ΕΘΝΙΚΑ

Έλληνες στρατιωτικοί: Οι πιέσεις της Ευρώπης, το «παζάρι» Ερντογάν και η ελεεινή προπαγάνδα

Έλληνες στρατιωτικοί: Οι πιέσεις της Ευρώπης, το «παζάρι» Ερντογάν και η ελεεινή προπαγάνδα

Η Άγκυρα τραβάει το θέμα στα άκρα «παζαρεύοντας» την τύχη τους – Ο «σουλτάνος» σφυρίζει αδιάφορα στις προτροπές των Ευρωπαίων ενώ η τουρκική προπαγάνδα κάνει λόγο για πενταετή κάθειρξη

Σε επικίνδυνα μονοπάτια φαίνεται πως έχει μπει το ζήτημα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία, με το καθεστώς Ερντογάν να τους χρησιμοποιεί ως μέτρο πίεσης προς την Ελλάδα αλλά και προς την Ε.Ε.

Η Τουρκία επιβεβαιώνει πως οι έννοιες της Δικαιοσύνης και του κράτους Δικαίου είναι άγνωστες για την ηγεσία της ενώ με όχημα τα χειραγωγούμενα Μέσα Ενημέρωσης επιδίδεται σε μια προπαγάνδα άνευ ορίων.

Μετά και τη Σύνοδο της Βάρνας, όπου Ερντογάν και Ευρωπαίοι συμφώνησαν ότι… διαφωνούν, οι σχέσεις των δύο πλευρών παραμένουν σε τροχιά ρήξης. Αν και ο «σουλτάνος» επέλεξε να αφήσει εκτός την τακτική των ολομέτωπων επιθέσεων που εξαπολύει επί σχεδόν καθημερινής βάσεως εναντίον της Δύσης, τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν εγκαταλείπει τις ευρωενταξιακές της φιλοδοξίες, ήταν φανερό πως οι σχέσεις Άγκυρας – Βρυξελλών έχουν διαρραγεί σε μεγάλο βαθμό.

Ακόμα και όταν οι Τουσκ και Γιουνκέρ κάλεσαν την Τουρκία να απελευθερώσει τους Ευρωπαίους πολίτες, ο Ερντογάν τους είπε πως στη χώρα του υπάρχει… Δικαιοσύνη!

Η τακτική του «σουλτάνου» είναι πλέον ολοφάνερη. Βάζει το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στο «παζάρι» με τους Ευρωπαίους γνωρίζοντας ότι οι δύο πλευρές αλληλεξαρτώνται. Η μεν Ε.Ε. έχει ανάγκη από την τουρκική συνεργασία στους τομείς της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και ιδίως της μετανάστευσης, η δε Τουρκία προσβλέπει στη διατήρηση ενός θετικού κλίματος σχετικά με την ευάλωτη οικονομία της, έχοντας πάντα κατά νου ότι οι Ευρωπαίοι συνομιλητές της αντιπροσωπεύουν το ήμισυ των εξαγωγών της και τα δύο τρίτα των ξένων άμεσων επενδύσεων στην επικράτειά της. Προφανώς επιθυμεί και πιθανότατα θα λάβει και τα τεράστια ποσά για το μεταναστευτικό που θα δώσουν ανάσα στην τουρκική οικονομία που δοκιμάζεται λόγω των πολεμικών επιχειρήσεων στη Συρία.

Ελεεινή προπαγάνδα

Με τον πιο άθλιο τρόπο συνεχίζει το καθεστώς Ερντογάν την προπαγάνδα για το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Δικαστική πηγή σύμφωνα με την οποία υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία ότι οι δύο Έλληνες αξιωματικοί που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης διέπραξαν τις παράνομες πράξεις για τις οποίες κατηγορούνται, επικαλείται το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Anadolou».

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο, η ποινή που προβλέπεται για τις παράνομες πράξεις που φέρονται να έχουν διατελέσει είναι πέντε χρόνια φυλάκισης.

Το Anadolou φιλοξενεί τις παραπάνω πληροφορίες σε δημοσίευμά του αναφορικά με την απόρριψη του αιτήματος αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων αξιωματικών.

Όπως αναφέρει, το δικαστήριο έκρινε τη συνέχιση της κράτησής τους, καθώς δεν έχουν μόνιμη άδεια παραμονής στην Τουρκία και θα μπορούσαν να τραπούν σε φυγή μετά την απελευθέρωσή τους.

Συνεχίζοντας την προπαγάνδα υπέρ της Τουρκίας και του Ερντογάν, το Anadolou, στο τέλος του δημοσιεύματος, αναφέρει ότι οι Έλληνες αξιωματικοί κρατούνται μετά από «ακούσια» παραβίαση των συνόρων στη Βορειοδυτική Τουρκία, βάζοντας σε... εισαγωγικά τη λέξη!

