Ένταση στα Ίμια: Διάβημα του Υπουργείου Εξωτερικών προς την Τουρκία

Ένταση στα Ίμια: Διάβημα του Υπουργείου Εξωτερικών προς την Τουρκία

ΚΛΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Άγκυρα, στον απόηχο του απαράδεκτου «θερμού» επεισοδίου που σημειώθηκε στις 23:40 το βράδυ της Δευτέρας (12/02) στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά των Ιμίων, προέβη σήμερα Τρίτη (13/02) το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

 

Σύμφωνα με το κείμενο της ανακοίνωσης, το διάβημα έγινε από τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα, Δημήτρη Παρασκευόπουλο, ενώ παράλληλα κλήθηκε για εξηγήσεις στο ελληνικό ΥΠΕΞ ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα.

Διαβάστε σχετικά:

«Επικίνδυνα συμβάντα σαν αυτό, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, είναι αποτέλεσμα της κλιμακούμενης και προκλητικής συμπεριφοράς που επιδεικνύει αυξημένα τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία», τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρονται τα εξής:

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Υπηρεσία Ενημέρωσης και
Δημόσιας Διπλωματίας

Αθήνα, 13 Φεβρουαρίου 2018 

Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών για πραγματοποίηση έντονου διαβήματος διαμαρτυρίας, σε επίπεδο Γενικού Γραμματέα, προς την Τουρκία, σχετικά με επικίνδυνο συμβάν στην περιοχή των Ιμίων. 

Σχετικά με το χθεσινό περιστατικό εμβολισμού Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος στην περιοχή των Ιμίων, από τουρκική ακταιωρό, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης κ. Δημήτριος Παρασκευόπουλος, προέβη σήμερα σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Τούρκο ομόλογό του.

Παράλληλα, κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, από τον Γενικό Διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων, ο Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα.

Επικίνδυνα συμβάντα σαν αυτό, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, είναι αποτέλεσμα της κλιμακούμενης και προκλητικής συμπεριφοράς που επιδεικνύει αυξημένα τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία.

Η Τουρκία οφείλει να τερματίσει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και τις πράξεις που δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Πράξεις που υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, που η Ελλάδα προασπίζεται και θα συνεχίσει να προασπίζεται».