ΕΘΝΙΚΑ

Στις «Συμπληγάδες» Άγκυρας – Βερολίνου η κυβέρνηση λόγω προσφυγικού

Στις «Συμπληγάδες» Άγκυρας – Βερολίνου η κυβέρνηση λόγω προσφυγικού

Σε βραδυφλεγή βόμβα αναδεικνύεται πλέον η προσφυγική κρίση για τις διμερείς σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, καθώς η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Άγκυρα, αν και διερευνητική, δεν φαίνεται να απέδωσε τα αναμενόμενα, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να δέχεται ήδη σφοδρές επικρίσεις από το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το τι ακριβώς κέρδισε η χώρα από αυτό το ταξίδι-εξπρές του πρωθυπουργού.

ΜΕΤΑΞΥ «ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΣΦΥΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΑΚΜΟΝΟΣ» Η ΕΛΛΑΔΑ – ΤΟ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΕΕ – Η «ΒΟΜΒΑ» ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ – Ο ΔΙΕΘΝΟΛΟΓΟΣ ΧΡ. ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ ΜΙΛΑΕΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟ NEWSBOMB.GR

Του Χρήστου Θ. Παναγόπουλου

Την ίδια στιγμή, Βρυξέλλες και Βερολίνο, φαίνεται ότι επιθυμούν, σύμφωνα με πληροφορίες, να επαναφέρουν στο τραπέζι σταδιακά στο άμεσο μέλλον το ζήτημα των κοινών περιπολιών της Ελλάδας και της Τουρκίας στο Αιγαίο, παρά το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά έχει απορρίψει κατηγορηματικά μια τέτοια προοπτική στο πλαίσιο των κανόνων αλλά και των δικαιωμάτων της που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο.

Υπό το πρίσμα αυτό, η κυβέρνηση εμφανίζεται εγκλωβισμένη σε ένα διπλωματικό παιχνίδι, στο οποία τα συμφέροντα που διακυβεύονται είναι πολύ ισχυρά.

Ο καθηγητής Διεθνών Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης μίλησε αποκλειστικά στο newsbomb.gr κι επισήμανε τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την παρελκυστική πολιτική της Άγκυρας ως προς το προσφυγικό, τον ρόλο του Βερολίνου και της καγκελαρίου Μέρκελ και κυρίως τη δύσκολη θέση της Ελλάδας μπροστά σε ένα διπλωματικό παιχνίδι με ανθρωπιστικές, οικονομικές και κυρίως γεωστρατηγικές προεκτάσεις.

«Ο πρωθυπουργός όπως και η χώρα είναι εγκλωβισμένοι από τα όσα διαδραματίζονται στη Μέση Ανατολή, με τον εμφύλιο στη Συρία και την ανεξέλεγκτη ροή προσφύγων προς την Ελλάδα και την Ευρώπη, οι οποίοι τώρα, μετά και το χτύπημα των τζιχαντιστών στο Παρίσι κινδυνεύουν να μείνουν στη χώρα, εάν κλείσουν τα σύνορα προς τα πάνω», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαλλουρίδης.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις προσπάθειες της ΕΕ να καταστεί το προσφυγικό και «τουρκική υπόθεση»: «Το θέμα της Τουρκίας έχει να κάνει με την προσπάθεια της Ευρώπης και τη δική μας, εν προκειμένω, να πείσουμε την Άγκυρα να κρατήσει εκεί τους πρόσφυγες, με κάποια ανταλλάγματα, και από εκεί να φεύγουν για την Ευρώπη, δηλαδή να μην έρχονται στην Ελλάδα. Όμως είναι εξαιρετικά δύσκολο να πειστούν οι Τούρκοι να αναλάβουν κάτι τέτοιο εξ’ ολοκλήρου από μόνοι τους, γιατί αυτό είναι μια πολύ μεγάλη υπόθεση. Αυτή τη στιγμή στην Τουρκία υπάρχουν 2,5 εκατ. Σύροι κι αν τους κρατήσουν όλους εκεί, σε λίγο θα γίνουν μερικές δεκάδες εκατομμύρια. Θα μαζευτεί όλος ο πληθυσμός της Συρίας στην Τουρκία».

