ΕΘΝΙΚΑ

Η European Voice για την τριμερή συνάντηση

Η European Voice για την τριμερή συνάντηση

Στην τριμερή συνάντηση των ηγετών της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου, στις 8 Νοεμβρίου, στο Κάιρο, αναφέρεται δημοσίευμα της διαδικτυακής πύλης "European Voice".

Με τίτλο «Ζητείται από την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί τα ενεργειακά σχέδια της Κύπρου», υπογραμμίζεται ότι οι τρεις ηγέτες αποφάσισαν την εντατικότερη συνεργασία των τριών χωρών για «την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας» και στον τομέα της ενέργειας, ενώ παράλληλα ζήτησαν από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

Ειδικότερα, αποφασίστηκε η στενότερη συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο στο θέμα των υδρογονανθράκων. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Τουρκία θεωρεί ότι οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου «παραβιάζουν τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων» και ως εκ τούτου έστειλε πολεμικά πλοία στην περιοχή τον Οκτώβριο.

Οι κκ Σαμαράς, Αναστασιάδης και Ελ Σίσι τόνισαν τη σημασία «του σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της» και ζήτησαν από την Τουρκία «να σταματήσει τις επιχειρήσεις έρευνας που διεξάγονται στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου και να απέχει από παρόμοιες δραστηριότητες στο μέλλον».

Στη συνέχεια το δημοσίευμα αναφέρεται στη διακοπή των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και σημειώνει ότι, όπως δήλωσαν οι τρεις ηγέτες, η επίλυση του πολιτικού προβλήματος δε θα ωφελούσε μόνο τους πολίτες της Κύπρου, αλλά «θα συμβάλει σημαντικά στη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή».

Σχετικές ειδήσεις