ΕΘΝΙΚΑ

«Μαστίγιο και καρότο» στον Τσίπρα από τις ΗΠΑ

«Μαστίγιο και καρότο» στον Τσίπρα από τις ΗΠΑ

Στην αμερικανική πολιτική σκηνή ισχύει το ρητό business as usual. Ακόμη κι αν πρόκειται για τις τύχες ενός ολόκληρου κράτους ή ενός λαού. Η στρατηγική που ακολουθούν και στην περίπτωση του ελληνικού προβλήματος εδράζεται πάνω στον καμβά του «δούναι και λαβείν».

Σε αντίθεση με την κυνικότητα του Βερολίνου οι Αμερικανοί έχουν μάθει να... σφάζουν με το βαμβάκι και να ασκούν πιέσεις χωρίς ποτέ οι ίδιοι να εμφανίζονται στο προσκήνιο.

Χρησιμοποιούν δηλαδή περιφερειακούς παράγοντες για να επιτύχουν το σκοπό τους. Το κρατίδιο των Σκοπίων όπως βεβαίως και η Τουρκία ήταν πάντοτε ο «περιφερειακός παράγοντας» βοηθείας των ΗΠΑ για να επιτύχουν τα «ανοίγματα» τους τόσο στα Βαλκάνια, όσο και στη λεκάνη της Μεσογείου.

Η επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ για την σοβαρότατη υπόθεση του χρέους ήταν σχεδόν σίγουρο ότι θα συνοδευόταν και από τα απαραίτητα ανταλλάγματα από την πλευρά των Αμερικανών, αν και μέχρι τώρα δεν έχει γίνει σαφές τι ακριβώς επιθυμούν.

Το σίγουρο είναι ότι οι ΗΠΑ δε βλέπουν με καλό μάτι ούτε το φλερτ της Ελλάδας με τη Ρωσία, ούτε βεβαίως την πλήρη δανειακή εξάρτηση της Ελλάδας από το Βερολίνο.

Το «επεισόδιο» με την ονομασία των Σκοπίων που έλαβε χώρα στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ είναι μια καθαρή επίδειξη δύναμης από τις ΗΠΑ για το «ποιος είναι το αφεντικό».

Το που θα καταλήξει διπλωματικά και ουσιαστικά το power game των ΗΠΑ θα φανεί πολύ σύντομα, όταν η ελληνική πλευρά ολοκληρώσει το οργανόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και κυριότερα όταν ολοκληρώσει τους σχεδιασμούς που έχουν να κάνουν με την ΑΟΖ και ευρύτερα με θέματα ενέργειας.

Ο ρωσικός αγωγός και η ΑΟΖ είναι δυο από τα καυτά ζητήματα που πρέπει να σηκώσει στις πλάτες του ο Αλέξης Τσίπρας και να τα διαχειριστεί χωρίς να ανοίξει ρουθούνι.

Οι υδρογονάνθρακες ήταν, είναι και θα είναι ένα από τα βασικά ενδιαφέροντα των ΗΠΑ.

Μέχρι να ολοκληρωθούν αυτά τα ζητήματα, οι πιέσεις από τους «περιφερειακούς συμμάχους» των ΗΠΑ θα είναι σφοδρότατες.

Η ξαφνική εμπλοκή στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ λόγω Σκοπίων

Όταν ο κ. Τσίπρας ενημερώθηκε ότι τα Σκόπια θα συμμετείχαν στη Σύνοδο του ΟΗΕ με την ονομασία «Μακεδονία», εξέφρασε τη δυσφορία του στους διοργανωτές, ενημερώνοντας πως ο ίδιος θα απείχε από τις εργασίες της Συνόδου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική αντιπροσωπεία είχε προσκληθεί στην Σύνοδο για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού και του Ισλαμικού Κράτους που οργάνωσε η αμερικανική κυβέρνηση στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η ελληνική κυβέρνηση είχε αποστείλλει σχετικό αίτημα ώστε τα Σκόπια να συμμετάσχουν με την ονομασία FYROM, κάτι που τελικώς δεν έγινε αποδεκτό.

