ΕΘΝΙΚΑ

'Ησυχος: Πιθανόν η Ρωσία να έχει αποκαλυπτικά έγγραφα για το κατοχικό δάνειο

'Ησυχος: Πιθανόν η Ρωσία να έχει αποκαλυπτικά έγγραφα για το κατοχικό δάνειο

«Η Ρωσία, μαζί με τις ΗΠΑ, τη Μ. Βρετανία και τη Γαλλία, ως νικητές απέκτησαν πρώτες πρόσβαση σε γερμανικά έγγραφα δίκην τροπαίου. Γι' αυτό, υπάρχει πιθανότητα ότι θα βρεθούν σε ρωσικά έγγραφα. Τώρα η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να συγκεντρώσει παρόμοια στοιχεία σε ολόκληρο τον κόσμο, ώστε να ενισχύσει με έγγραφες αποδείξεις τις απαιτήσεις της για την ανάγκη να καταβληθούν από τη Γερμανία πολεμικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο στην Ελλάδα» δήλωσε ο αναπληρωτής ΥΠΕΘΑΚώστας Ήσυχοςστην εφημερίδα της ρωσικής κυβέρνησης «Ροσίσκαγια Γκαζιέτα».

Η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να ενισχύσει τη συνεργασία της με τους BRICS (σ.σ. Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Ν. Αφρική), ενδιαφέρεται να λάβει περισσότερες πληροφορίες για τον λεγόμενο «τουρκικό αγωγό» φυσικού αερίου, που σχεδιάζεται να φθάσει ως τα ελληνοτουρκικά σύνορα και θεωρεί ότι οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας δεν βοηθούν την ειρήνη στην Ουκρανία, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας και συμπρόεδρος της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας- Ρωσίας, Κώστας Ήσυχος στο ρωσικό πρακτορείο «Σπούτνικ».

«Η Ελλάδα σκοπεύει να είναι μια χώρα που διασφαλίζει τη σταθερότητα, την ειρήνη και τη συνεργασία με την Ευρώπη στη Μέση Ανατολική, η οποία ήδη είναι πολύ ασταθής και επικίνδυνη, γι' αυτό και είναι προς το συμφέρον της ΕΕ, των Ευρωπαίων εταίρων μας, η Ελλάδα να μην μετατραπεί σε "νεκρή αποικία" ή κοινωνικά και οικονομικά ασταθή εθνική οντότητα» δήλωσε ο κ. Ήσυχος, προσθέτοντας ότι «εάν ακολουθήσουμε αυτό τον επικίνδυνο δρόμο (σ.σ. της οικονομικής κατάρρευσης), τότε αυτό θα σημαίνει ότι μπορεί να καταστούμε μέρος του προβλήματος και όχι μέρος της λύσης».

Αναφερόμενος στον λεγόμενο «τουρκικό αγωγό», που προωθεί η ρωσική Γκαζπρόμ, ο κ. Ήσυχος δήλωσε ότι μπορεί να φέρει σταθερότητα στην περιοχή, όμως «προς το παρόν, είναι πολύ νωρίς να πούμε ποια μέτρα θα επιλέξουμε για το ζήτημα αυτό, διότι χρειάζεται να μελετήσουμε τις λεπτομέρειες». Για τις λεπτομέρειες αυτές, διευκρίνισε ο κ. Ήσυχος, θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί κατά τη διάρκεια των διήμερων επαφών του στη ρωσική πρωτεύουσα.

Μιλώντας ειδικότερα για το θέμα των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, ο κ. Ήσυχος είπε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση κρατά με συνέπεια τη θέση της, η οποία είχε διατυπωθεί ακόμη «όταν ήμασταν στην αντιπολίτευση» και τάσσεται «κατά της στρατιωτικοποίησης της κρίσης στην Ουκρανία, κατά της επιδείνωσης των σχέσεων, τόσο των πολιτικών, όσο και των οικονομικών, μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας».

«Μπορούμε να μιλήσουμε για το μέλλον των ευρω- ρωσικών και των ελληνο- ρωσικών σχέσεων μόνο χωρίς χρήση κυρώσεων, μόνο μέσω του ειρηνικού διαλόγου, που θα επιτρέψει να αποφύγουμε νέες συγκρούσεις μεταξύ Ανατολής και Δύσης, έναν νέο ψυχρό πόλεμο, ο οποίος μπορεί να είναι μόνο βλαβερός για τους ευρωπαϊκούς λαούς, φυσικά τον ελληνικό και τον ρωσικό λαό» επισήμανε ο αναπληρωτής ΥΠΕΘΑ, εκτιμώντας ότι ζήτημα προτεραιότητας πρέπει να καταστεί η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ουκρανία.

Η Ελλάδα υποστηρίζει τόσο τις συμφωνίες του Μινσκ, όσο και κάθε συμφωνία που μπορεί να οδηγήσει σε ειρήνη στην Ουκρανία, είπε ο κ. Ήσυχος, επισημαίνοντας ότι στην ΝΑ Ουκρανία διαβιούν ιστορικοί ελληνικοί πληθυσμοί, ομογενείς που ξεπερνούν τις 100 χιλιάδες ανθρώπους, αλλά και ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να παράσχει κάθε δυνατή τεχνική και πολιτική βοήθεια σε όσους τη χρειάζονται».

Αναφερόμενος στο σύνολο των προβλημάτων της περιοχής, όπως η κρίση στη Λιβύη, τη Συρία, αλλά και την Ουκρανία, ο κ. Ήσυχος παρατήρησε ότι «όλα αυτά τα προβλήματα δεν είναι μόνο απλά στρατιωτικά ή οικονομικά, έχουν γεωπολιτική διάσταση και πρέπει να επιλυθούν από την άποψη της γεωπολιτικής. Νομίζω ότι και οι δύο χώρες μας μπορούν να έχουν κοινές προσεγγίσεις για την επίλυση ορισμένων από αυτά τα ζητήματα, για τη διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή».

Ο Έλληνας αναπληρωτής ΥΠΕΘΑ είχε σήμερα συνάντηση με τον επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών της ρωσικής Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλής), Αλεξέι Πουσκόφ, με τον οποίον συμφωνήθηκε ότι μετά την εκλογή του ομολόγου του, Νίκου Μιχαλάκη από την ελληνική Βουλή, θα υπάρξει πρόσκληση και επαφές του στη Ρωσία έτσι ώστε να συσφιχθούν οι διμερείς σχέσεις.

Το μεσημέρι από κοινού με την αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, με ευθύνη τον τουρισμό, Έλενα Κουντουρά, εγκαινίασε το περίπτερο του ΕΟΤ στην ετήσια τουριστική έκθεση της Μόσχας (ΜΙΤΤ 2015) και αύριο θα έχει συναντήσεις με τους ομολόγους του, τον συμπρόεδρο της Μικτής Διυπουργικής και υπουργό Μεταφορών της Ρωσίας, Μαξίμ Σοκολόφ και τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας, Ανατόλι Αντόνοφ, ο οποίος συμπεριελήφθη εσχάτως στη νέα διεύρυνση της «μαύρης λίστας» των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας.

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων