ΕΘΝΙΚΑ

Έρχονται οι Τούρκοι στο Αιγαίο

Έρχονται οι Τούρκοι στο Αιγαίο
του Κώστα Χαρδαβέλλα

του Κώστα Χαρδαβέλλα

Τον ξαφνικό έρωτα Ελλάδας – Ισραήλ θα τον πληρώσουμε πανάκριβα τις επόμενες εβδομάδες με τις επιθετικές ενέργειες που έχουν σχεδιάσει οι Τούρκοι να τις εκδηλώσουν στο αέρα και τη θάλασσα του Αιγαίου σε μία επίδειξη δύναμης στον άξονα Ελλάδα- Κύπρος –Ισραήλ.

Πληροφορίες από την Τουρκία μιλούν για τον καταρτισμό σχεδίων εξόδου στο Αιγαίου του τουρκικού στόλου που ναυλοχεί στα παράλια της Τουρκίας απέναντι από τα ελληνικά νησιά. Το σχέδιο της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας περιλαμβάνει έναρξη περιπολιών τις αμέσως επόμενες ημέρες, δύο φρεγατών και τριών αντιτορπιλικών μέσα στο Αιγαίο, χωρίς καν να ζητήσουν έγκριση εισόδου στα ελληνικά χωρικά ύδατα από τις ελληνικές αρχές και παράλληλα καθημερινές πτήσεις παραβίασης του FIR Αθηνών από τουρκικά - οπλισμένα με πυραύλους - μαχητικά αεροσκάφη.

Ήδη στο ελληνικό υπουργείο 'Αμυνας έχουν σχεδιάσει τα αντίμετρα στις αναμενόμενες επιθετικές κινήσεις των Τούρκων που περιλαμβάνουν αναχαίτιση των εισβολέων στον αέρα με F16 ΚΑΙ Μιράζ που θα εξορμούν από τις αεροπορικές βάσεις Καρύστου και Κρήτης και παρακολούθηση εκ του σύνεγγυς του τουρκικού στόλου με μία φρεγάτα και 2 ακταιωρούς.

Ευρωπαίοι και Αμερικανοί διπλωμάτες διακρίνουν μία παγίδευση της Ελλάδας στα στρατηγικά και οικονομικά συμφέροντα του Ισραήλ με αυτόν τον ξαφνικό έρωτα των τελευταίων εβδομάδων της Αθήνας με το Τελ Αβίβ.

Ήδη οι ελληνικές πρεσβείες σε Αίγυπτο, Συρία, Τυνησία, Λίβανο, Αλγερία και Υεμένη δέχονται τις πρώτες αντιδράσεις των αραβικών καθεστώτων που δε βλέπουν με καθόλου καλό μάτι τον ελληνο-ισραηλινό εναγκαλισμό.

Το ερώτημα είναι τι θα κάνει η Ελλάδα και τι μπορεί να κάνει στην παρούσα φάση σε περίπτωση θερμού επεισοδίου της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο με στόχο το Ισραήλ και την Κύπρο , προκειμένου η Λευκωσία να μην προχωρήσει στις έρευνες για φυσικό αέριο με την αμερικανική εταιρία Noble.

Στο ελληνικά υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών προσπαθούν να διαπιστώσουν τι επιπτώσεις μπορεί να υπάρξουν στην προσπάθεια να προσελκυστούν αραβικά κεφάλαια στην Ελλάδα.(πχ Κατάρ, Σαουδική Αραβία, κλπ) όταν αυτή την εποχή η Ελλάδα δίνει γη και ύδωρ στον παραδοσιακό εχθρό του αραβικού κόσμου που είναι το Ισραήλ.