ΕΘΝΙΚΑ

Τουρκικά «κόλπα» στα Ίμια: Στήνουν θερμό επεισόδιο οι Τούρκοι (Pics+Vid)

Τουρκικά «κόλπα» στα Ίμια: Στήνουν θερμό επεισόδιο οι Τούρκοι (Pics+Vid)

Ίμια | Ειδήσεις:Για νέο επεισόδιο στα Ίμια ανάμεσα σε σκάφη της τουρκικής και ελληνικής ακτοφυλακής κάνει λόγο το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

«Σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής ‘φοβήθηκε’ κόντρα σε τουρκικό σκάφος και τράπηκε σε φυγή από τα Ίμια», ισχυρίζεται για άλλη μία φορά το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό «ρεπορτάζ», σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής έσπευσε να προστατεύσει τουρκικό αλιευτικό σκάφος, το οποίο νωρίτερα είχε προσεγγίσει τα Ίμια και είχε ακινητοποιηθεί από σκάφος του ελληνικής ακτοφυλακής σε απόσταση 300 περίπου μέτρων από τη βραχονησίδα.

Όπως ισχυρίζεται το Dogan -με προφανή στόχο να προκαλέσει- όταν οι Έλληνες λιμενικοί αντίκρισαν το διαβόητο «νούμερο 97» σκάφος του τουρκικού Λιμενικού έσπευσαν να υποχωρήσουν.

Capture 4

Το νέο περιστατικό συνέβη λίγο πριν τις 14:00 το μεσημέρι της Παρασκευής 24 Νοεμβρίου, αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο, το οποίο υποστηρίζει ότι το ελληνικό σκάφος ξεκίνησε από την Κάλυμνο και προσπάθησε να πλησιάσει τα Ίμια, που βρίσκονται 4,5 μίλια από την ακτή Γκιουμουσλούκ της Τουρκίας.

Capture 2

Σύμφωνα με το ίδιο «ρεπορτάζ» τα δύο σκάφη βρέθηκαν αντιμέτωπα σε απόσταση περίπου 50 μέτρων πριν το ελληνικό υποχωρήσει. Μετά την απομάκρυνση του ελληνικού σκάφους, περίπου στις 15:30, το τουρκικό σκάφος συνέχισε τις περιπολίες του στην περιοχή, όπως ισχυρίζεται το άρθρο και αναπαράγεται από πολλά τουρκικά ΜΜΕ.

261120171829157184568

Υπενθυμίζεται ότι αυτήν την περίοδο στο Αιγαίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η «μάχη της τσιπούρας» μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Αιτία της αύξησης της έντασης είναι το ότι την εποχή αυτή -από τα μέσα Νοεμβρίου μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου- κάθε χρόνο, στην περιοχή υπάρχει πάρα πολύ τσιπούρα και συνεπώς συνωστισμό ψαράδικων και από τις δύο πλευρές.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Σύμφωνα λοιπόν με στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει αρμόδιες υπηρεσίες από Καλύμνιους ψαράδες, η περίοδος αναπαραγωγής των κοπαδιών τσιπούρας που κατακλύζουν την περιοχή των Ιμίων διαρκεί περίπου δύο μήνες -από τα μέσα Νοεμβρίου μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, όπως είπαμε. Τα κοπάδια των τσιπουρών μαζεύονται εκεί διότι ο βυθός, λένε, είναι αμμώδης, έχει τροφή ενώ φύεται και ένα φύκι -το λεγόμενο «αμυγδαλόφυλλο»- στο οποίο οι τσιπούρες αρέσκονται να ...ξύνονται πριν γεννήσουν τα αυγά τους.



Έτσι όταν μειωθεί ο πληθυσμός των τσιπουρών που έχουν ...φαγούρα- να γεννήσουν δηλαδή - μειώνονται και τα ψαράδικα που προσεγγίζουν τους πλούσιους ψαρότοπους και οι τουρκικές προκλήσεις μειώνονται... Τώρα στο ερώτημα γιατί ...ξύνονται οι Τούρκοι γύρω από τα ‘Ιμια , η απάντηση είναι γνωστή: διεκδικούν τα νησάκια που ανέκαθεν - και με την βούλα - είναι ελληνικά.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από το επεισόδιο στα Ίμια στην παραπάνω gallery του Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις