ΕΘΝΙΚΑ

Τραγωδία στην Ισπανία: Νεκροί οι δύο Ελληνες πιλότοι του F-16

Τραγωδία στην Ισπανία: Νεκροί οι δύο Ελληνες πιλότοι του F-16

Δέκα στρατιωτικοί έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 21 τραυματίστηκαν εχθές (26/01/2015),όταν ένα μαχητικό της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας συνετρίβη καθώς απογειωνόταν για να πάρει μέρος σε μια εκπαιδευτική άσκηση του NATO στη νότια Ισπανία, πέφτοντας πάνω σε άλλα αεροπλάνα τα οποία βρίσκονταν σε χώρο στάθμευσης αεροσκαφών, σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει το υπουργείο Άμυνας της Ισπανίας.

Οι δύο χειριστές του μαχητικού F-16 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας είναι ανάμεσα στους νεκρούς.

Άλλοι πιλότοι και μηχανικοί βρίσκονταν στο χώρο όπου σταθμεύουν αεροσκάφη όταν το F-16 συνετρίβη, όπως μετέδωσαν ισπανικά μέσα ενημέρωσης. Το δυστύχημα σημειώθηκε γύρω στις 15:20 (16:20 ώρα Ελλάδας) στην αεροπορική βάση Λος Γιάνος, στην πόλη Αλμπαθέτε, περίπου 260 χλμ. νοτιοανατολικά της Μαδρίτης.

Το αεροσκάφος, το οποίο συμμετείχε σε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης πιλότων των ενόπλων δυνάμεων κρατών μελών του NATO, του λεγόμενου Tactical Leadership Programme (TLP), «τη στιγμή της απογείωσης υπέστη απώλεια ισχύος και συνετρίβη σε έναν χώρο στάθμευσης αεροσκαφών» της βάσης, «έπεσε και προκάλεσε ζημιές σε πολλά από τα αεροπλάνα τα οποία βρίσκονταν εκεί», ανέφερε εκπρόσωπος του ισπανικού υπουργείου Άμυνας.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, ανακοίνωσε ότι οκτώ Γάλλοι και δύο Ελληνες έχασαν τη ζωή τους στο αεροπορικό δυστύχημα.

«Φαίνεται ότι οι δύο άνθρωποι που απεβίωσαν είναι Έλληνες υπήκοοι και (οι υπόλοιποι) οκτώ Γάλλοι», δήλωσε ο Ραχόι, ερωτηθείς σχετικά από το ιδιωτικό ισπανικό τηλεοπτικό δίκτυο Telecinco. Διευκρίνισε ακόμη ότι οι πληροφορίες αυτές του μεταφέρθηκαν από τον υπουργό Άμυνας Πέδρο Μορένες και πρόσθεσε ότι ενημερώθηκε πως υπάρχουν «πολλοί τραυματίες».

Έχουν αναφερθεί οι τραυματισμοί «δέκα Γάλλων, ένδεκα Ιταλών», ανέφερε ο Ραχόι, που ωστόσο είπε πως θέλει να είναι προσεκτικός καθώς είναι ακόμη, όπως επισήμανε, «πολύ νωρίς».

Από τους 21 τραυματίες είναι 11 είναι Γάλλοι και οι 10 Ιταλοί. Επτά από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Οι πέντε από τους τραυματίες διακομίστηκαν σε μια εξειδικευμένη μονάδα εγκαυμάτων στο νοσοκομείο La Paz της Μαδρίτης, ενώ οι υπόλοιποι νοσηλεύονται σε νοσοκομείο της Αλμπαθέτε.

Ο Μαριάνο Ραχόι έκανε επίσης γνωστό ότι ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν και μια Ιταλίδα υπουργός —πιθανότατα αναφερόταν στην υπουργό Άμυνας Ρομπέρτα Πινότι— θα μεταβούν την Τρίτη στη βάση όπου σημειώθηκε το δυστύχημα, σε μικρή απόσταση από την πόλη Αλμπαθέτε, περίπου 240 χλμ. νοτιοανατολικά της Μαδρίτης.

Το ελληνικό μαχητικό F-16 συνετρίβη κατά την απογείωση πέφτοντας πάνω στο χώρο στάθμευσης αεροσκαφών της βάσης όπου βρίσκονταν μαχητικά διαφόρων χωρών, συμπεριλαμβανομένων δύο Alpha Jet, δύο Mirage 2000D και δύο Rafale της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας.

To γράφημα που δημοσίευσε η El Pais δείχνει ακριβώς την πορεία του μοιραίου αεροσκάφους.

1. To ελληνικό F-16 συμμετέχει σε ετήσια άσκηση με δύο πιλότους

2. Στις 15:30 ξεκινά τους ελιγμούς για την απογείωση

3. Για άγνωστους λόγους ο κινητήρας χάνει ισχύ

4. Το αεροσκάφος στρίβει δεξιά, χάνει ύψος και συγκρούεται με άλλα αεροσκάφη που ετοιμάζονται να μπουν στο διάδρομο απογείωσης.

NEKROI

Το υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας επιβεβαίωσε με τη σειρά του ότι οι Γάλλοι νεκροί είναι οκτώ.

Νωρίτερα, σε μήνυμά του μέσω Twitter, ο Ισπανός πρωθυπουργός είχε εκφράσει την θλίψη του για τα θύματα από «το τραγικό δυστύχημα στην αεροπορική βάση Λος Γιάνος».

Τη «βαθιά θλίψη του» για το πολύνεκρο δυστύχημα εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Πρόκειται για μια τραγωδία η οποία αφορά ολόκληρη την οικογένεια του NATO. Εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στους αγαπημένους και τα έθνη όσων έχασαν τη ζωή τους και εύχομαι ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες», είπε.

Για το τραγικό δυστύχημα ενημερώθηκε από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον αρχηγό ΓΕΑ να τον κρατάει συνεχώς ενήμερο για το συμβάν. Ακολούθως επικοινώνησε με τον κύριο Δένδια από τον οποίο επίσης ζήτησε συνεχή ενημέρωση.

Σε δήλωσή του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ανέφερε τα εξής: «Εκφράζουμε την θλίψη μας και την οδύνη μας για τις τραγικές συνέπειες που είχε η συντριβή μαχητικού αεροσκάφους της Πολεμικής μας Αεροπορίας, κατά τη διάρκεια άσκησης στη φίλη και σύμμαχο Ισπανία. Αυτές τις ώρες η σκέψη μας είναι με τις οικογένειες των Ελλήνων Αξιωματικών, όπως και με τις οικογένειες των θυμάτων, ανεξαρτήτως εθνικότητας».

Σχετικές ειδήσεις