ΕΘΝΙΚΑ

Επίσκεψη Ερντογάν: Ποιες αλλαγές στα σύνορα ζητά ο «σουλτάνος»;

Επίσκεψη Ερντογάν: Ποιες αλλαγές στα σύνορα ζητά ο «σουλτάνος»;

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν | Ειδήσεις: Βαρύ το κλίμα μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας πριν καλά καλά πάρει το αεροπλάνο για Αθήνα ο Τούρκος πρόεδρος.

Δυναμίτη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έβαλε ο «σουλτάνος», λίγες ώρες πριν την επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν επιχείρησε να θέσει ο ίδιος την ατζέντα των συνομιλιών με την Αθήνα, προκαλώντας προβληματισμό και ανησυχία σε Μαξίμου και υπουργείο Εξωτερικών.

Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, ο «σουλτάνος» επανάφερε το τουρκικό αίτημα για επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης της Λωζάνης, λέγοντας μάλιστα πως είναι ώρα αποφάσεων και όχι συζητήσεων.

Ο κ. Ερντογάν σημείωσε ότι η Συνθήκη τη Λωζάννης δεν περιβάλει μόνο την Ελλάδα αλλά όλη την περιοχή και ακριβώς εξαιτίας αυτού πιστεύει ότι χρειάζεται μια επικαιροποίηση.

«Όταν μιλάω για επικαιροποίηση, μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα, από το Α ως το Ω. Δεν θυμάμαι ακριβώς την ομιλία. Μπορεί η Ελλάδα να ενοχλείται με κάποια θέματα και κάποιες προβλέψεις, αλλά μπορούμε να καθίσουμε να συζητήσουμε», υπογράμμισε ο κ. Ερντογάν, σημειώνοντας ότι η συζήτηση θα μπορούσε να είναι αμοιβαία επωφελής.

Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε με νόημα πως την εν λόγω συζήτηση την είχε κάνει και με τους πρώην πρωθυπουργούς Σημίτη και Καραμανλή, αλλά ποτέ δεν ελήφθη καμία απόφαση. «Τώρα είναι η ώρα για να λάβουμε αποφάσεις από κοινού», σημείωσε.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Είναι προφανές πως ο «σουλτάνος» έρχεται στην Αθήνα με… άγριες διαθέσεις και αποφασισμένος να βάλει στην ατζέντα ζητήματα που έχουν λυθεί εδώ και δεκαετίες.

Η Συνθήκη της Λωζάνης που καθορίζει τα σύνορα είναι αδιαπραγμάτευτη για τη χώρα μας και αυτό πρέπει να το καταστήσει σαφές ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αλλά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Ήδη, από το βράδυ της Τετάρτης, αμέσως μετά τη συνέντευξη Ερντογάν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος έστειλε ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα εκφράζοντας τη δυσφορία και τον προβληματισμό της Αθήνας.

«Ο σεβασμός της συνθήκης της Λωζάνης αποτελεί τον αποκλειστικό και αδιαπραγμάτευτο θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η ειλικρινής συνεργασία των δυο χωρών.

Οι αναφορές περί αναθεώρησης της δε συμβάλλουν στο κλίμα που προσπαθούμε να οικοδομήσουμε στις σχέσεις μας και στην περιοχή», σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Δείτε LIVE την επίσκεψη του Ερντογάν στην Ελλάδα

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις για την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στη χώρα μας

Σχετικές ειδήσεις