ΕΘΝΙΚΑ

Σκοπιανός Αναλυτής: Το ζήτημα της ονομασίας παραμένει ένα δευτερεύον θέμα

Σκοπιανός Αναλυτής: Το ζήτημα της ονομασίας παραμένει ένα δευτερεύον θέμα

Ο Σκοπιανός αναλυτής αλβανικής εθνικότητας, ο Τζαλάλ Νεζίρι, στην εκπομπή «10 λεπτά» της τηλεόρασης «21», δήλωσε ότι με την έλλειψη σεβασμού στη συμφωνία των πολιτικών κομμάτων, γνωστή ως «συμφωνία Πέρζινο», θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τη χώρα και να δημιουργηθεί μια κατάσταση παρόμοια με αυτή που δημιουργήθηκε στην Ουκρανία.

« Ο μη σεβασμός στη συμφωνία αυτή θα οδηγήσει τη χώρα ενώπιον πολύ μεγάλων κινδύνων, όχι μόνο με την πολιτική αβεβαιότητα, αλλά με μεγάλους κινδύνους στην ασφάλεια. Τα Σκόπια είναι πιθανόν να ακολουθήσουν ένα ουκρανικό σενάριο. Είναι δυνατόν να δημιουργηθούν αντιδράσεις όχι μόνον πολιτικές αλλά και με εθνικό υπόβαθρο, που η τιμή θα είναι μεγάλη και θα την πληρώσουν όλοι οι πολίτες», είπε ο Νεζίρι.

Όσον αφορά τις απόψεις του μεσολαβητή του ΟΗΕ για το όνομα της χώρας, του Μάθιου Νίμιτς, ο σκοπιανός αναλυτής σχολιάζοντας τη δήλωση του ότι «ήρθε η ώρα για την επίλυση της διαφωνίας του ονόματος μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ», ο Νεζίρι αξιολόγησε ότι το ζήτημα της ονομασίας για τη σταθερότητα της χώρας παραμένει ένα δευτερεύον θέμα.

Συνοψίζοντας τις απόψεις του, δήλωσε ότι πρωτεύον ζήτημα στο βαλκανικό κρατίδιο των Σκοπίων, αποτελεί η πολιτική αναταραχή που ταλανίζει το σύνολο του πληθυσμού και το θέμα που σχετίζεται με το όνομα την παρούσα στιγμή είναι ένα δευτερεύον ζήτημα.

Σύμφωνα με τον Νεζίρι, «αφού γίνουν οι εκλογές τον προσεχή Απρίλιο μέσα σε ελεύθερο και δημοκρατικό κλίμα, η νέα κυβέρνηση που θα αναδειχθεί, με μεγαλύτερη ηρεμία και σοβαρότητα, θα ασχοληθεί και με το πρόβλημα της ονομασίας της χώρας».

πηγη ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