ΕΘΝΙΚΑ

Τούρκος προσπάθησε να κάψει ελληνορθόδοξη εκκλησία στην Κωνσταντινούπολη (video)

Τούρκος προσπάθησε να κάψει ελληνορθόδοξη εκκλησία στην Κωνσταντινούπολη (video)

Στόχος εμπρηστικής επίθεσης έγινε η ελληνορθόδοξη εκκλησία της Αγίας Τριάδας Χαλκηδόνας (Kadıköy).

Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, το βράδυ της Τρίτης 9/6/2015 άγνωστοι πέταξαν εύφλεκτα υλικά στο προαύλιο με αποτέλεσμα να ανάψει φωτιά και να αποτεφρωθεί τελείως η κύρια είσοδος του ναού. Ευτυχώς η άμεση επέμβαση απέτρεψε το ολοκληρωτικό ολοκαύτωμα του ναού.

Το γεγονός θορύβησε τις επίσημες τοπικές αρχές και ο δήμαρχος του Kadıköy, Aykut Nuhoğlu, με επίσημη δήλωση του καταδίκασε την εμπρηστική αυτή ενέργεια τονίζοντας πως στον δήμο του ζουν χωρίς κανένα πρόβλημα διαφορετικές θρησκευτικές ομάδες σε πλήρη ομόνοια.

Προς το παρόν δεν έγιναν συλλήψεις. Ο ναός είχε γίνει στόχος αντιεξουσιαστών και ακροδεξιών στοιχείων. Βρίσκεται σε κεντρική περιοχή του Bahariye και αποτελεί την μεγαλύτερη εκκλησία στην Ανατολική Ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης.

Η Εκκλησία της Αγίας Τριάδας στο Kadikoy έχει ακριβώς τα ίδια σχέδια με αυτής του Taksim. Σήμερα η Αγία Τριάδα έχει επισκευαστεί και λειτουργεί κανονικά. Παλαιότερα είχε περίπου 2.000 ενορίτες ενώ σήμερα δεν ξεπερνούν τους 70. Έχει πολύ καλό εσωτερικό χώρο ενώ διαθέτει και μεγάλη αυλή.

Το 1955 είχε υποστεί μεγάλες καταστροφές ενώ είχαν αποπειραθεί και να την γκρεμίσουν.

Ο ναός αναπαλαιώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Σχετικές ειδήσεις