ΕΘΝΙΚΑ

Δήλωση - «σεισμός»: «Ελλάδα και Αλβανία έστειλαν από κοινού non paper στην ΕΕ για τους Τσάμηδες»

Δήλωση - «σεισμός»: «Ελλάδα και Αλβανία έστειλαν από κοινού non paper στην ΕΕ για τους Τσάμηδες»

Σάλο έχει προκαλέσει η είδηση ότι Αθήνα και Τίρανα είχαν υποβάλει από κοινού non paper τόσο στην Ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι όσο και στον Επίτροπο για τη Διεύρυνση της Ευρώπης Γιοχάνες Χαν, στο οποίο περιλαμβάνονται θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Αλβανίας, μεταξύ των οποίων και το ζήτημα των Τσάμηδων.

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ Ο ΑΛΒΑΝΟΣ ΥΠΕΞ, ΕΚΘΕΤΕΙ ΑΝΕΠΑΝΟΡΘΩΤΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΤΣΑΜΟΥΡΙΑΣ – ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Ο ΚΟΤΖΙΑΣ

Το Newsbomb.gr, εδώ και καιρό, με αλλεπάλληλα ρεπορτάζ, προειδοποιούσε την ελληνική πλευρά για το πόσο επικίνδυνα γίνονται τα πράγματα σε ό,τι αφορά τα εθνικά θέματα, αλλά δυστυχώς φαίνεται πως η Αθήνα, όχι μόνο «πετούσε χαρταετό», με τις πολιτικές κατευνασμού που εφαρμόζει, αλλά πλέον δείχνει να διευκολύνει κιόλας τους αμετανόητα προκλητικούς γείτονες, βάζοντας η ίδια ως άτυπο (;) επιδιαιτητή σε ένα ανύπαρκτο θέμα τον Αυστριακό Επίτροπο Χαν!

Διαβάστε εδώ αναλυτικά τι είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Αυστριακός Επίτροπος της ΕΕ

Στην αποκάλυψη αυτή για το «αμαρτωλό» non paper, που αφήνει έκθετο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και προσωπικά τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Κοτζιά, προχώρησε ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι (στη φωτό δίπλα από τον Έλληνα ΥΠΕΞ), σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Report TV των Τιράνων.

Σύμφωνα με τον κ. Μπουσάτι, στο επίμαχο κοινό non paper ετίθετο ζήτημα για τη σύσταση «μηχανισμού αντιμετώπισης των διμερών προβλημάτων», βάσει του οποίου ανοίγει με τον πλέον ύπουλο τρόπο ξανά το τσαμικό ζήτημα.

Βεβαίως, ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών δεν σταμάτησε εκεί. Επέκρινε την Ελλάδα για «συναισθηματικές αντιδράσεις» (!), επισημαίνοντας σε προκλητικό τόνο: «Είναι εύκολο να πάρει κανείς ένα μεγάφωνο στα χέρια του και να ασκεί πιέσεις σε βάρος κάποιου άλλου, αλλά είναι όμως πολύ πιο δύσκολο να καθίσει και να συζητήσει λύσεις γι΄ αυτά τα θέματα».

Και, προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, ο κ. Μπουσάτι, προφανώς για λόγους «εσωτερικής κατανάλωσης», σημείωσε πως η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα δεν αντιμετωπίζει διόλου ως συγκυριακό φαινόμενο το θέμα της Τσαμουριάς, και πρόσθεσε: «Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση από την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος που έχει συμπεριλάβει επισήμως στο πρόγραμμα της την επίλυση του Τσάμικου. Υπάρχει ψήφισμα της αλβανικής βουλής για το Τσάμικο».

Και συνέχισε λέγοντας πως ούτως ή άλλως ο νυν κυβερνητικός συνασπισμός της χώρας απαρτίζεται και από σημαντικό αριθμό βουλευτών από το κόμμα PDIU των Τσάμηδων.

Κοτζιάς: Είναι τρελαμένοι όσοι λένε ότι συζητάμε το τσάμικο ζήτημα

Λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση της απίστευτης αυτής ιστορίας, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, απάντησε στο ζήτημα που έχει προκύψει.

«Η μόνη αναφορά που γίνεται στο non paper που καταθέσαμε στους Αλβανούς είναι ότι αυτό το θέμα [σ.σ. το τσάμικο] δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης για την ελληνική Πολιτεία», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας σήμερα το πρωί στον ραδιοσταθμό του Alpha, επισημαίνοντας: «Δεν μπορούν να μας κατηγορούν για το ότι αναφερόμαστε σε αυτό το αντικείμενο».

Ο υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι πριν από πέντε μήνες είχε κάνει ένα non paper στην Αλβανία, όπου πρότεινε να συζητηθούν τα προβλήματα που είναι ανοιχτά την τελευταία 50ετία.

«Εκείνοι μου έκαναν μία αντιπρόταση στην οποία συμπεριέλαβαν και το τσάμικο. Εμείς τους είπαμε ότι αυτό δεν είναι αντικείμενο συζήτησης γιατί είναι έξω από τη διαπραγμάτευση. Εμείς δεν το διαπραγματευόμαστε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς, ενώ επισήμανε ότι η ελληνική πλευρά ενημέρωσε τους Ευρωπαίους. «Δεν βάλαμε τους Ευρωπαίους να μεσολαβήσουν, εμείς διαπραγματευόμαστε με τους Αλβανούς και οι Αλβανοί με εμάς», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την απάντηση του επιτρόπου Γιοχάνες Χαν, είπε ότι αυτός ανέφερε «επιπολαίως ότι η Ελλάδα συζητάει και το τσάμικο, ζήτησε μετά συγνώμη αλλά άφησε αυτή την ουρά».

«Αλλά το καταπληκτικό», όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, «είναι ότι υπάρχουν δυνάμεις στην Ελλάδα που είτε παριστάνουν ότι αγνοούν», είτε «λένε δημοσίως ψέματα» και «ήρθαν τώρα τα ΜΜΕ του ακραίου νεοφιλελευθερισμού να λένε ότι συζητάμε το τσάμικο [...] Είναι τρελαμένοι οι άνθρωποι».

Σχετικές ειδήσεις