ΕΘΝΙΚΑ

Απίστευτο: Συνεργάτης του Γιούνκερ «μαγείρεψε» τα νούμερα των προσφύγων προς όφελος της Τουρκίας

Απίστευτο: Συνεργάτης του Γιούνκερ «μαγείρεψε» τα νούμερα των προσφύγων προς όφελος της Τουρκίας

Σάλο έχει προκαλέσει ρεπορτάζ του περιοδικού Politico το οποίο δημοσιεύτηκε σήμερα, Παρασκευή (18/12/2015) και αποκαλύπτει ο στενότερος συνεργάτης του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ «μαγείρεψε» τους αριθμούς των προσφύγων που πέρασαν τα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, ώστε να δείξει πως η Άγκυρα έχει λάβει μέτρα.

ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΟΙ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΡΟΩΝ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ

Επιμέλεια - Νοηματική απόδοση: Χρήστος Θ. Παναγόπουλος

Ο Μάρτιν Σελμέιρ (φωτό), σύμφωνα με το περιοδικό, απέστειλε επιστολή μέσα στην εβδομάδα στους επικεφαλής των επιτελείων των ηγετών της Ευρώπης των 28, υποστηρίζοντας, ούτε λίγο ούτε πολύ ότι παρατηρείται ραγδαία μείωση στις παράνομες διελεύσεις προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία προς την ΕΕ. «Η μείωση αυτή ήταν η πρώτη ενθαρρυντική ένδειξη για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Τουρκία, ώστε να ανακόψει τις ακανόνιστες μεταναστευτικές ροές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση», έγραφε χαρακτηριστικά ο Σελμέιρ.

Μάλιστα, προκειμένου να ενδυναμώσει περαιτέρω την επιχειρηματολογία του, ο στενός συνεργάτης του Γιούνκερ επισύναψε κι ένα γράφημα στο email που έστειλε την Τρίτη (15/12/2015) που έδειξε ότι οι παράνομες διελεύσεις μειώθηκαν από 52.249 στα τέλη Οκτωβρίου 2015 σε μόλις 9.093 την περασμένη εβδομάδα.

Εκεί ακριβώς ξεκίνησε και το μεγάλο πρόβλημα: τα νούμερα δεν ήταν σωστά.

Το Politico δημοσίευσε έγγραφα των εσωτερικών υπηρεσιών της Κομισιόν τα οποία καταδεικνύουν μια σημαντική ασυμφωνία μεταξύ των δεδομένων του Σελμέιρ και των πραγματικών αριθμών σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες που διάβηκαν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, από την Τουρκία προς την Ελλάδα.

Διαβάστε εδώ το σχετικό έγγραφο της Κομισιόν

Ενδεικτικά, ο πραγματικός αριθμός των προσφύγων που πέρασαν χωρίς άδεια τα σύνορα την εβδομάδα από 7 έως 13 Δεκεμβρίου 2015 ήταν σχεδόν τριπλάσιος από αυτόν που περιέγραφε στην επιστολή του ο στενός συνεργάτης του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Σύμφωνα με τα έγγραφα, ο αριθμός τους ήταν 27.069 άτομα και όχι 9.093.

«Η διαφορά αυτή», επισημαίνει το Politico «έχει πολιτική σημασία. Εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να δείξει ότι η Τουρκία σημειώνει ουσιαστική πρόοδο στην ανακοπή των μεταναστευτικών ροών, τότε ο Γιούνκερ μπορεί να έχει ισχυρή επιχειρηματολογία ως προς το σχέδιο του για την ανακατανομή των προσφύγων στις χώρες της Ευρώπης».

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υπογραμμίζουν ότι το «μαγείρεμα» του Σελμέιρ στέλνει ένα μήνυμα για χαλάρωση των πιέσεων προς την Άγκυρα, ώστε η τουρκική κυβέρνηση να λάβει πιο αποφασιστικά μέτρα ως προς την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

«Εάν η Τουρκία δεν κλείσει τα σύνορά της σύντομα, η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με ακόμη ένα κύμα προσφύγων μετά το πέρας του χειμώνα», προσθέτουν.

Δεν διαψεύδει η Κομισιόν το «μαγείρεμα»

Την ίδια στιγμή, εκπρόσωπος της Κομισιόν, ερωτηθείς για τα παραλλαγμένα δεδομένα του Σελμέιρ απέφυγε να τοποθετηθεί ευθέως στο ζήτημα.

Μάλιστα, ο ίδιος δεν το διέψευσε, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «όλες οι διαφορετικές στατιστικές συγκλίνουν στο ότι παρατηρείται μια πρώτη μείωση των προσφυγικών ροών, κατά τη σύγκριση των δεδομένων του Δεκεμβρίου με τους προηγούμενος μήνες».

Σχετικές ειδήσεις