ΕΘΝΙΚΑ

Ένταση στα Ίμια - Εκτός ορίων ο Ερντογάν: Απειλεί ανοιχτά Ελλάδα και Κύπρο με πόλεμο

Ένταση στα Ίμια - Εκτός ορίων ο Ερντογάν: Απειλεί ανοιχτά Ελλάδα και Κύπρο με πόλεμο

«Υπήρξε ένα γεγονός στα Ίμια, αλλά όχι κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Δυστυχώς, οι Έλληνες πάλι απόρησαν. Τα ελληνικά πλοία πάνε κι έρχονται στα Ίμια. Μην κάνετε τέτοια πράγματα. Θα μας βάλετε σε… μπελάδες. Φυσικά, οι Δυνάμεις μας έκαναν το καθήκον τους και πάλι χθες το βράδυ».

Αυτή την άκρως ειρωνική και προκλητική απάντηση έδωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, ερωτηθείς για το περιστατικό στα Ίμια από δημοσιογράφους, μετά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του.

Νωρίτερα, είχε πει: «Προειδοποιούμε αυτούς που ξεπερνούν τα όρια στην Κύπρο και στο Αιγαίο να μην κάνουν το λάθος βήμα».

«Να μη νομίζουν ότι δεν παρατηρούμε τις κινήσεις για την αναζήτηση αερίου ανοιχτά της Κύπρου και τις κινήσεις στο Αιγαίο με τις βραχονησίδες. Εμείς προειδοποιούμε όσους κάνουν το λάθος βήμα στην Κύπρο και το Αιγαίο, να μην ξεπερνούν τα όρια», πρόσθεσε.

Μάλιστα, προειδοποίησε τις ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται ανοιχτά της Κύπρου, λέγοντας: «Οι μαγκιές τους είναι μέχρι να δουν τα καράβια, το στρατό και τα αεροσκάφη μας».

Τουρκικό σκάφος εμβόλισε πλοίο της ελληνικής Ακτοφυλακής

Όλα ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι Τούρκοι έστησαν «σκηνικό πολέμου» στα Ίμια και ανατολικά της Ρόδου, συνεχίζοντας το επικίνδυνο παιχνίδι των προκλήσεων.

Συγκεκριμένα, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, το σκάφος UMUT της τουρκικής ακτοφυλακής εμβόλισε σκάφος του Λιμενικού Σώματος κοντά στα
Ίμια , προκαλώντας του σημαντικές ζημιές.

Η τουρκική ακταιωρός χτύπησε με την πλώρη το πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος 090.

Το σκάφος μεταφέρθηκε στη Λέρο για επισκευή, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες πληροφορίες για το συμβάν.

Όπως λένε οι Λιμενικοί, «έτσι ακριβώς ξεκίνησε η κορύφωση της κρίσης το '96».

Η τουρκική ναυτική παρουσία σε επίπεδο ακτοφυλακής στα Ίμια παραμένει αυξημένη, ενώ με βάση το κριτήριο αναλογικότητας στην περιοχή, από την ελληνικά πλευρά δεν υπάρχουν πολεμικά πλοία στην περιοχή, αλλά μόνο σκάφη του Λιμενικού.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού για το «θερμό» επεισόδιο που έστησαν οι Τούρκοι στα Ίμια

Το Λιμενικό Σώμα εξέδωσε ανακοίνωση για την απρόκλητη και απαράδεκτη επίθεση που δέχτηκε το σκάφος «090» από την τουρκική ακταιωρό «Umut» στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά των Ιμίων.

Η ανακοίνωση αναφέρει τα ακόλουθα:

«Περί ώρα 23:40 χθες, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Ιμίων, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, τουρκική ακταιωρός πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς κατά παράβαση των Διεθνών Κανόνων Αποφυγής Συγκρούσεων και προσέκρουσε στην πρυμναία αριστερή πλευρά του Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης (Π.Α.Θ.) “090” του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, το οποίο εκτελούσε διατεταγμένη περιπολία στην περιοχή.

Από τη σύγκρουση προκλήθηκαν υλικές ζημιές στο Π.Α.Θ. Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. “090”, ενώ δεν υπήρξε τραυματισμός μέλους πληρώματος. Το εν λόγω Π.Α.Θ. αποκτήθηκε με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την επιτήρηση των θαλασσίων ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων».

Σημειώνουμε ότι, σε κάθε περίπτωση, οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας τέθηκαν ήδη σε κατάσταση «κόκκινου» συναγερμού, καθώς η Άγκυρα δείχνει απροκάλυπτα πλέον ότι επιδιώκει μια τεχνητή κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τις συνέπειες.

Διαβάστε επίσης:

«Κόκκινος» συναγερμός στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις - Τέθηκαν σε «ετοιμότητα πολέμου»





Σχετικές ειδήσεις