ΕΘΝΙΚΑ

Οι Ένοπλες Δυνάμεις δίνουν ηχηρό «παρών» στο Καστελόριζο (pics + vid)

Οι Ένοπλες Δυνάμεις δίνουν ηχηρό «παρών» στο Καστελόριζο (pics + vid)

Τη στιγμή που η Τουρκία συνεχίζει τις παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου και ο Ταγίπ Ερντογάν αμφισβητεί τα σύνορα των δύο χωρών, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έδειξαν και πάλι την ετοιμότητά τους να υπερασπιστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. 

Ειδικότερα, την Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016, πραγματοποιήθηκε η άσκηση Έρευνας – Διάσωσης «ΑΕΤΟΣ 2016» της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Συντονισμού Έρευνας – Διάσωσης και το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας – Διάσωσης Λάρνακας, σε περιοχή νότια της νήσου Μεγίστης (Καστελόριζο).

Το σενάριο της άσκησης περιελάμβανε την Έρευνα και Διάσωση Ιπταμένων της ΠΑ, μετά από εικονική εγκατάλειψη, σε απομακρυσμένη περιοχή του FIR Αθηνών.

Στην άσκηση συμμετείχαν δύο αεροσκάφη F-16 Block 52+, ένα ελικόπτερο Super Puma AS-332, ένα αεροσκάφος C-130, προσωπικό της 31ης Μοίρας Επιχειρήσεων Έρευνας Διάσωσης, πλωτά μέσα του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, πλωτά και δυνάμεις της 95ης Ανώτατης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής, καθώς και ένα ελικόπτερο AW-139 της 460 Μοίρας Έρευνας – Διάσωσης της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου.

Η συγκεκριμένη άσκηση έχει αυξημένο ειδικό βάρος, καθώς το Καστελόριζο βρίσκεται στην κορυφή των αμφισβητήσεων της Τουρκίας, ενώ παράλληλα η συμμετοχή ελικοπτέρου της Εθνικής Φρουράς στέλνει σαφές μήνυμα για την αμυντική συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Δείτε το video αλλά και φωτογραφίες από την άσκηση, στη photo gallery του Newsbomb.gr.