ΕΘΝΙΚΑ

Ίμια - Απαράδεκτες απειλές Ερντογάν: Μην τολμήσετε να κάνετε το λάθος βήμα σε Αιγαίο και Κύπρο

Ίμια - Απαράδεκτες απειλές Ερντογάν: Μην τολμήσετε να κάνετε το λάθος βήμα σε Αιγαίο και Κύπρο

Τουρκικές προκλήσεις | Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Σκηνικό γενικευμένης έντασης στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο επιχειρεί να στήσει η Τουρκία, με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να απειλεί ευθέως πλέον Ελλάδα και Κύπρο με αλλεπάλληλα «θερμά» επεισόδια.

Λίγες μόλις ώρες μετά το απαράδεκτο περιστατικό που σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων, όταν τουρκική ακταιωρός εμβόλισε σκάφος της Ελληνικής Ακτοφυλακής, ο Τούρκος πρόεδρος κλιμακώνει σε επικίνδυνο βαθμό τις προκλήσεις του σε βάρος τόσο της χώρας μας αλλά και κατά της Μεγαλονήσου, με τη γνωστή μέθοδο των απειλών και των «ψευτοτσαμπουκάδων».

Μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος ισλαμιστικού κόμματος (AKP), ο «Σουλτάνος» απείλησε ευθέως τις δύο χώρες, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κανείς να μη νομίζει ότι μας διαφεύγουν οι ευκαιριακές πρωτοβουλίες σε σχέση με τις βραχονησίδες στο Αιγαίο και οι έρευνες φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Κύπρου. Από εδώ προειδοποιούμε όσους ξεπερνούν τα όριά τους στην Κύπρο και το Αιγαίο να μην κάνουν λάθος υπολογισμούς».

Το πλέον απαράδεκτο, όμως, είναι ότι ο κ. Ερντογάν έκανε και υποδείξεις στην Κύπρο «να να μην ξεπεράσει τα όρια», μετά το περιστατικό με το σκάφος του ελληνικού λιμενικού το οποίο εμβολίστηκε από σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής τα μεσάνυχτα στα Ίμια.

Στην συνέχεια της ομιλίας του, επιτέθηκε και στις ΗΠΑ με αφορμή την απόφαση παροχής οικονομικής βοήθειας στην PYD (Κούρδους). Η απόφαση αυτή του στρατηγικού μας εταίρου, είπε ο κ. Ερντογάν, θα επηρεάσει και την δική μας απόφαση και συνέχισε: «Μάς ζητάνε να παραδοθούμε στους τρομοκράτες. Το ΝΑΤΟ δεν είναι ίσο με τις ΗΠΑ. Στό ΝΑΤΟ κάθε χώρα είναι ίση με τις ΗΠΑ».

Αίσθηση προκαλεί και το δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής τουρκικής εφημερίδας «Milliyet», η οποία, με αφορμή τις τοποθετήσεις του κ. Ερντογάν, έγραψε: «Ο πρόεδρος Ερντογάν αποκαθιστά την Ιστορία απέναντι στις ΗΠΑ και την Ελλάδα!».

milliyet erdogan

Είναι προφανές ότι ο Τούρκος πρόεδρος επιδιώκει διακαώς να διαδραματίσει ρόλο γενικού «δερβέναγα» στην ανατολική Μεσόγειο, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων του τη διπλωματία και τις διμερείς σχέσεις. Εξίσου φανερή είναι και η προσπάθεια του κ. Ερντογάν να ξεσηκώσει το κομματικό του ακροατήριο, σε μια επίδειξη πυγμής που γίνεται για λόγους «εσωτερικής κατανάλωσης».

Όπως φαίνεται, άλλωστε, οι τοποθετήσεις του έρχονται να συνδεθούν με την εξίσου προκλητική και απαράδεκτη ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών τη Δευτέρα (12/02), με την οποία χαρακτήρισε μονομερείς τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ και προειδοποιεί ότι θα στηρίξει το ψευδοκράτος στα Κατεχόμενα και τα «αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα του Τουρκοκυπριοακού λαού στις πλουτοπαραγωγικές πηγές του νησιού».

Παράλληλα, μετά και το «θερμό» επεισόδιο τα ξημερώματα στα Ίμια, η Άγκυρα απέδειξε - για πολλοστή φορά - ότι αγνοεί τις προειδοποιήσεις και από πλευράς Ε.Ε., μετά και την ανακοίνωση που είχαν εκδώσει από τη Δευτέρα οι Βρυξέλλες και αξιώναν από την Τουρκία να σεβαστεί τις σχέσεις καλής γειτονίας με τις όμορες ως προς αυτή χώρες.