Υπό δοκιμασία η ευρωπαϊκή συνοχή – Ο ρόλος του Βερολίνου

Σε ερώτηση ως προς το τι κρύβεται πίσω από την επιμονή των Βρυξελλών και ιδίως του Βερολίνου για την επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία, ο καθηγητής Γιαλλουρίδης απάντησε: «Το βασικό ζήτημα που θέλησε να συζητήσει ο κ. Τσίπρας με τον κ. Νταβούτογλου σε μια διερευνητική πρώτη επίσκεψη ήταν αυτό των προσφύγων. Η Μέρκελ ουσιαστικά θέλει να προλάβει το ενδεχόμενο μιας εσωτερικής υπονόμευσης της ευρωπαϊκής συνοχής εξαιτίας του προσφυγικού. Και αυτός ήταν ο ουσιαστικός λόγος που πραγματοποιήθηκε αυτή η πρώτη διερευνητική επίσκεψη εργασίας του κ. Τσίπρα στην Άγκυρα».

Ισχυρά συμφέροντα ανάμεσα σε Γερμανία και Τουρκία

Τόνισε με έμφαση, εξάλλου, ότι οι Ευρωπαίοι και κυρίως οι Γερμανοί δεν επιθυμούν να καταλάβουν πως η Άγκυρα δεν είναι ένας απλός γείτονας, αλλά ένας ισχυρός γείτονας που συνορεύει με το Αιγαίο. «Αυτό δεν θέλησαν ποτέ να το καταλάβουν κι ούτε ποτέ τους ενδιέφερε ιδιαιτέρως εάν εμείς έχουμε δίκιο ή όχι. Εκείνο που ενδιαφέρει τους Γερμανούς είναι να μην υπάρχει σύγκρουση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ με την Τουρκία κι όχι τι λέμε εμείς».

«Υπάρχουν ισχυρά και σημαντικά συμφέροντα των Γερμανών και άλλων Ευρωπαίων στην Τουρκία: οικονομική ισχύς, επενδύσεις, παραδοσιακή φιλία. Δεν είναι απλά τα πράγματα. Δυστυχώς, οι Γερμανοί δεν βλέπουν τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, με βάση το Δίκαιο. Όλα είναι συμφέροντα και ισορροπίες ισχύος και αυτά είναι που διαδραματίζουν τον σπουδαιότερο ρόλο», αναφέρει.

«Κοινές περιπολίες στο Αιγαίο; Είναι σαν να βάζεις τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα»

Ο κ. Γιαλλουρίδης αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο κοινών περιπολιών Ελλάδας-Τουρκίας στο Αιγαίο λέγοντας πως «κάτι τέτοιο θα ήταν αυτοκτονικό». «Είναι σαν να βάζεις τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι η ελληνική πλευρά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποκύψει στο αίτημα των Γερμανών, οι οποίοι θα το επαναφέρουν κατά καιρούς στο προσκήνιο.

«Εκατομμύρια ευρώ στην Τουρκία χωρίς αντίκρισμα»

Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «το προσφυγικό είναι ένα πολύ δύσκολο ζήτημα και για τους Τούρκους, οι οποίοι, όμως, το εκμεταλλεύονται, για να εκβιάσουν την Ευρώπη».

Σημείωσε δε πως οι Τούρκοι χρησιμοποιούν με στυγνό τρόπο και το θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, έχοντας αρχίσει ήδη να εξασφαλίζουν μεγάλα χρηματικά ανταλλάγματα από πλευράς ΕΕ, εν είδει πακέτων στήριξης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

«Σίγουρα οι Τούρκοι δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν ως πλήρες μέλος της ΕΕ. Αυτό, άλλωστε, δεν το θέλουν επ’ ουδενί χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία. Θα εξασφαλίσουν, όμως κάποια σοβαρά ανταλλάγματα, όπως το θέμα της βίζας και πολλά εκατομμύρια ευρώ, για τα οποία κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι θα έχουν κάποιο αντίκρισμα ή αποτέλεσμα, ότι δηλαδή οι Τούρκοι θα κάνουν αυτά που έχουν υποσχεθεί», κατέληξε ο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης.

Σχετικές ειδήσεις