ΕΘΝΙΚΑ

Ο Λαβρόφ θέτει θέμα τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο

Ο Λαβρόφ θέτει θέμα τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο

Για άλλη μία φορά η κυβέρνηση Τσίπρα και Καμμένου θα... χάσει το τρένο των εξελίξεων όπως συνέβη και με το εμπάργκο στα ρωσικά προϊόντα.

ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΣΗΚΩΝΟΥΝ ΤΟ ΓΑΝΤΙ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ - ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΚΟΙΜΑΤΑΙ ΤΟΝ ΥΠΝΟ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Μετά και την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους, οι Ρώσοι σηκώνουν το γάντι στην Τουρκία και θέτουν ανοικτά ζήτημα τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο, ενώ την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση «βολτάρει» στην Ιερουσαλήμ, κάνοντας ότι δεν γνωρίζει τίποτα επί του θέματος.

Το ζήτημα το έθεσε ανοικτά ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, Τετάρτη (25/11/2015).

Το τηλεφώνημα

Τόσο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, όσο και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος που έπρεπε να κάνουν αμέσως follow up στις δηλώσεις Λαβρόφ, είναι εξαφανισμένοι.

Για ακόμα μία φορά, η ελληνική κυβέρνηση αρνείται να εκμεταλλευτεί, έστω και επικοινωνιακά και για την τιμή των όπλων, τη δύναμη ισχύος που διαθέτει η Ρωσία και ο Πούτιν.

Το μόνο στο οποίο αρκέστηκε να προβεί ο κ. Κοτζιάς ήταν ένα τηλεφώνημα προς τον Ρώσο ομόλογό του, μέσω του οποίου η Μόσχα αποφάσισε να θέσει επί τάπητος το ζήτημα των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας από τα τουρκικά μαχητικά, προσθέτοντας νέα δεδομένα στην πολιτική σύγκρουση που έχει ξεσπάσει με την Άγκυρα.

Επί της ουσίας, ο Έλληνας ΥΠΕΞ έθεσε υπ’ όψιν του κ. Λαβρόφ τις 1.500 τουρκικές παραβιάσεις σε ετήσια βάση (σ.σ. 1.633 το 2015, 2.244 το 2014, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του ΓΕΕΘΑ).

Και η δήλωση...

Από την πλευρά του, ο Σεργκέι Λαβρόφ αντιπαρέβαλε την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού Σουχόι (SU-24) με την πάγια τουρκική πρακτική των συνεχών παραβιάσεων πάνω από το Αιγαίο.

Υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας: «Αυτό που συνέβη χθες είναι απαράδεκτο. Ναι, χθες άκουσα συλλυπητήρια από τον Νταβούτογλου, αλλά την ίδια στιγμή επέμεινε στις τουρκικές θέσεις και προσπάθησε να δώσει εξηγήσεις. Όσον αφορά στις ερωτήσεις μας για την παραβίαση του συριακού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη, του θυμίζω ότι τα τουρκικά αεροσκάφη παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο πάνω από το Αιγαίο 1.500 φορές το χρόνο κατά μέσο όρο και η Ελλάδα αντιτίθεται συχνά γι' αυτό εις μάτην. Χθες, ο Έλληνας ΥΠΕΞ με κάλεσε, για να μου εκφράσει την αλληλεγγύη του και μου θύμισε αυτές τις 1.500 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη, που έχουν γίνει κάτι σαν συνηθισμένη πρακτική. Και μου είπε ότι και αυτός δεν αποδέχεται τις εξηγήσεις των Τούρκων. Ακόμα και αν υπήρξε παραβίαση 17 δευτερολέπτων, δεν δικαιολογεί την επίθεση κατά του ρωσικού μαχητικού».

Από τη δήλωση Λαβρόφ γίνεται αντιληπτό ότι δημιουργούνται εύλογες απορίες σχετικά με το τι θα γινόταν, στην περίπτωση που η ελληνική πλευρά αποφάσιζε να συμπεριφερθεί όπως η Τουρκία στην περίπτωση με το ρωσικό μαχητικό, όταν ο εναέριος χώρος της παραβιάζεται από τα μαχητικά της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Σχετικές ειδήσεις