού αερίου, εξαρτάται από τις δύο πλευρές, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Άιντε.

Επίσης είπε ότι έχει μια σειρά από ιδέες, αλλά, πρόσθεσε , είναι πολύ νωρίς για να αποκαλύψει τις λεπτομέρειες καθώς ακόμη διεξάγει συνομιλίες με τις δύο πλευρές και τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί.

Ο κ. Άϊντε ανέφερε ότι από τις επαφές του με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, είναι ξεκάθαρο ότι και «οι δύο ηγέτες συμφωνούν ότι το θέμα των υδρογονανθράκων θα αποτελεί μέρος του κοινού μέλλοντος μιας ενωμένης Κύπρου». Υπάρχει συμφωνία σε ό,τι αφορά στο μέλλον, αλλά σχεδόν καμία συμφωνία για το παρόν, σημείωσε.

Σε ερώτηση πότε θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες, ο κ. Άιντε είπε το συντομότερο δυνατόν.

Σχετικές ειδήσεις