Δείτε επίσης:

Και μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό, δεν μπορεί κανείς ν' αγνοήσει το προκλητικό «νταηλίκι» στο οποίο επιδόθηκαν τόσο ο Επιτελάρχης των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, Χουλουσί Ακάρ, όσο και ο πρώην αρχηγός του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, ο αντιναύαρχος εν αποστρατεία, Τζεμ Γκιουρντενίζ.

Διαβάστε σχετικά:

Το νέο απαράδεκτο περιστατικό στα Ίμια

imia

Νωρίτερα, κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (13/02) η Τουρκία προκάλεσε θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της νύχτας οι Τούρκοι έστησαν «σκηνικό πολέμου» στα Ίμια και ανατολικά της Ρόδου, συνεχίζοντας το επικίνδυνο παιχνίδι των προκλήσεων.

Ήταν λίγο μετά τα μεσάνυχτα, όταν στα Ίμια το σκάφος UMUT της τουρκικής ακτοφυλακής εμβόλισε σκάφος του Λιμενικού Σώματος, προκαλώντας του σημαντικές ζημιές, αναφέρει το militaire.gr.

Η τουρκική ακταιωρός χτύπησε με την πλώρη το πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος 090. Το σκάφος μεταφέρθηκε στη Λέρο για επισκευή, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες πληροφορίες για το συμβάν.

Όπως λένε οι Λιμενικοί «έτσι ακριβώς ξεκίνησε η κορύφωση της κρίσης το 96».

Η τουρκική ναυτική παρουσία σε επίπεδο ακτοφυλακής στα Ίμια παραμένει αυξημένη, ενώ με βάση το κριτήριο αναλογικότητας στην περιοχή, από την ελληνικά πλευρά δεν υπάρχουν πολεμικά στην περιοχή, αλλά μόνο σκάφη του Λιμενικού.

Το περιστατικό που έχει καταγραφεί, αποδεικνύει την ένταση που υπάρχει στην περιοχή εδώ και πολλούς μήνες.

Η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης

tzanakopoulos

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει πει πάρα πολλές φορές ότι με αποφασιστικότητα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας», σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε ένα πρώτο σχόλιο με αφορμή το επεισόδιο στην περιοχή των Ιμίων με τουρκική ακταιωρό που εμβόλισε πλοίο του ελληνικού Λιμενικού.

Ο κ. Τζανακόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο στου Alpha, ανέφερε ότι «έχουμε δει το τελευταίο διάστημα μια εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα που μας προβληματίζει πάρα πολύ σοβαρά». Σχολίασε γενικότερα ότι «υπάρχει γενικά μια ένταση στην Τουρκία και εξαιρετικά δύσκολα διαχειρίσιμα προβλήματα για τον κ. Ερντογάν και την κυβέρνησή του και μια γενικευμένη αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την Τουρκία, και η γειτονική χώρα δεν συμβάλλει, με τη συμπεριφορά της, για να ξεπεραστούν οι αναταράξεις, το αντίθετο».

«Εμείς», σημείωσε, «πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και την κατάσταση».

Ερωτηθείς αν ανησυχεί η κυβέρνηση για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι «παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά την κατάσταση και τις εξελίξεις, μας προβληματίζει η συμπεριφορά της Τουρκίας, από εκεί και πέρα δεν χρειάζεται να ρίχνουμε περισσότερο λάδι στη φωτιά, αυτή τη στιγμή, χρειάζεται ψυχραιμία και νηφαλιότητα και σοβαρή διαχείριση της όλης κατάστασης».

Μπαράζ τουρκικών παραβιάσεων ανατολικά της Ρόδου

Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια της νύχτας οι Τούρκοι έκαναν παραβιάσεις με ελικόπτερα και αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου, ανατολικά της Ρόδου όπου διεξάγουν αεροναυτική άσκηση, σημάνοντας συναγερμό στην Πολεμική Αεροπορία, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση και επιφυλακή.

Δυστυχώς, όπως όλα δείχνουν, οι Τούρκοι δεν πρόκειται να σταματήσουν αυτή την άθλια τακτική των αμφισβητήσεων σε ό,τι αφορά την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και της Κύπρου. Ως εκ τούτου, η ελληνική πλευρά οφείλει και πρέπει να βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα και εγρήγορση, ώστε με σύνεση και ψυχραιμία να αντιδρά απέναντι σε αυτό τον ορυμαγδό των απειλών και των προκλήσεων.

Διαβάστε εδώ περισσότερα εθνικά θέματα από το Newsbomb.gr