ΕΘΝΙΚΑ

Τσαβούσογλου: Ακύρωση της συμφωνίας για προσφυγικό αν δεν εκδώσετε τους οκτώ

Τσαβούσογλου: Ακύρωση της συμφωνίας για προσφυγικό αν δεν εκδώσετε τους οκτώ

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Άγκυρα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, που περιλαμβάνουν την ακύρωση της διμερούς συμφωνίας με την Ελλάδα για την επανεισδοχή μεταναστών, ως αντίποινα στην απόφαση του Αρείου Πάγου κατά της έκδοσης των οχτώ στρατιωτικών στην Τουρκία, τους οποίους η Άγκυρα κατηγορεί ότι συμμετείχαν στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου του 2016, μετέδωσε σήμερα (27/1) μέσω του Twitter το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber - Τι απαντά η ελληνική κυβέρνηση

Οι Τούρκοι τραβούν στα άκρα το σχοινί και κλιμακώνουν την ένταση, απειλώντας την Ελλάδα με το ζήτημα του προσφυγικού.

Ωστόσο, όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου του Αλέξη Τσίπρα «η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, με συνταγματικά κατοχυρωμένη και αδιαμφισβήτητη την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου και του συνόλου των διεθνών συμβάσεων που δεσμεύουν τη χώρα».

Βολές Ερντογάν

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μια μόλις ημέρα μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδώσει στην Τουρκία τους 8 καταζητούμενους στρατιωτικούς, σε μια προσπάθεια να εκθέσει την ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε, ότι όταν είχε γνωστοποιηθεί το περιστατικό της αυτομόλησης των οχτώ στρατιωτικών στην Ελλάδα, σε επικοινωνία που είχε με την ελληνική κυβέρνηση του είχε ειπωθεί ότι το ζήτημα θα λυθεί σε 15 με 20 ημέρες.

«Η Ελλάδα δεν μας δίνει ακόμα τους οχτώ που βρήκαν καταφύγιο σε αυτήν. Τους πήρα τηλέφωνο μια μόλις ημέρα μετά την αυτομόληση των οχτώ και μου είχαν υποσχεθεί πως θα μας τους παρέδιδαν σε 15 με 20 ημέρες», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με ρεπορτάζ τουρκικών ΜΜΕ.

«Η υπόθεση αφορά σε πράξεις τρομοκρατίας στην Τουρκία και για αυτό το λόγο αυτοί οι στρατιωτικοί πρέπει να δικαστούν εδώ. Είναι σαφές ότι η καθυστέρηση στην έκδοσή τους θα επηρεάσει αρνητικά την εμπιστοσύνη ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα», επισήμανε ο Ερντογάν.

Το χρονικό της απόφασης του Αρείου Πάγου

Δεύτερο αίτημα για την έκδοση των οκτώ στρατιωτικών έστειλε την Παρασκευή (27/01) η Τουρκία στην Ελλάδα, μόλις μία ημέρα μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου, να μην εκδόσει τους Τούρκους αξιωματικούς στη γείτονα χώρα, σύμφωνα με την εφημερίδα Χουριέτ.

Το αίτημα έκδοσης φαίνεται πως απορρέει από το νέο ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε την Πέμπτη (26/01), ερήμην των οκτώ στρατιωτικών, δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης.

Αυτός ο δεύτερος φάκελος για το αίτημα έκδοσης των οκτώ τούρκων στρατιωτικών, απεστάλη σήμερα (27/1) στο υπουργείο Δικαιοσύνης της Ελλάδας, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών.

Όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, το υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας, έστειλε έγγραφο και προς την Ιντερπόλ, με το οποίο ζητά έκδοση ερυθρού δελτίου για τη σύλληψη των οχτώ καταζητουμένων.

Η νέα κίνηση της Άγκυρας έρχεται να προστεθεί στην ιδιαίτερα επιθετική ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το τουρκικό ΥΠΕΞ, στην οποία κατηγορούσε την Ελλάδα ότι υποθάλπει τρομοκράτες και προειδοποιήσε ότι η μη έκδοση θα επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα.

«Υποθάλπετε πραξικοπηματίες»

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας έκανε λόγο για πρακτικές που ευνοούν την «ατιμωρησία των εγκληματιών» και παραβιάζουν τα δικαιώματα των θυμάτων του πραξικοπήματος το οποίο στοίχισε τη ζωή σε 248 πολίτες και προκάλεσε τον τραυματισμό άλλων 2193, σχολιάζοντας την απόφαση του Αρείου Πάγου.

Στην ανακοίνωση, με ιδιαίτερα αυστηρό ύφος που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνεται ότι η χθεσινή απόφαση για τη μη έκδοση των «οκτώ» έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές του διεθνούς δικαίου.

«Ως γειτονική χώρα, η Ελλάδα για μια ακόμη φορά εμφανίζεται απρόθυμη να ανταποκριθεί στις ελάχιστες απαιτήσεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εγκλήματος», τονίζει χαρακτηριστικά το υπουργείο και συμπληρώνει: «Αυτή η στάση της Ελλάδας οδηγεί στην ατιμωρησία των εγκληματικών και στην παραβίαση των δικαιωμάτων των θυμάτων, αντίθετα με τους κανόνες και τις αρχές του διεθνούς δικαίου».

