ΕΘΝΙΚΑ

Εμπλοκή το Πάσχα: Τρόμος για τους οκτώ Τούρκους και ανησυχία για τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς

Εμπλοκή το Πάσχα: Τρόμος για τους οκτώ Τούρκους και ανησυχία για τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς

Έλληνες στρατιωτικοί - Αδριανούπολη | Ειδήσεις: Η κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις κορυφώνεται με τις εμπρηστικές δηλώσεις του Ερντογάν, - Την ίδια ώρα το ενδεχόμενο αποφυλάκισης των δυο Ελλήνων στρατιωτικών απομακρύνεται όσο η διεθνής κοινότητα και η Ε.Ε. παραμένουν παρατηρητές στην τουρκική προκλητικότητα - Πού εναποθέτει τις ελπίδες της η ελληνική πλευρά; - Τι φοβούνται οι δυνάμεις ασφαλείας με την υπόθεση των οκτώ Τούρκων που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα

Η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις φέρνει στο προσκήνιο το απευκταίο σενάριο της απόλυτης εμπλοκής όχι μόνο για τις ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας, αλλά και για τις δυνάμεις ασφαλείας.

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα...

Τα δυο βασικά ζητήματα που δημιουργούν πονοκεφάλους στην ελληνική πλευρά είναι τα ακόλουθα:

  • Μετά τις τελευταίες εμπρηστικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν είναι απολύτως βέβαιο ότι η τουρκική πλευρά θα καθυστερήσει τις νομικές διαδικασίες στο έπακρο προκειμένου να παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα οι δυο Έλληνες στις φυλακές της Αδριανούπολης
  • Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι οι Τούρκοι θα περιμένουν την αποφυλάκιση των 8 Τούρκων από το Ολυμπιακό χωριό προκειμένου να προχωρήσουν στο επόμενο επιθετικό βήμα τους!

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η κυβέρνηση θέτει σε αυξημένη ετοιμότητα το υπουργείο Αμυνας και τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Κλιμάκωση της έντασης την περίοδο του Πάσχα

Οι πληροφορίες που καταφθάνουν από όλες τις πλευρές επιμένουν ότι η Τουρκία θα κλιμακώσει ακόμη περισσότερο την ένταση στο Αιγαίο, πριν και μετά τις ημέρες του Πάσχα, και σε μια περίοδο όπου ξεκινά για τα καλά η τουριστική περίοδος για την Ελλάδα.

Αρκετοί αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο δημιουργίας «θερμού» επεισοδίου τον Απρίλιο το οποίο θα συμπέσει με την απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης να αφήσει ελεύθερους τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα και από την Άγκυρα κατηγορούνται ως πραξικοπηματίες.

Οι δικηγόροι των αξιωματικών υποστηρίζουν ότι μέχρι τα τέλη Απριλίου πρέπει να πάνε στο αστυνομικό τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού και να μείνουν ελεύθεροι, αφού πέρασε το ανώτατο όριο κράτησής τους.

Εδώ ακριβώς είναι που τα πράγματα δυσκολεύουν πάρα πολύ, αφού εκφράζονται φόβοι για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να προστατευθούν κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα.

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο αρπαγής τους από ελληνικό έδαφος γεγονός που θα τινάξει στον αέρα την ειρήνη σε ολόκληρη την περιοχή.

Δυστυχώς, οι Τούρκοι έχουν δείξει από το παρελθόν ότι είναι ικανοί για όλα, ιδιαίτερα οι μυστικές τους υπηρεσίες.

Οι προθέσεις του Ερντογάν έχουν πλέον γίνει σαφείς:

«Μιλήσαμε και για το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Τους εξήγησα πως το θέμα είναι στα χέρια της δικαιοσύνης. Μου είπαν να φροντίσω να αποφυλακιστούν και τους απάντησα ότι δεν είμαι πιο μεγάλος από τη δικαιοσύνη. Τους εξήγησα πως δεν είναι δίκαιο αυτοί που ασχολούνται τόσο με τους δυο Έλληνες στρατιώτες να μην ασχολούνται το ίδιο και με εκείνους που διέφυγαν στην Ελλάδα αφού έκαναν πραξικόπημα».

Διαβάστε αναλυτικά τις δηλώσεις Ερντογάν

Ο «Σουλτάνος» δεν άργησε να αποκαλύψει τα σχέδιά του, στον απόηχο της ευρωτουρκικής Συνόδου που πραγματοποιήθηκε στη Βάρνα της Βουλγαρίας.

