ΕΘΝΙΚΑ

Εντολή στους Έλληνες πιλότους: Μην περάσει κανένα τουρκικό μαχητικό στο FIR Αθηνών

Εντολή στους Έλληνες πιλότους: Μην περάσει κανένα τουρκικό μαχητικό στο FIR Αθηνών

Ελληνικά μαχητικά F-16 συνόδευσαν το αεροσκάφος που μετέφερε τον Ερντογάν

Η Πολεμική Αεροπορία απογείωσε μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 52+ για να συνοδεύσουν το αεροσκάφος που μετέφερε στην Αθήνα τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά η εντολή που έχουν οι Έλληνες πιλότοι είναι να μην επιτρέψουν σε τουρκικά μαχητικά να παραβιάσουν το FIR Αθηνών και να τον εθνικό εναέριο χώρο.

Υπάρχει αυτός ο κίνδυνος. Να επιχειρήσει η τουρκική Πολεμική Αεροπορία να κάνει πράξει αυτά που δήλωσε ωμά χθες ο Ερντογάν, να αμφισβητήσει δηλαδή τα σύνορα της Ελλάδας, τα όρια του FIR Αθηνών και τον εθνικό εναέριο χώρο. Η κυβέρνηση δεν θέλει να κάνει άλλο βήμα πίσω. Ήδη, το να δεχθεί τον Τούρκο πρόεδρο μετά απ’ αυτό το κρεσέντο προκλητικών δηλώσεων είναι μεγάλο βήμα υποχωρητικότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες τρία μαχητικά F-16 της Πολεμικής μας Αεροπορίας θα απογειωθούν από την αεροπορική βάση της Λάρισας θα «παραλάβουν» τον υψηλό προσκεκλημένο νότια της Χίου λίγο μετά την είσοδό του στο FIR Αθηνών και θα τον συνοδεύσουν έως το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας.

Αυτή άλλωστε είναι μια πρόβλεψη της εθιμοτυπίας που εφαρμόζεται κατά την επίσκεψη ξένων ηγετών και αρχηγών κρατών ως μέρους της απόδοσης τιμών που λαμβάνουν χώρα σε αυτές τις περιστάσεις.

Από την άλλη η ιδιαιτερότητα αυτής της συνοδείας είναι ιδιαίτερα υψηλή με δεδομένο ότι ο προσκεκλημένος είναι ο Σουλτάνος της Τουρκίας που θέλει την αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ζητώντας την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης και δίνει καθημερινά τον αγώνα στο Αιγαίο με τα μαχητικά που στέλνει να αμφισβητήσει το status quo στην περιοχή.

Οι ίδιες πηγές πάντως αναφέρουν πώς έχουν τεθεί σε ετοιμότητα και άλλα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας προκειμένου να εμποδίσουν τυχόν απρόσκλητους επισκέπτες. Κι αυτοί είναι τα τουρκικά μαχητικά. Ο ρόλος τους σταματάει στα όρια του FIR Αθηνών.

Με πληροφορίες από: pentapostagma.gr

ΔΕΙΤΕ LIVE ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