ΕΘΝΙΚΑ

Συναγερμός στην Τουρκία: «Ανακατάληψη των Ιμίων από Έλληνες κομάντος»

Συναγερμός στην Τουρκία: «Ανακατάληψη των Ιμίων από Έλληνες κομάντος»

Τεράστια δημοσιότητα έλαβε στα τουρκικά ΜΜΕ η άσκηση «Πυρπολητής» των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Μάλιστα, ένα από τα μεγαλύτερα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα, το NTV διέκοψε το πρόγραμμά του και μετέδωσε με έκτακτο δελτίο την είδηση της άσκησης, παρουσιάζοντάς την ως άσκηση «ανακατάληψης των Ιμίων».

Σκοπός της άσκησης που πραγματοποιήθηκε χθες, βορειοδυτικά της Ρόδου, ήταν να δοκιμαστεί η ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων για να αντιμετωπιστεί ένα ακραίο σενάριο στο Αιγαίο, όπως η ανακατάληψη μιας βραχονησίδας.

H άσκηση αποφασίστηκε σε συνεννόηση με τη στρατιωτική ηγεσία και κοινοποιήθηκε χθες τα ξημερώματα (μετά τις 2:00 τα μεσάνυχτα) σε όλες τις εμπλεκόμενες μονάδες του Στρατού Ξηράς (Σ.Ξ.), του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.), της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.) και των Ειδικών Δυνάμεων (Ε.Δ.).

Η επιλογή της τοποθεσίας του σεναρίου της άσκησης, δηλαδή τα Δωδεκάνησα, σε απόσταση αρκετών ωρών από τον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας και μακριά από τις κύριες πτέρυγες μάχης της Π.Α. είχε ως σκοπό ακριβώς να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά και την ταχύτητα των Ε.Δ.

Στην άσκηση συμμετείχαν μία φρεγάτα, πυραυλάκατοι, κανονιοφόροι, ενώ ένα από τα πλοία Ταχείας Μεταφοράς τύπου «Zubr» μετέφερε, μεταξύ άλλων, προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων.

Μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων (μονάδες αμφίβιων καταδρομών, αλεξιπτωτιστές, μονάδες υποβρυχίων καταστροφών, πεζοναύτες κ.ά.) μεταφέρθηκαν στην περιοχή των σεναρίων και με άλλους τρόπους, καθώς στην άσκηση ενεπλάκησαν μεταφορικά, αλλά και επιθετικά ελικόπτερα.

Τις επιχειρήσεις στα Δωδεκάνησα υποστήριξαν από αέρος μαχητικά αεροσκάφη της Π.Α.

Διαβάστε επίσης:

Εμπλοκή το Πάσχα: Τρόμος για τους οκτώ Τούρκους και ανησυχία για τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς

Σχετικές ειδήσεις