ΕΘΝΙΚΑ

Βίτσας: Να το σκεφτεί όποιος κάνει τσαμπουκά στο Αιγαίο - Γιλντιρίμ: Θα εξουδετερώσουμε κάθε απειλή

Βίτσας: Να το σκεφτεί όποιος κάνει τσαμπουκά στο Αιγαίο - Γιλντιρίμ: Θα εξουδετερώσουμε κάθε απειλή

Δημήτρης Βίτσας | Μπιναλί Γιλντιρίμ: Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε την Κυριακή (25/02) ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, σημειώνοντας πως «πρέπει να το σκεφτεί δύο και τρεις φορές οποιοσδήποτε επιχειρήσει τσαμπουκά στο Αιγαίο... Έχουμε ισχυρό στόλο και αεροπλάνα».

«Δεν σηκώνουμε μύγα στο σπαθί μας, υπάρχουν όρια που η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν ανέχεται να τα υπερβεί κανείς (…) δεν είμαστε στο ’90, είμαστε πολύ ισχυροί στρατιωτικά, με διεθνώς ισχυρή θέση», τόνισε ο κ. Βίτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ και πρόσθεσε πως «εξετάζουμε όλα τα σενάρια, και το χειρότερο… Οι πολύ προκλητικές δηλώσεις και δράσεις μπορεί να οδηγήσουν σε ατυχήματα, τα ατυχήματα μπορεί να προκαλέσουν εμπλοκές και μετά άντε να γυρίσεις πίσω», ξεκαθάρισε ο κ. Βίτσας.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως η αυξημένη προκλητικότητα στο Αιγαίο, αλλά και την κυπριακή ΑΟΖ το τελευταίο διάστημα μπορεί να συνδυαστεί με την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στο Αφρίν που, όπως φαίνεται, δεν εξελίσσεται όπως τη σχεδίαζε η Άγκυρα.

«Αυτό αναδεικνύει την Τουρκία σε μια διεθνώς νευρική και αναθεωρητική δύναμη, που δεν δέχεται, ή θέλει να αλλάξει, τις διεθνείς συμβάσεις» σημείωσε.

«Η σημερινή Τουρκία φαίνεται να ξέχνα ότι μπορεί να προέρχεται από τους Οθωμανούς, άλλα είναι μακρά από την Οθωμανική αυτοκρατορία που έχει διαλυθεί από τις αρχές του 20ου αιώνα», πρόσθεσε με νόημα ο κ. Βίτσας.

«Επιθυμούμε, ένα ειρηνικό ευρωπαϊκό δρόμο για την Τουρκία, άλλα αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», υπογράμμισε – μεταξύ άλλων – ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Γιλντιρίμ: Είμαστε ικανοί να διαλύσουμε κάθε απειλή

Την ίδια στιγμή, με ένα νέο «παραλήρημα» επιδόθηκε την Κυριακή (25/02) που εκλαμβάνεται ως απάντηση στα όσα δήλωσε ο κ. Βίτσας, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, εκτόξευσε απαράδεκτες απειλές τόσο εναντίον της χώρας μας όσο και κατά της Κύπρου, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Star» στη γείτονα.

Στο πλαίσιο ομιλίας που πραγματοποίησε κατά τα εγκαίνια ενός υποβρυχίου νέας γενιάς στο Γκιόλτζουκ του Μαρμαρά, ο κ. Γιλντιρίμ δήλωσε: «Την στιγμή που η Τουρκία καταπολεμά στο εσωτερικό και στο εξωτερικό την τρομοκρατία, κάποιοι επιθυμούν να επωφεληθούν από τις περιστάσεις και να δημιουργήσουν διάφορα σχέδια και παγίδες σε Αιγαίο και Μεσόγειο. Η Τουρκία και οι Ναυτικές Δυνάμεις της σε κάθε συνθήκες και καταστάσεις έχουν την ισχύ να διαλύσουν κάθε απειλή που στρέφεται κατά της χώρας τους. Κανείς να μην κάνει λάθος λογαριασμούς».

Στο δημοσίευμα της «Star» αναφέρεται – μεταξύ άλλων – πως τα όσα είπε ο κ. Γιλντιρίμ συνιστούν μια προειδοποίηση, με τελικό αποδέκτη την Λευκωσία.

Έρχονται, μάλιστα, ως συνέχεια στις απειλές του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απείλησε το Σάββατο (24/02) με γενική επιστράτευση.

Απειλές και τελεσίγραφα και από το ψευδοκράτος στα Κατεχόμενα

Την ίδια στιγμή, ακολουθώντας πιστά τα χνάρια της Τουρκίας, το ψευδοκράτος στα Κατεχόμενα της Κύπρου απειλεί και στέλνει τελεσίγραφα στη Λευκωσία, απαιτώντας να βάλει «πόδι» στην κυπριακή ΑΟΖ και αξιώνοντας να υπάρχει συνδιαχείριση από κοινού με τους Ελληνοκύπριους για όλα τα ζητήματα που αφορούν την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

Τη σκυτάλη των «τσαμπουκάδων» πήρε, αυτή τη φορά, ο «υπουργός Οικονομικών και Ενέργειας» του ψευδοκράτους, Οζντίλ Ναμί, ο οποίος, με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» ξεκαθάρισε πως η Τουρκία είναι σε θέση να εμποδίσει με το πολεμικό ναυτικό της προγραμματισμένες γεωτρήσεις σε όλα τα τεμάχια της ΑΟΖ.

Μάλιστα, ο κ. Ναμί, απειλεί με ένταση ακόμη και στο τεμάχιο 10 της ΑΟΖ, όπου σε λίγους μήνες θα πραγματοποιήσει γεώτρηση ο πετρελαϊκός «κολοσσός» της ExxonMobil: «Η ένταση και η διαμάχη μπορούν να αποφευχθούν αν οι Ελληνοκύπριοι δεχθούν συνδιαχείριση του φυσικού αερίου ή προχωρήσουν σε πάγωμα του ενεργειακού σχεδιασμού μέχρι τη λύση του Κυπριακού».

Επί της ουσίας, το ψευδοκράτος εγείρει θέμα συνδιαχείρισης των υδρογονανθράκων και θέτει ζήτημα αποδοχής συγκεκριμένου και σύντομου χρονοδιαγράμματος κατάληξης ως προϋποθέσεις για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Διαβάστε σχετικά:

Διαβάστε επίσης:

Δείτε εδώ περισσότερα θέματα για τις τουρκικές προκλήσεις

Διαβάστε κι άλλες ειδήσεις για την κυπριακή ΑΟΖ

Σχετικές ειδήσεις