ΕΘΝΙΚΑ

Πόλεμος στα Ίμια: Οι «γκρίζες» ζώνες και η μάχη της τσιπούρας

Πόλεμος στα Ίμια: Οι «γκρίζες» ζώνες και η μάχη της τσιπούρας

Μάχες Ελλήνων ψαράδων με το Λιμενικό της Τουρκίας που απαγορεύει να πλησιάσουν τα καΐκια στις βραχονησίδες.

Ένας άτυπος πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη στο ανατολικό Αιγαίο, με την κατάσταση να παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις και όλα να κρέμονται από μία κλωστή.

Από την κρίση των Ιμίων το Ιανουάριο του 1996 και μετά, ξεκίνησε και η κρίση ανάμεσα σε Έλληνες και Τούρκους ψαράδες.

Παραβιάζοντας τα ελληνικά χωρικά ύδατα, τα τουρκικά αλιευτικά ψαρεύουν «κορονάτες μαύρες τσιπούρες» – που μαζεύονται στα Ίμια Δεκέμβρη και Ιανουάριο για να γεννήσουν-σε μικρή απόσταση από τα ελληνικά νησιά, με αποτέλεσμα να εγείρεται θέμα «γκρίζων ζωνών», αλλά και με τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις για τους Έλληνες ψαράδες, σε ένα φαινόμενο που έχει ονομαστεί πια «η μάχη της τσιπούρας στο Αιγαίο».

Μαζί με τους Τούρκους ψαράδες βγαίνει ανοιχτά των Ιμίων και το τουρκικό Λιμενικό, το οποίο περιφρουρεί τα τουρκικά καΐκια και απαγορεύει στους Έλληνες ψαράδες να πλησιάσουν.

Η τουρκική προκλητικότητα, όμως, δεν σταματάει εδώ. Τουρκικά αλιευτικά σκάφη πλέουν ανάμεσα στα καΐκια της Καλύμνου και της Κω και κόβουν τα παραγάδια που έχουν ρίξει οι Έλληνες ψαράδες.

Σύμφωνα μάλιστα με τους ντόπιους ψαράδες, η ταχύτητα που αναπτύσσουν είναι πολλές φορές τόσο μεγάλη που τα θαλάσσια ρεύματα αναποδογυρίζουν με τα απόνερα τους τα ελληνικά σκάφη, με συνέπεια να τίθεται σε κίνδυνο ακόμη και η ζωή των ψαράδων.

Στην περιοχή βρίσκονται, πάντα, ένα πλωτό του ελληνικού Λιμενικού, που κάνει ό,τι μπορεί για να προστατεύσει τους Έλληνες ψαράδες.

Απορίας άξια βέβαια παραμένει η «αδράνεια» της ελληνικής κυβέρνησης, που δεν έχει στείλει ούτε μία διαμαρτυρία για το θέμα προς την Άγκυρα, αφήνοντας απροστάτευτους τους ακρίτες ψαράδες.

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί

Σχετικές ειδήσεις