Προκλητική δήλωση Ερντογάν: Στη Συνθήκη της Λωζάνης υπάρχουν θέματα που δεν κατανοούνται σωστά

Newsroom Newsroom

Προκλητική δήλωση Ερντογάν: Στη Συνθήκη της Λωζάνης υπάρχουν θέματα που δεν κατανοούνται σωστά

Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν | Ειδήσεις: Λαμβάνοντας το λόγο και σε μια προσπάθεια να απαντήσει στην ξεκάθαρη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, ότι η Συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστήριξε ότι τα πράγματα σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη συμφωνία δεν είναι ευκρινή.

«Διατυπώσατε αλήθειες και πραγματικότητες ανοιχτά και ξεκάθαρα θα κάνω το ίδιο και γω. Νομίζω ότι στο θέμα της Συνθήκης της Λωζάνης υπάρχουν θέματα που δεν κατανοούνται σωστά. Είναι συμφωνία που υπογράφτηκε πριν από 94 χρόνια, όχι μόνο ανάμεσά μας, αλλά ανάμεσα σε 11 χώρες. Στη συνθήκη υπάρχει ακόμη και η Ιαπωνία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν.

«Άλλαξαν πολλά σ' αυτά τα χρόνια και ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα. Είπατε ότι στη Συνθήκη χαρακτηρίζεται μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υπάρχει η αναφορά “Τουρκικά”. Και θέλω να αναφερθώ ακόμη σε ένα θέμα, ότι πρέπει να διερευνήσουμε προσεκτικά τις ανάγκες διαβίωσης των ανθρώπων εκεί. Μπορούν οι άνθρωποι να ασκήσουν τη θρησκεία τους με βάση της Συνθήκη της Λωζάνης. Υπάρχει προσπάθεια να διορίζονται από το κράτος οι μουφτήδες. Στην Τουρκία ο Πατριάρχης δεν είναι διορισμένος, εκλέγεται. Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης η επιτροπή που τον εκλέγει προβλέπει συγκεκριμένο αριθμό μελών με τουρκική ιθαγένεια», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η απάντηση του Προκόπη Παυλόπουλου ήταν άμεση: «Εγώ δεν είμαι εκτελεστικός πρόεδρος όπως ο Ερντογάν, αλλά η κυβέρνηση θα απαντήσει σε όσα είπε ο τούρκος πρόεδρος. Παρατήρησε ωστόσο, ότι ως νομικός, επειδή μιλά για επικαιροποίηση της Συνθήκης, ότι η ερμηνεία του Δικαίου, οι μέθοδοι είναι εκείνες που επιτρέπουν την προσαρμογή της συνθήκης στα εκάστοτε δεδομένα».

«Αν αποφεύγαμε ορισμένους όρους, θα αποφεύγαμε και παρερμηνείες», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Δείτε LIVE την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις για την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved