ΕΘΝΙΚΑ

Κοτζιάς: Αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων για λύση στο Κυπριακό

Κοτζιάς: Αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων για λύση στο Κυπριακό

Μήνυμα για τις διαπραγματεύσεις αναφορικά με το Κυπριακό και ειδικότερα προς την Τουρκία έστειλε την Κυριακή (27/11) ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε για αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων το συντομότερο δυνατό, κάνοντας σαφή τη θέση της Αθήνας στις διαπραγματεύσεις.

«Η ουσία του Κυπριακού είναι η κατοχή της Βόρειας Κύπρου από τον τουρκικό στρατό. Οι εγγυήσεις και τα παρεμβατικά δικαιώματα είναι κατάλοιπο της αποικιοκρατίας» τόνισε ο ίδιος μιλώντας στο ραδιόφωνο του Αlpha.

Ο Νίκος Κοτζιάς ξεκαθάρισε δε, ότι σε περίπτωση συμφωνίας Λευκωσίας - Κατεχομένων η αποχώρηση τουρκικών στρατευμάτων πρέπει να γίνει σε σύντομο διάστημα και να ολοκληρωθεί σε συγκεκριμένη ημερομηνία υπογραμμίζοντας πως, «Εμείς προτείναμε Σύμφωνο Φιλίας Ελλάδας-Κύπρου-Τουρκίας, χωρίς όμως εγγυήσεις και παρεμβατικά δικαιώματα».

Αναφερόμενος εξάλλου, εμμέσως, στις προκλητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα ο ίδιος επισήμανε: «ελπίζω η Αλβανία να ανταποκριθεί καλύτερα στις προϋποθέσεις της ενταξιακής της πορείας».

Ο υπουργός αποσαφήνισε μάλιστα ότι στα συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Αλβανία θα τονίζεται ανάγκη προστασίας των περιουσιακών δικαιωμάτων της μειονότητας.