Ζάεφ: Λύση που θα σέβεται το λαό μας - Γιούνκερ: Συνεχίστε τις προσπάθειες

Ζάεφ: Λύση που θα σέβεται το λαό μας - Γιούνκερ: Συνεχίστε τις προσπάθειες

Την πεποίθησή του ότι θα βρεθεί λύση με την Ελλάδα η οποία θα είναι αξιοπρεπής και δεν θα προσβάλλει την ταυτότητα του «μακεδονικού λαού», ούτε όμως θα προσβάλλει και την ταυτότητα ενός... τμήματος των Ελλήνων, εξέφρασε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ σε δημοσιογράφους.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν λίγο πριν φθάσει στα Σκόπια ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η κυβέρνηση των Σκοπίων, κατά τις επαφές τους στις Βρυξέλλες τις προηγούμενες ημέρες επιχείρησαν να στείλουν θετικά μηνύματα σχετικά με την πρόθεσή τους να επιλύσουν το ονοματολογικό.

O Γιούνκερ, έφτασε το μεσημέρι της Κυριακής (25/02) στα Σκόπια, στο πλαίσιο της πενθήμερης επίσκεψης του στα Δυτικά Βαλκάνια. Συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, για συζητήσεις σε τομείς που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις, με σκοπό να εκπληρωθούν τα κριτήρια για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Γιούνκερ σε Ζάεφ: Συνεχίστε και λύστε το θέμα του ονόματος

«Η χώρα σας είναι μέρος της ευρωπαϊκής ιστορίας και γεωγραφίας», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από τα Σκόπια. «Δεν ήρθα εδώ για να ανακοινώσω οριστική ημερομηνία ένταξης», ξεκαθάρισε ενώ δήλωσε εντυπωσιασμένος από την μεταρρυθμιστική πρόοδο.

«Πρέπει να συνεχίσετε σε αυτό το δρόμο και να λυθεί το θέμα του ονόματος με την Ελλάδα», τόνισε, όπως μεταδίδει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Από τη μεριά του, ο Ζάεφ, όπως αναφέρει σε αναρτήσεις του στο Twitter, δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας του ως γεωγραφικό τμήμα της Ευρώπης, η οποία θα γίνει και τμήμα της πολιτικής δομής της ΕΕ. Επισήμανε πως τα Σκόπια αναμένουν στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να υπογραμμίζεται η αισθητή πρόοδος της χώρας του σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις. Μία θετική έκθεση θα ωθήσει την επίτευξη εσωτερικών μεταρρυθμίσεων και θα βελτιώσει την ανάπτυξη των σχέσεων καλής γειτονίας, υποστήριξε ο Ζάεφ και προσέθεσε πως τους είναι ξεκαθαρισμένο πως όσο πιο επιτυχημένες θα είναι οι μεταρρυθμίσεις τόσο πιο γρήγορα θα καταφέρουν να ενταχθούν στην ΕΕ.

Εξάλλου σε ανάρτησή του ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς χαρακτήρισε επιτυχημένη την επίσκεψη του  Γιούνκερ στα Σκόπια και παραγωγικές τις συναντήσεις του με τον Ζάεφ και τους υπουργούς της κυβέρνησής του.

Κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο των Σκοπίων, τον Γιούνκερ υποδέχτηκε ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Νίκολα Ντιμιτρόφ, χαρακτηρίζοντας ιστορική την επίσκεψή του. «Χιονισμένος καιρός, αλλά θερμή υποδοχή στα Σκόπια για τον πρόεδρο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στην αρχή της ιστορικής βαλκανικής περιοδείας του. Έχουμε μία ευκαιρία να επιτύχουμε κοινή επιτυχία φέτος, και αυτή η μοναδική επίσκεψη είναι μια μεγάλη ενθάρρυνση» ανέφερε ο Ντιμιτρόφ σε ανάρτησή του, επίσης στο Twitter.

Επόμενος σταθμός της περιοδείας του κ. Γιούνκερ στα Δυτικά Βαλκάνια, που ξεκίνησε σήμερα και θα ολοκληρωθεί στη 1 Μαρτίου, είναι τα Τίρανα, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφτεί το Βελιγράδι, την Ποντγκόριτσα, το Σαράγεβο, την Πρίστινα και τη Σόφια.

Με πληροφορίες από: mia.mk, ΑΠΕ-ΜΠΕ