ΕΘΝΙΚΑ

Γκρούεφσκι: 584 εκατ. ευρώ για το σχέδιο «Σκόπια 2014»

Γκρούεφσκι: 584 εκατ. ευρώ για το σχέδιο «Σκόπια 2014»

Πάνω από € 580 εκατομμύρια ευρώ έχουν δαπανηθεί μέχρι στιγμής από την κυβέρνηση του VMRO-DPMNE για το σχέδιο «Σκόπια 2014», την αναμόρφωση, δηλαδή της κεντρικής πλατείας με το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Φιλίππου, Αριστοτέλη κλπ.

Το ποσό αυτό ανέφερε σήμερα το κόμμα της αντιπολίτευσης SDSM, που υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση προέβη σε εξωφρενικά έξοδα, αντί να δαπανήσει τα προβλεπόμενα € 80 εκατομμύρια ευρώ, καθώς τα ξεπέρασε κατά μισό δισεκατομμύριο.

«Η κυβέρνηση αντί για τα 80 εκατομμύρια που προβλέπονταν, όπως είχαν επισημανθεί από τον Πρωθυπουργό, τον Φεβρουάριο του 2010, ως τελική τιμή, επιβάρυνσης των πολιτών, το έργο ξεπέρασε τα 580 εκατομμύρια ευρώ. Αλλά το έργο συνεχίζεται και φέτος. Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση έχει δαπανήσει € 211 εκατομμύρια μόνο για τις συμβάσεις, χωρίς ανοικτή διαδικασία. Για όλο το έργο έγιναν 800 συμβάσεις ή συμφωνίες, ενώ μόνο οι 276 από αυτές έγιναν σε ανοικτή διαδικασία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του SDSM, Πέτρε Σιλεγκοφ- Петре Шилегов.

Σύμφωνα με τον ίδιο, φέτος έχουν προγραμματισθεί περίπου 46 εκατομμύρια ευρώ για την 'αποκατάσταση' των άλλων κτηρίων, μνημείων και άλλων αντικειμένων στο «Σκόπια 2014».

Ο Σιλέγκοφ τόνισε ότι με τα χρήματα αυτά, τα 584 εκατομμύρια ευρώ, η κυβέρνηση θα μπορούσε να αυξήσει τους μισθούς των εκπαιδευτικών, έστω και με 5 χιλιάδες δηνάρια (περίπου 80 ευρώ).

«Με τα 580 εκατομμύρια ευρώ, η κυβέρνηση θα μπορούσε να κατασκευάσει 15 χιλιάδες σπίτια, και πάνω από 60 χιλιάδες πολίτες θα αποκτούσαν μία στέγη. Θα μπορούσαν να αποκτήσουν σπίτι 13 χιλιάδες νέα ζευγάρια ή ένα δωρεάν στεγαστικό επίδομα, χωρίς να αναγκάζονται να μεταναστεύουν. Αλλά, εάν γινόταν αυτό, τότε δεν θα υπήρχε ο λεγόμενος «λάκκος» – «Σκόπια 2014», είπε ο Σιλέγκοφ.

ΠΗΓΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

Σχετικές ειδήσεις