ΕΘΝΙΚΑ

Γερμανικές κραυγές κατά του φράχτη στον Έβρο

Γερμανικές κραυγές κατά του φράχτη στον Έβρο
Ιδιαίτερη σπουδή δείχνουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης για τον φράχτη στον Έβρο...

Ιδιαίτερη σπουδή δείχνουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης για τον φράχτη στον Έβρο.

Μετά το Spiegel, η εφημερίδα Die Welt σε άρθρο της με τίτλο «Προβληματισμός στη Γερμανία για την τάφρο στη Θράκη», αναφέρει ότι ξυπνά μνήμες από την εποχή του ψυχρού πολέμου, καθώς τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης βλέπουν το φως της δημοσιότητας μόλις λίγες μέρες από την επέτειο των 50 χρόνων από την κατασκευή του τοίχους του Βερολίνου.

«Mια αντιαρματική τάφρος συνολικού μήκους 120 χιλιομέτρων, πλάτους 30 μέτρων και βάθους 7 πρόκειται να κατασκευαστεί στη Θράκη. Με την τάφρο θωρακίζεται η Ελλάδα από μετανάστες, αλλά διασφαλίζεται αμυντικά η περιοχή» αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.

Σε δηλώσεις της προς την ελληνική εκπομπή της Ντόιτσε Βέλε, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών τόνισε, ότι «η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί την εξέλιξη με πολύ προσοχή. Η διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ είναι αναγκαία», δήλωσε η ίδια εκπρόσωπος, για να προσθέσει: «Συγχρόνως θα πρέπει όμως να τηρηθούν όλοι οι ευρωπαϊκοί κανόνες και όλα τα ευρωπαϊκά στάνταρτ. Ιδίως θα πρέπει να διαφυλαχθούν οι διεθνείς κανονισμοί για την προστασία των προσφύγων και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Σκεπτικισμός για την τάφρο επικρατεί και στις γραμμές της γερμανικής αντιπολίτευσης. «Είναι πολύ λυπηρό για την ελληνική κυβέρνηση να χρησιμοποιεί τέτοια μέσα» είπε η Ούτα Τσάπφ, ειδικός σε θέματα Βαλκανίων και Τουρκίας στην κοινοβουλευτική ομάδα των σοσιαλδημοκρατών. «Πολύ πιο λυπηρό είναι όμως για την ΕΕ, καθώς δείχνει ότι δεν είναι σε θέση να βοηθήσει την Ελλάδα, η οποία πλήττεται από την παράνομη μετανάστευση. Θα πρέπει επειγόντως να καταλήξουμε σε μια πολιτική, η οποία θα προβλέπει την κατανομή των προσφύγων μεταξύ όλων των κρατών της ΕΕ».

Η συμπρόεδρος του κόμματος των Πρασίνων, Κλαούντια Ροτ, καταδικάζει την τάφρο ως «κυνικό σχέδιο» της Ελληνικής κυβέρνησης, με το οποίο «υπονομεύει τις αρχές για μιαν ανθρώπινη πολιτική για τους πρόσφυγες».

Η κ. Ροτ ζητά από την Γερμανική Κυβέρνηση και την ΕΕ να ασκήσουν την επιρροή τους στην Ελλάδα, ώστε να σταματήσουν τα έργα κατασκευής.

Το αίτημα αυτό εκφράζει και την ανθρωπιστική οργάνωση Pro Asyl, που εδώ και χρόνια παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στα ελληνοτουρκικά σύνορα αναφορικά με τους πρόσφυγες. «Ως σύμβολο της αδυναμίας και της ανικανότητας, τόσο της ελληνικής κυβέρνησης, όσο και της ΕΕ να αντιμετωπίσουν το προσφυγικό ζήτημα», χαρακτηρίζει την τάφρο ο εκπρόσωπος της Pro Asyl, Γκίντερ Μπούρκχαρντ.

Η κατασκευή της θα είχε «ολέθριες συνέπειες» για τους πρόσφυγες λέει και προσθέτει: «Θα είναι περισσότερο από ότι σήμερα εξαρτημένοι από τα δίκτυα διακίνησης παράνομων μεταναστών, τα οποία θα αναζητούσαν πολύ πιο επικίνδυνους τρόπους για να τους μεταφέρουν στην Ευρώπη. Η τάφρος θα οδηγούσε σε περισσότερους θανάτους, θα έκανε τις διαβάσεις πιο επικίνδυνες και προπαντός θα στερούσε κάθε δικαίωμα σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη προστασίας».