Η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να καλέσει τα Σκόπια όχι με τη διεθνή ονομασία FYROM αλλά ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» είχε ως συνέπεια τη ματαίωση, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, της συμμετοχής του Έλληνα πρωθυπουργού και, ασφαλώς, του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά και των κυβερνητικών στελεχών που θα τον συνόδευαν στις εργασίες της Συνόδου.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Νίκο Αναστασιάδη

Για το συντονισμό και τη συνεργασία Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας σε ζητήματα που κρίνονται μείζονος σημασίας και για τις δύο πλευρές, συζήτησαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Στο πλαίσιο της συνάντησης επιβεβαιώθηκε η κεντρική σημασία του συντονισμού και της συνεργασίας Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, δεδομένης, ειδικά, της αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και της εντατικοποίησης των δικοινοτικών συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού. Οι δύο άνδρες συζήτησαν και τις εξελίξεις στις συνομιλίες αυτές, καθώς και τις προοπτικές υλοποίησης τριμερών επαφών με το Ισραήλ, αλλά και την Αίγυπτο.

Οικονομία, εμπόριο με μεταφορές περιελάβανε η ατζέντα της συνάντησης Τσίπρα – Αλ Σίσι

Ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναδείχθηκε η στρατηγική σημασία της συνεργασίας Ελλάδας και Αιγύπτου ιδίως στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου και των μεταφορών. Αποφασίστηκε μάλιστα πως, στην κατεύθυνση αυτή, σύντομα θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη ελληνικού κυβερνητικού κλιμακίου στην Αίγυπτο.

Στόχος της αποστολής θα είναι η εντατικοποίηση της συνεργασίας των δύο χωρών, στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου και των μεταφορών, κυρίως δε σε σχέση με την ανάπτυξη της νέας διώρυγας του Σουέζ. Συμφωνήθηκε επίσης ότι σύντομα θα πραγματοποιηθεί επίσημη επίσκεψη του Αιγύπτιου Προέδρου στην Ελλάδα, ενώ εξετάστηκε και η προοπτική πραγματοποίησης συνόδου τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.

Τσίπρας και Νταβούτογλου συμφώνησαν στην αναβάθμιση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας για το προσφυγικό

Την αναβάθμιση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας για την διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος συμφώνησαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας, Αλέξης Τσίπρας, και Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά τη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την υποστήριξη της Ελλάδας σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού, στην βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, καλώντας την Τουρκία να στηρίξει τις συνομιλίες προς αυτή την κατεύθυνση, δεδομένης, ειδικά, της δυναμικής υπέρ της λύσης, που έχει αναπτυχθεί στην Κύπρο.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης την προοπτική ενίσχυσης την διμερών σχέσεων, κυρίως στους τομείς της οικονομίας, του πολιτισμού και των συγκοινωνιών/μεταφορών.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει την διατήρηση των ανοιχτών διπλωματικών διαύλων ανάμεσα στις δύο χώρες - μεταξύ άλλων και μέσω των συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης - υπογραμμίζοντας, παράλληλα, την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.

Η «εθιμοτυπικού χαρακτήρα» συνάντηση μεταξύ Σταθάκη - Λαγκάρντ

Ο κ. Σταθάκης που συνοδεύει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη Νέα Υόρκη, ταξίδεψε την Τρίτη (29/9), στην Ουάσιγκτον για να συναντηθεί με την κυρία Λαγκάρντ.

Η συνάντηση, που ολοκληρώθηκε αργά τη νύχτα (ώρα Ελλάδος), ήταν η πρώτη επαφή της εκπροσώπου του ΔΝΤ με τη νέα ελληνική κυβέρνηση και κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην οικονομία της χώρας μας, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το χρέος και η πορεία προς την ανάκαμψη της οικονομίας, ενώ επισημάνθηκε από ελληνικής πλευράς η ανάγκη λήψης μέτρων κοινωνικής συνοχής.

Σχετικές ειδήσεις