ΕΘΝΙΚΑ

Ο Πίτερ Βαν Νούφελ εκπρόσωπος της Κομισιόν για κυπριακό

Ο Πίτερ Βαν Νούφελ εκπρόσωπος της Κομισιόν για κυπριακό

Την απόφαση του για επαναδιορισμό του Πίτερ Βαν Νούφελ στη θέση του εκπρόσωπου της Κομισιόν για το κυπριακό, γνωστοποίησε κατά τη διάρκεια διάσκεψης τύπου που παραχώρησε στο Σπίτι της Ευρώπης στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο Πίτερ Βαν Νούφελ, θα είναι πλέον ο ειδικός απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και θα δίνει αναφορά κατευθείαν στον Γιούνκερ. Ο Πίτερ Βαν Νούφελ υπηρέτησε και στο παρελθόν στην Κύπρο αφού διορίστηκε από τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, την εποχή Ντάουνερ, για να διαδραματίζει ρόλο συνδετικού κρίκου μεταξύ ΟΗΕ-ΕΕ.

Στα καθήκοντα του είναι να διασφαλίζει ότι στο σχέδιο λύσης θα υπάρχει εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου και ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα εναρμονιστεί με αυτό.

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν, αναφερόμενος στο κυπριακό, εξέφρασε τον εντυπωσιασμό του για τις φιλικές σχέσεις που έχουν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο λέγοντας ότι διακρίνει και στους δύο αποφασιστικότητα για να υπάρξει λύση.

Τόνισε ότι η λέξη συμβιβασμός, χρησιμοποιείται πολύ στην Ευρώπη και δεν πρέπει να μας φοβίζει γιατί είναι λέξη κλειδί προκειμένου να φτάσουμε στη λύση.

Ερωτηθείς για το ρόλο της Κομισιόν στη διαπραγματευτική διαδικασία, είπε ότι ο στόχος δεν είναι να ανταγωνιστούμε τον ΟΗΕ, κάτι το οποίο συζητήθηκε και με τον ειδικό αντιπρόσωπο του ΓΓ, Έσπεν Μπαρθ Έϊντε.

Είπε επίσης ότι η Κομισιόν θα παρέχει την απαραίτητη στήριξη στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, ώστε να υπάρξει συμβατότητα με το πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ μετά τη λύση. Ωστόσο απέφυγε να επισέλθει σε λεπτομέρειες που αφορούν τη διαπραγμάτευση.

Αναφορικά με την οικονομία, είπε ότι η Κύπρος που επισκέπτεται σήμερα δεν είναι ίδια με την Κύπρο που επισκέφθηκε τον Μάρτιο του 2013, υποστηρίζοντας ότι η οικονομία έχει ανακάμψει και πως θα έρθουν νέες επενδύσεις μέσω του σχεδίου Γιούνκερ.

ΠΗΓΗ ΣΙΓΜΑ

Σχετικές ειδήσεις