ΕΘΝΙΚΑ

Κρίση στο Αιγαίο: Σκληρή απάντηση του Αρχηγού ΓΕΑ προς τους Τούρκους

Κρίση στο Αιγαίο: Σκληρή απάντηση του Αρχηγού ΓΕΑ προς τους Τούρκους

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος Χρήστος Βαΐτσης, παραβρέθηκε στην τελετή ορκωμοσίας νεοσύλλεκτων οπλιτών στην 124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης της Πολεμικής Αεροπορίας, στην Τρίπολη.

Σε δηλώσεις απάντησε, σχετικά με τις τουρκικές προκλήσεις που σημειώθηκαν στις 23 Νοεμβρίου που σύμφωνα το ΓΕΕΘΑ, 12 τουρκικά αεροσκάφη, τέσσερα σε σχηματισμό και οκτώ μεμονωμένα πραγματοποίησαν 17 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο και προχώρησαν σε 12 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας του F.I.R. Αθηνών.

Δείτε την δήλωση του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, το 2016 και την περίοδο μεταξύ του Ιανουαρίου και του Οκτωβρίου οι παραβιάσεις ξεπέρασαν τις 700.

Σύμμαχος της Αθήνας ενάντιον των Τουρκών

Ελλάδα και Αίγυπτος ενώνουν τις Ένοπλες Δυνάμεις τους σε μία «πρόβα τζενεράλε» πολέμου κατά της Τουρκίας με κοινή αεροναυτική άσκηση που πρόκειται να διεξαχθεί στην θαλάσσια περιοχή του νοτίου/νοτιοανατολικού Αιγαίου και Κρητικού πελάγους, από τις 4 έως τις 9 Δεκεμβρίου.

Η κοινή αεροναυτική άσκηση Ελλάδας - Αιγύπτου, μεσαίας κλίμακας, με την
επωνυμία «ΜΕΔΟΥΣΑ 3/2016», εντάσσεται στο πλαίσιο της υφιστάμενης στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Τα βασικά αντικείμενα της συνεργασίας/συνεκπαίδευσης σκοπεύουν στη: - βελτίωση της διαλειτουργικότητας των συμμετεχουσών μονάδων στο τακτικό επίπεδο, - εξάσκηση ναυτικών δυνάμεων σε διαδικασίες ανθυποβρυχιακού και αντιαεροπορικού πολέμου καθώς και πολέμου επιφανείας, - εξάσκηση αεροπορικών δυνάμεων σε διαδικασίες προστασίας και προσβολής στόχων επιφανείας, - αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών, - εξάσκηση σε διαδικασίες έρευνας-διάσωσης (SAR), - εκτέλεση ασκήσεως πυρών, - παροχή εκπαίδευσης σε αντικείμενα ναυτικών επιχειρήσεων αποτροπής (Maritime Interdiction Operations (MIO) σε προσωπικό μονάδων ειδικών επιχειρήσεων των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ).

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα συμμετάσχουν με 1 φρεγάτα, 2 πυραυλακάτους, 1 υποβρύχιο, 6 αεροσκάφη F-16, 1 αεροσκάφος εγκαίρου προειδοποίησης, 1 ελικόπτερο SUPER PUMA και προσωπικό της διοίκησης υποβρυχίων καταστροφών και οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις με1 φρεγάτα, 2 πυραυλακάτους, 4-6 αεροσκάφη F-16, 1 αεροσκάφους εγκαίρου προειδοποίησης και προσωπικό μονάδων ειδικών επιχειρήσεων. Κατά την διάρκεια της άσκησης τα αιγυπτιακά πολεμικά πλοία θα ελλιμενίζονται στη Σούδα, ενώ έχει προγραμματισθεί μεταστάθμευση ενός ζεύγους ελληνικών αεροσκαφών F-16 σε αιγυπτιακή αεροπορική βάση και προσγείωση αιγυπτιακών αεροσκαφών F-16 στην 115 πτέρυγα Μάχης στη Σούδα.