ΕΘΝΙΚΑ

Ο φθηνός τουρκικός τσαμπουκάς και η περίεργη στάση του ΟΗΕ

Ο φθηνός τουρκικός τσαμπουκάς και η περίεργη στάση του ΟΗΕ

Ποιοι και γιατί θέλουν να συνδέσουν τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό με τους υδρογονάνθρακες

Την ώρα που οι Τούρκοι «στήνουν» σκηνικό έντασης στη Μεσόγειο και απειλούν ακόμα και με γενικευμένη σύρραξη στην περιοχή, αίσθηση προκαλεί η στάση των Αμερικανών και συγκεκριμένα οι προτάσεις που καταθέτει ο ΟΗΕ, δήθεν για την αποκλιμάκωση της κρίσης...

Την ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει προκλητικότατα ότι δεν πρόκειται να κάνει ούτε βήμα πίσω στο θέμα του φυσικού αερίου στην Κύπρο - βάζοντας ταυτόχρονα τον αρχηγό του τουρκικού ΓΕΝ ναύαρχο Μπουλέντ Μποστάνογλου να δηλώνει ότι «οι κανόνες εμπλοκής έχουν παραδοθεί στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό» και ότι το τελευταίο θα κινηθεί με βάση αυτούς – την ίδια ώρα ο ΟΗΕ προτείνει να συγκροτηθεί κοινή επιτροπή από Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων!

Συγκεκριμένα, η πρόταση που κατέθεσε ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ ο οποίος βρέθηκε στην Κύπρο και η οποία παρόλα αυτά απορρίφθηκε και από τις δύο πλευρές παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού δείχνει εμμέσως πλην σαφώς και τις διαθέσεις της υπερδύναμης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» η πρόταση των πέντε σημείων που κατέθεσε ο κ. Έσπεν Άιντε προβλέπει:

-Να συγκροτηθεί κοινή επιτροπή από Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους για τους υδρογονάνθρακες.

-Να αποχωρήσει από την περιοχή το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros.

-Να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

-Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, να υποβάλει εκθέσεις προόδου των συνομιλιών.

-Να επαναληφθεί και η γνωστή διαδικασία των χιαστί επαφών. Με τη μετάβαση, δηλαδή, του Ελληνοκύπριου διαπραγματευτή, Ανδρέα Μαυρογιάννη στην Άγκυρα και του (νέου) Τουρκοκύπριου, Εργκιούν Ολγκούν στην Αθήνα.

Επί της ουσίας δηλαδή ο ΟΗΕ επιχειρεί να συνδέσει άμεσα το θέμα των υδρογονανθράκων με το θέμα των διαπραγματεύσεων σε ένα τραπέζι!

Από την άλλη μεριά η Ελλάδα και η Κύπρος χτίζουν στρατηγικές συμμαχίες τόσο με την Αίγυπτο και το Ισραήλ όσο και με τον Λίβανο και την Ιορδανία προκειμένου να απομονωθεί η στρατηγική του τσαμπουκά που προωθούν οι Τούρκοι.

Η επόμενη εβδομάδα πάντως - και μέχρι να ολοκληρωθούν οι ασκήσεις «Γαλάζια Φάλαινα» - κρίνεται ως ιδιαίτερα κρίσιμη, αφού όπως υποστηρίζει και ο Α. Σαμαράς ένα θερμό επεισόδιο στην περιοχή, μόνο προβλήματα μπορεί να προκαλέσει...

Σχετικές ειδήσεις