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Το αίτημά μας για την έκδοση οκτώ πραξικοπηματιών της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 2016 ενάντια στη δημοκρατική συνταγματική τάξη απορρίφθηκε από το ελληνικό δικαστικό σώμα. Διαμαρτυρόμαστε για αυτή την απόφαση, η οποία έχει ως στόχο τη δημοκρατική τάξη στην Τουρκία, με 248 πολίτες (απλός κόσμος και των δυνάμεων ασφαλείας) να γίνονται μάρτυρες, της ενεργής συμμετοχής τους στην απόπειρα πραξικοπήματος που τραυμάτισε άλλους 2193 πολίτες μας και προφυλάσσει αυτά τα άτομα από το να εμφανιστούν ενώπιον των ανεξάρτητων τουρκικών δικαστικών αρχών.
Μέχρι τώρα, οι ελληνικές αρχές, σύμμαχοι μιας γειτονικής χώρας, εμπόδιζαν τα μέλη των τρομοκρατικών οργανώσεων που στοχεύουν την Τουρκία, ειδικά το DHKP / C και το PKK να λογοδοτήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Η Ελλάδα αποφεύγει την εκπλήρωση των ελάχιστων απαιτήσεων για την τρομοκρατία και το έγκλημα.

Η στάση του ελληνικού δικαστικού συστήματος οδηγεί στην ατιμωρησία των εγκληματιών και την παραβίαση των δικαιωμάτων των θυμάτων, σε αντίθεση με τις αρχές του διεθνούς δικαίου και των κανόνων. Ως μια χώρα που έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν παρόμοια θέματα, η Ελλάδα, δυστυχώς, έπεσε στο καθεστώς μιας χώρας που προστατεύει παρανόμους με την απόφαση αυτή.

Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για τη δίωξη των εγκληματιών, χρησιμοποιώντας όλα τα ένδικα μέσα κατά της απόφασης αυτής του ελληνικού δικαστικού συστήματος. Η απόφαση αυτή, η οποία θεωρούμε ότι έχει πολιτικά κίνητρα, υπόκειται επίσης σε συνολική επαναξιολόγηση των διμερών μας σχέσεων, της συνεργασίας μας στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και έχει συνέπειες για το κοινό μας έργο σε άλλα διμερή / περιφερειακά ζητήματα»
Νωρίτερα, το τουρκικό ΥΠΕΞ είχε «χτυπήσει» μέσω Twitter γράφοντας: «Οι ελληνικές Αρχές απέτυχαν στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας!» σε μια πρώτη τους αντίδραση για τη μη έκδοση των 8 αξιωματικών.

Υπό κράτηση θα παραμείνουν προς το παρόν οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί

Στο μεταξύ, την άρση της κράτησης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, που παραμένουν κρατούμενοι στο πλαίσιο της διαδικασίας ασύλου, θα ζητήσει η εισαγγελέας Εκδόσεων, Μαρία Μαλούχου, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου που αρνήθηκε την έκδοση τους. Το θέμα ωστόσο, θα κριθεί από τον αρμόδιο αστυνομικό διευθυντή, βάσει του νόμου περί ασύλου.

Ο νόμος περί ασύλου ορίζει ότι η κράτηση των αιτούντων μπορεί να διαρκέσει έως 18 μήνες - για λόγους εθνικού συμφέροντος ή προσωπικής ασφάλειας των αιτούντων - και στην περίπτωση των οκτώ στρατιωτικών, η διοικητική διαδικασία παραμένει εκκρεμής.

Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες, ο αστυνομικός διευθυντής έχει ζητήσει 6μηνη κράτηση για τους οκτώ αιτούντες άσυλο, οι οποίοι έχουν ήδη εκτίσει κράτηση τριών μηνών.

«Όχι» του Αρείου Πάγου

Υπενθυμίζεται ότι χθες (26/1), ο Άρειος Πάγος απόφασισε την μη έκδοση και των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που είχαν καταφύγει στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στην Τουρκία, απορρίπτοντας το αίτημα των τουρκικών Αρχών και δεχόμενο τα επιχειρήματά τους ότι δεν θα έχουν δίκαιη δίκη στη χώρα τους και ότι κινδυνεύουν να υποστούν βασανισμούς ακόμη και να χάσουν τη ζωή τους.

Για τους τέσσερις πρώτους, η απόφαση ήταν ομόφωνη και αρνητική για το αίτημα των τουρκικών Αρχών, για δύο ακόμη το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε τη μη έκδοσή τους με μειοψηφία ενός μόνον μέλους, ενώ για τους δύο τελευταίους η απόφαση υπήρξε επίσης ομόφωνη κατά της εκδόσεως.

Τσίπρας: Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου

Το πρωθυπουργικό γραφείο στην Αθήνα απαντά στις απειλές της Άγκυρας επισημαίνοντας ότι «οι υπαίτιοι του πραξικοπήματος δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας» και θυμίζοντας ότι ο κ. Τσίπρας, από την πρώτη στιγμή «καταδίκασε την απόπειρα πραξικοπήματος και στήριξε τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας».

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ανακοίνωση του Μαξίμου

Σχετικές ειδήσεις