ΕΘΝΙΚΑ

Προκαλεί ο Τσαβούσογλου: Αν θέλαμε να ανέβουμε στα Ίμια θα το κάναμε

Προκαλεί ο Τσαβούσογλου: Αν θέλαμε να ανέβουμε στα Ίμια θα το κάναμε

Ειδήσεις | Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έδωσε απάντηση στη δήλωση του Νίκου Κοτζιά πως ο αρχηγός του τουρκικού στρατεύματος δεν θα μπορούσε να αποβιβαστεί στα Ίμια καθώς η Ελλάδα είχε λάβει τα μέτρα της.

«Αν το καθήκον του Τούρκου αρχηγού ήταν να ανέβει στα Ίμια θα το είχε κάνει», είπε ο κ. Τσαβούσογλου σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης. «Μην ξεχνάμε ότι εμείς ανεβήκαμε όποτε χρειάστηκε», προσέθεσε σε μία αιχμηρά αναφορά στην ένταση του 1996.

Αναφερόμενους στους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς την έκδοση των οποίων απέρριψε το Συμβούλιο της Επικρατείας, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Ελλάδα εμποδίζει την εκδίκαση των πραξικοπηματιών. Μάλιστα σημείωσε πως αυτό δεν αρμόζει στις σχέσεις καλής γειτονίας ούτε έχει σχέση με τη Δικαιοσύνη.

«Αυτό δεν μας προκαλεί απορία» είπε ο Τσαβούσογλου σχολιάζοντας πως «ο επικεφαλής του κουρδικού PKK είχε βρει καταφύγιο στην Ελλάδα».

Η απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών

Το Υπουργείο Εξωτερικών απάντησε το απόγευμα του Σαββάτου (25/02/2017) στο νέο προκλητικό «κρεσέντο» του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών.

«Όταν κάποιος αδυνατεί να απαντήσει πολιτικά στα γεγονότα, πιθανόν, να μην τα κατανοεί. Ίσως να μην αντιλαμβάνεται τις τεχνικές, νομικές και πολιτικές πλευρές των ζητημάτων και γι' αυτό επιλέγει τις προσωπικές επιθέσεις. Επιθέσεις που δεν προάγουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και είναι ξένες στον πολιτικό πολιτισμό μας. Ο καθείς και το μέτρο του», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Κουμουτσάκος: Επιβεβαιώνεται η στάση της Άγκυρας για ένταση στο Αιγαίο

Επικριτικός ως προς τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για τα Ίμια εμφανίστηκε το Σάββατο (25/02/2017) ο ο βουλευτής της ΝΔ και τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Οι απαράδεκτες δηλώσεις Τσαβούσογλου δεν είναι προσωπικές του απόψεις. Επιβεβαιώνουν την επιλογή της Άγκυρας για αμφισβήτηση και ένταση στο Αιγαίο», σημείωσε ο κ. Κουμουτσάκος, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Για αυτό», συνέχισε ο κ. Κουμουτσάκος, «οι προκλήσεις αυτές δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν προσωπική βεντέτα. Απαιτείται άμεση εκστρατεία ενημέρωσης και διπλωματικής δράσης στην ΕΕ, στον ΝΑΤΟ, στον ΟΗΕ. Φίλοι, εταίροι και σύμμαχοι πρέπει να ενημερωθούν για την επικίνδυνη πλέον τουρκική προκλητικότητα».

Διαβάστε εδώ περισσότερα θέματα για τις τουρκικές προκλήσεις

Σχετικές ειδήσεις