ΕΘΝΙΚΑ

Ο Παυλόπουλος στις εκδηλώσεις για την Άλωση της Πόλης στον Βυζαντινό Μυστρά

Ο Παυλόπουλος στις εκδηλώσεις για την Άλωση της Πόλης στον Βυζαντινό Μυστρά

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του εκπροσώπου της κυβέρνησης, υφυπουργού Επικρατείας Τέρενς Κουίκ, κορυφώνονται σήμερα (29/5/2015) οι εκδηλώσεις μνήμης για τα 562 χρόνια από την άλωση της Πόλης, με Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στη Μητρόπολη της Βυζαντινής καστροπολιτείας του Μυστρά, έργο του 1262, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευσταθίου.

Αυτή την ώρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταθέτει στεφάνι στον ανδριάντα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στον νέο Μυστρά και λίγο αργότερα σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί θα ανακηρυχτεί επίτιμος δημότης Σπαρτιατών.

Στον Μυστρά, το μέγα κέντρο επαρχιακής διοίκησης της βυζαντινής αυτοκρατορίας και στη Μητρόπολη του Αγίου Δημητρίου όπου στέφθηκε αυτοκράτορας ο Κωνσταντίνος ΙΑ' Παλαιολόγος, οι τοπικές αρχές, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, τέλεσαν μνημόσυνο, στη μνήμη του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και όλων όσων έδωσαν τη ζωή τους, για την υπεράσπιση της Βασιλίδας των πόλεων.

Ο φιλόλογος Δημήτρης Κατσαφάνας, στην ομιλία του με θέμα «Μνημόσυνος λόγος στον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο», σημείωσε ότι «πέρασαν 562 χρόνια από τα δραματικά γεγονότα της Άλωσης, που συγκλονίζουν τη μνήμη και προ του προμάχου Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, κλίνουμε το γόνυ».

Υπογράμμισε ότι ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, προικισμένος με το εισιτήριο της διαγνωστικής δύναμης και με ακράδαντη πίστη, σήκωσε μόνος το βάρος της καταρρέουσας αυτοκρατορίας. Και πρόσθεσε, ο Κωνσταντίνος είχε έρθει αργά. Ήταν ο μόνος θετικός στους αρνητικούς. Κανείς δεν μπορούσε να τον αναχαιτίσει, πλην του εαυτού του, τονίζοντας όμως, πως δεν πρόλαβε να ανορθώσει το φρόνημα και να σώσει την αυτοκρατορία.

Εκτός του Προέδρου της Δημοκρατίας και του εκπροσώπου της κυβέρνησης, το "παρών" δίνουν οι βουλευτές Λακωνίας Σταύρος Αραχωβίτης και Θανάσης Δαβάκης, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Ντία Τζανετέα και ο δήμαρχος Σπαρτιατών Βαγγέλης Βαλιώτης, με σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο, εκπρόσωποι των στρατιωτικών Αρχών, των σωμάτων Ασφαλείας, αυτοδιοικητικοί και πλήθος κόσμου.

Σχετικές ειδήσεις