ΕΘΝΙΚΑ

Συγκίνηση και περηφάνια: Τελευταία πτήση για τα F4 Phantom (vid)

Συγκίνηση και περηφάνια: Τελευταία πτήση για τα F4 Phantom (vid)

Είναι από τα αεροσκάφη που άφησαν ιστορία. Για σειρά δεκαετιών υπηρέτησε τις Πολεμικές Αεροπορίες πολλών κρατών, μεταξύ των οποίων και την Ελληνική.

Έκανε τη πρώτη του πτήση σαν σήμερα το 1958 και φάνηκε από την αρχή ότι θα είναι ένα αεροσκάφος που δεν θα περνούσε απαρατήρητο.

Ο λόγος φυσικά για το F4 Phantom! Ένα διθέσιο, δικινητήριο μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλού ρόλου. Είναι Αμερικάνικης κατασκευής και τα πρώτα F-4 βγήκαν από τη γραμμή παραγωγής το 1963.

Τα πρώτα Ελληνικά Phantom αποκτήθηκαν το 1974 με το αμυντικό πρόγραμμα Peace Icarus και υπηρέτησαν την Ελλάδα μέχρι σήμερα.

Κυριολεκτικά σήμερα καθώς, από αύριο Παρασκευή 5 Μαΐου, τα Phantom περνάνε στην ιστορία της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Σε ένα έντονα συγκινησιακό κλίμα ο Σμήναρχος Κων. Καραμεσίνης έκανε την τελευταία του πτήση με το Phantom II στις 3 Μαίου 2017, ενώ η αποχαιρετιστήρια πτήση θα πραγματοποιηθεί αύριο, παρουσία υψηλών προσκεκλημένων (μεταξύ αυτών ο Α/ΓΕΕΘΑ και ο Α/ΓΕΑ) στην 110 πτέρυγα Μάχης, στην αεροπορική βάση Λάρισας.

Σε μια ειδική εκδήλωση για «ειδικούς» ανταποκριτές ξένου Τύπου ο Διοικητής της 348 Μοίρας Τακτικής Αναγνώρισης. αντισμήναρχος Δ. Παπαδημητρίου παρουσίασε τα χρόνια λειτουργίας της Μοίρας και τα αεροσκάφη αυτής, παρουσιάζοντας ορισμένες σημαντικές λεπτομέρειες από τα πεπραγμένα σε 181,000 ώρες πτήσης των αεροσκαφών και των πιλότων της Μοίρας.

«Μια φορά φαντομάς... πάντα φαντομάς»

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Σχετικές ειδήσεις