Ενσταση καταθέτουν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί στην απόφαση μη αποφυλάκισης

Ένσταση επί της αρνητικής απόφασης της τουρκικής δικαιοσύνης στο αίτημα αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται για 27 ημέρες προφυλακισμένοι στην Αδριανούπολη, αναμένεται να καταθέσουν σήμερα Τετάρτη (28/03).

Το δεύτερο αίτημα αποφυλάκισης δεν έγινε δεκτό στη βάση της ίδιας με την πρώτη, απόρριψη αιτιολογίας, ότι δηλαδή δεν υπάρχει η απαιτούμενη μόνιμη κατοικία των δύο στρατιωτικών στη γείτονα στην οποία θα μπορούσαν να διαμείνουν έως και την απαγγελία του κατηγορητηρίου.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πατέρας του Δημήτρη Κούκλατζη, Νίκος, αμέσως μετά την επίσημη ενημέρωση για τη συνέχιση κράτησης των δύο στρατιωτικών είπε:

«Το σημαντικό είναι να απαγγελθεί το κατηγορητήριο για να εκδικαστεί η υπόθεση και να επιστρέψουν τα παιδιά μας στην πατρίδα. Ο απροσδιόριστος χρόνος είναι που μας φορτίζει συναισθηματικά, αλλά εξακολουθούμε να πιστεύουμε στην απονομή της δικαιοσύνης, πως η πραγματικότητα δεν μπορεί να διαστρεβλωθεί. Γνωρίζουμε πως συνεχίζονται και εντατικοποιούνται οι προσπάθειες για την απελευθέρωση του Δημήτρη και του Άγγελου και πως το μόνο που συνέβη είναι ότι εισήλθαν κατά λάθος στη γειτονική χώρα. Η αποδοχή του αιτήματος αποφυλάκισης θα ήταν μία θετική εξέλιξη αλλά ας μη γελιόμαστε, τα παιδιά θα παρέμεναν κρατούμενοι και μακριά από την πατρίδα. Το ζητούμενο παραμένει. Η άμεση επιστροφή στις οικογένειές τους. Δεν έχουμε το δικαίωμα να λυγίσουμε, γιατί τα παιδιά μας διαθέτουν ψυχικό σθένος που μας δίνει κουράγιο να αντιμετωπίζουμε κάθε ανησυχία και κάθε εμπόδιο».

Νωρίτερα, όπως έγινε γνωστό, προφυλακισμένοι θα παραμείνουν οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί μέχρι να εξεταστούν όλα τα στοιχεία, σύμφωνα με όσα αποφάσισε ο εισαγγελέας του τουρκικού δικαστηρίου.

Τη σχετική αίτηση κατέθεσαν εκ νέου οι δικηγόροι τους και το δικαστήριο αποφάνθηκε αρνητικά αυθημερόν, όπως μετέδωσε και το πρακτορείο Αναντολού.

Ο δικαστής που εξέτασε άμεσα το αίτημα αποφάσισε να παραμείνουν προφυλακισμένοι με το σκεπτικό ότι «υπάρχουν χειροπιαστά στοιχεία -ισχυρές υποψίες ότι οι δύο συλληφθέντες υπέπεσαν στο αδίκημα για το οποίο κατηγορούνται».

Επιπλέον, με βάση το σκεπτικό, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Χουριέτ, ο δικαστικός λειτουργός επικαλείται το γεγονός ότι «δεν διαθέτουν διεύθυνση διαμονής στην Τουρκία», ακόμη ότι «υφίσταται η σκέψη ότι μπορεί να διαφύγουν αν παραμείνουν ελεύθεροι».

Στους λόγους απόρριψης της άρσης προφυλάκισης για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων συμπεριλαμβάνεται και το ότι η πράξη έγινε από στρατιωτικούς, αλλά και ο τρόπος που αυτή έγινε.

Ο δικαστής ισχυρίζεται επίσης ότι «το μέτρο προφυλάκισης είναι σε λογικό πλαίσιο αν ληφθεί υπόψη ότι η προβλεπόμενη από τον νόμο ποινή είναι 5ετής φυλάκιση».

Ο δικαστικός λειτουργός υποστηρίζει ότι «η αποφυλάκισή τους με περιοριστικά μέτρα δεν θα είναι επαρκής».

Διαβάστε επίσης:

Απάντηση - σοκ Μπαχτσελί σε Τσίπρα: «Ο βυθός του Αιγαίου είναι γεμάτος με τους παππούδες σας»

Ο Τάσος Αρνιακός προειδοποιεί για κακοκαιρία – Τι καιρό θα κάνει το Πάσχα

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων