ΕΘΝΙΚΑ

Παυλόπουλος σε Ερντογάν: Αυτά που μας ενώνουν είναι πιο πολλά από αυτά που μας χωρίζουν

Παυλόπουλος σε Ερντογάν: Αυτά που μας ενώνουν είναι πιο πολλά από αυτά που μας χωρίζουν

Με την ανάκρουση των εθνικών ύμνων Ελλάδας και Τουρκίας ξεκίνησε στο Προεδρικό Μέγαρο το βράδυ της Πέμπτης (07/12/2017) το επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Στο δείπνο ήταν παρόντες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά της συντρόφου, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης μετά της συζύγου του, υπουργοί και επιχειρηματίες, καθώς και υπουργοί που συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στην προσφώνησή του στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του Ταγίπ Ερντογάν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος έκανε λόγο για ιστορική ευκαιρία που δίνεται στις δύο χώρες να χτίσουν μια νέα εποχή φιλίας και εμπιστοσύνης ανάμεσά τους. «Είναι πολύ περισσότερα, κύριε πρόεδρε, αυτά που μας ενώνουν από αυτά που μας χωρίζουν» είπε συγκεκριμένα, απευθυνόμενος στον Τούρκο ομόλογό του.

«Με ιδιαίτερη χαρά σας υποδέχομαι σήμερα στη φιλόξενη Αθήνα. Αυτή την επίσκεψη γίνεται 65 ολόκληρα χρόνια από την προηγούμενη. Μια επίσκεψη η οποία μπορεί και πρέπει να αποκτήσει τις ιστορικές διαστάσεις που αρμόζουν στο μέλλον και την προοπτική των λαών μας» ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Η επίσκεψη αυτή είναι στο χέρι μας να μείνει ιστορική και ως αφετηρία μια νέας εποχής», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Εξέφρασε μάλιστα τη βούληση να ξαναγυρίσουμε στο κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας, γιατί είναι πολλά περισσότερα αυτά που μας ενώνουν παρά από αυτά που φαινομενικά μας χωρίζουν.

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις για την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα

«Στηρίζουμε την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση»

Κόντρα στις διαφωνίες και σε αυτά που μας διχάζουν, μπορούμε να χτίσουμε τις γέφυρες του μέλλοντος, επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος λέγοντας συγκεκριμένα πως «εμείς οι Έλληνες θέλουμε να προσχωρήσετε και εσείς στη μεγάλη οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί εκεί είναι το μέλλον του τουρκικού λαού. Ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός ταιριάζει στον τουρκικό λαό» σημείωσε.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Παυλόπουλος διαμήνυσε πως «είμαστε από τα κράτη-μέλη της ΕΕ που πραγματικά πιστεύουμε στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και είμαστε έτοιμοι να τη βοηθήσουμε» και προσέθεσε πως «αυτό το κλίμα θέλω να σηματοδοτήσουμε από εδώ».

Ο κ. Παυλόπουλος ολοκληρώνοντας την αντιφώνησή του στο δείπνο που παραθέτει αυτή την ώρα στο Προεδρικό Μέγαρο ευχήθηκε στον φίλο τουρκικό λαό, όπως είπε, «να έχει το μέλλον που του αναλογεί και του ταιριάζει».

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις για την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα

Ερντογάν: Μπορούμε να ζούμε δίπλα - δίπλα

Ιστορική χαρακτήρισε και ο Ταγίπ Ερντογάν την επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Αθήνα. Στην αντιφώνησή του, είπες πως είναι η πρώτη φορά έπειτα από 65 χρόνια, που Τούρκος Πρόεδρος επισκέπτεται την Ελλάδα.

«Οι δύο λαοί έχουμε προϊστορία αιώνων. Η πολιτισμική συνύπαρξή μας έχει δείξει ότι μπορούμε να ζούμε δίπλα - δίπλα» σημείωσε. Όπως ανέφερε ο στόχος της επίσκεψής του είναι η διαφορετική οικοδόμηση του μέλλοντος με ενότητα, με συνύπαρξη, με αλληλεγγύη.

«Στη χώρα μου ζούσαν Ρωμιοί που ξεπερνούσαν τους 10.000. Παρομοίως έχουμε ομοεθνείς μας στην Ελλάδα. Βεβαίως αυτή η πολιτισμική συνύπαρξη μας έχει δείξει ότι μπορούμε να ζούμε δίπλα - δίπλα», είπε και πρόσθεσε πως πρέπει να διδαχτούμε από το παρελθόν και αν λάβουμε τα σωστά μηνύματα από αυτό, τότε θα οικοδομήσουμε ένα διαφορετικό μέλλον.

Στις δυνατότητες που ανοίγονται σχετικά με τη συνεργασία της Ελλάδας και της Τουρκίας σε διάφορους τομείς, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Επενδυτές από την Ελλάδα και την Τουρκία μπορούν να συνεργαστούν και να επενδύσουν ακόμα και σε τρίτες χώρες, είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως στο πεδίο της ενέργειας υπάρχουν πολλά βήματα που μπορούν να κάνουν από κοινού.

«Ιδιαίτερα πολύτιμη» χαρακτήρισε ο Τούρκος πρόεδρος τη στήριξη της Ελλάδας στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ευχαρίστησε την Ελλάδα γι αυτή τη στήριξη.

«Το γεγονός ότι η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό μας είναι ιδιαίτερα πολύτιμο και εκφράζω τις ευχαριστίες μου για άλλη μια φορά», δήλωσε ο κ. Ερντογάν.

Ωστόσο, καμία από τις δύο πλευρές δεν αναφέρθηκε στη Συνθήκη της Λωζάνης, μετά τις «φωτιές» που άναψαν το μεσημέρι οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου.

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις για την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα

Σχετικές ειδήσεις