ΕΘΝΙΚΑ

Τουρκικοί «ψευτοτσαμπουκάδες» στα Ίμια: Στήνουν θερμό επεισόδιο με αεροσκάφη, πλοία και ελικόπτερα

Τουρκικοί «ψευτοτσαμπουκάδες» στα Ίμια: Στήνουν θερμό επεισόδιο με αεροσκάφη, πλοία και ελικόπτερα

Ίμια | Ειδήσεις:Τη γνωστή οδό των προκλήσεων και της κλιμάκωσης επέλεξαν για ακόμη μία φορά οι Τούρκοι, με αφορμή το ναυάγιο ένος σκάφους που μετέφερε μετανάστες κοντά στα Ίμια, παραβιάζοντας τόσο τον εθνικό ενάεριο χώρο της χώρας μας, όσο και τα χωρικά ύδατά της.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΥΠΕΡΠΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ

Οι εικόνες που κατέγραψε το βίντεο της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης την Παρασκευή (03/11/2017) καταδεικνύουν τη σαφή πρόθεση των γειτόνων να στήσουν «θερμό» επεισόδιο, στο πρότυπο των όσων είχαν συμβεί τον Ιανουάριο του1996 στην ίδια περιοχή και βεβαίως να αμφισβητήσουν, για ακόμη μία φορά, ανοιχτά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Όλα ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί της Παρασκευής, με τους Τούρκους να παρενοχλούν ελληνικά σκάφη, τα οποία επιχειρούσαν τη διάσωση μεταναστών από ξύλινο σκάφος που βυθιζόταν ανοιχτά της Καλολίμνου.

Στις 07:00 το πρωί, δύο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16, παρενόχλησαν ελληνικό ελικόπτερο Super Puma, το οποίο συμμετείχε στις έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων μετά από ναυάγιο.

Η περιοχή άρχισε να… παίρνει φωτιά! Στις 07:59, μία μόλις ώρα μετά το πρώτο περιστατικό, τουρκικό ελικόπτερο, τύπου ΑΒ 412, πέταξε πάνω από τα Ίμια, σε ύψος μόλις 100 ποδιών και στη συνέχεια εξήλθε του FIR Αθηνών.

Οι προκλήσεις συνεχίστηκαν και αργότερα… στις 09:41 και πάλι ελικόπτερο ιδίου τύπου πέταξε πάνω από τις βραχονησίδες των Ιμίων σε ύψος 800 ποδιών και εξήλθε ξανά με κατεύθυνση τα τουρκικά παράλια.

Δείτε το βίντεο:

Φωτογραφίες που ανάρτησε η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης που βρίσκεται κοντά στα Ίμια, δείχνουν να πραγματοποιεί χαμηλή πτήση και ένα τουρκικό αεροσκάφος CΝ-235.

imia1

Από ό,τι βλέπουμε όμως στις φωτογραφίες, εκτός από ελικόπτερο και αεροπλάνο, κοντά στα Ίμια βρίσκεται και σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής. Πιο πίσω, στα τουρκικά χωρικά ύδατα, διακρίνεται και τουρκικό πολεμικό πλοίο.

imia2

Νωρίτερα το διασωστικό σκάφος Zeta της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης είχε ολόγυρά του μόνο τουρκικά περιπολικά.

imia3

Σημειώνεται ότι η Καλόλιμνος είναι ένα από τα 18 νησιά που αμφισβητεί η κεμαλική Τουρκία η οποία θεωρεί ότι ο Ρ.Τ.Ερντογάν τα «παρέδωσε» στην Ελλάδα το 2004!

Η Άγκυρα είχε καιρό να «εμφανιστεί» στα Ίμια και η σημερινή ενέργεια σίγουρα συνδέεται με την ελληνοαιγυπτιακή άσκηση «Μέδουσα» που διεξάγεται στην περιοχή της Ρόδου.

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι έχουν περισυλλεγεί και διασωθεί μετά τη βύθιση ξύλινου σκάφους που μετέφερε μετανάστες και πρόσφυγες νότια νοτιανατολικά της Καλόλιμνου, ενώ το πρωί ανασύρθηκε από τη θαλάσσια περιοχή η σορός μίας γυναίκας.

Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα οι διασωθέντες είναι 10 άνδρες, 4 γυναίκες και ένα παιδάκι.

Ένας από τους ανθρώπους που διασώθηκαν δήλωσε ότι στο σκάφος επέβαιναν 22 ως 24 άτομα.

Ρoή Ειδήσεων