Με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο και χωρίς καμία απολύτως περιστολή, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκβίασε ανοιχτά την Ελλάδα, συνδέοντας το θέμα της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, του υπολοχαγού Άγγελου Μητρετώδη και του ΕΠ.ΟΠ. λοχία Δημήτρη Κούκλατζη, που παραμένουν για 28η ημέρα κρατούμενοι στις φυλακές υψίστης ασφαλείας, στην Αδριανούπολη, με την αντίστοιχη επιστροφή των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα, μετά και το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στη γείτονα χώρα.

Το πρωτοσέλιδο της τουρκικής εφημερίδας «Hurriyet» αναφέρεται εκτενώς στις δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος πρόεδρος, μέσα στο τουρκικό προεδρικό αεροσκάφος, κατά την επιστροφή του από την ευρωτουρκική συνάντηση της Βάρνας πίσω στην Άγκυρα.

hurriyet

Στο συμβούλιο ασφαλείας της Τουρκίας ο Ερντογάν επέστρεψε στον γνωστό ακραίο λόγο του θέτοντας θέμα τουρκικών κυριαρχικών δικαιωμάτων σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ. Και ταυτόχρονα χαρακτήρισε «κακούς γείτονες» τους Ελληνες στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν πρόκειται να ρίξει τους τόνους, όσο κι αν πιέζεται από την ΕΕ.

Δείτε το βίντεο με τις πληροφορίες από το συμβούλιο ασφαλείας στην Τουρκία

Η ελληνική πλευρά ευελπιστεί σε παρέμβαση Πούτιν

Η ελληνική κυβέρνηση εναποθέτει τις περισσότερες ελπίδες της σε μια παρέμβαση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμιρ Πούτιν, αφού ο τελευταίος έχει υποσχεθεί στον Αλέξη Τσίπρα να μεσολαβήσει στον Τούρκο Πρόεδρο για την απελευθέρωση των δυο ελλήνων στρατιωτικών.

Θυμίζουμε ότι στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο Πούτιν είπε ότι θα θέσει το ζήτημα στη συνάντηση που θα έχει με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, στις 3 Απριλίου, στο πλαίσιο της Συνόδου του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ρωσίας-Τουρκίας.

erdogan 21

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον κ. Πούτιν για τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης με στόχο την προώθηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου και ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε ότι έχει γνώση και αναγνωρίζει τη σημαντική συμβολή του Έλληνα πρωθυπουργού σε αυτόν τον τομέα.

Γίνεται λοιπόν σαφές ότι η 3η Απριλίου θα είναι μια ημερομηνία ορόσημο για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αφού είναι κοινά παραδεκτό ότι ο μόνος ηγέτης που μπορεί να ρίξει την ένταση και να μαλακώσει την ένταση είναι ο Πούτιν.

Την ίδια στιγμή, με τον πιο άθλιο τρόπο συνεχίζει το καθεστώς Ερντογάν την προπαγάνδα για το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ενώ ο τουρκικός Τύπος εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τις δηλώσεις του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Κώστα Κατσίκη, ο οποίος ζήτησε την Τετάρτη (29/03) την ανταλλαγή του υπολοχαγού Άγγελου Μητρετώδη και του ΕΠ.ΟΠ. λοχία Δημήτρη Κούκλατζη με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που είχαν διαφύγει στην Ελλάδα, μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα στη γείτονα χώρα, στις 15 Ιουλίου 2016

Διαβάστε σχετικά:

Δικαστική πηγή σύμφωνα με την οποία υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία ότι οι δύο Έλληνες αξιωματικοί που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης διέπραξαν τις παράνομες πράξεις για τις οποίες κατηγορούνται, επικαλείται το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Anadolu».

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο, η ποινή που προβλέπεται για τις παράνομες πράξεις που φέρονται να έχουν διατελέσει είναι πέντε χρόνια φυλάκισης.

Το Anadolu φιλοξενεί τις παραπάνω πληροφορίες σε δημοσίευμά του αναφορικά με την απόρριψη του αιτήματος αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων αξιωματικών.

Όπως αναφέρει, το δικαστήριο έκρινε τη συνέχιση της κράτησής τους, καθώς δεν έχουν μόνιμη άδεια παραμονής στην Τουρκία και θα μπορούσαν να τραπούν σε φυγή μετά την απελευθέρωσή τους.

Συνεχίζοντας την προπαγάνδα υπέρ της Τουρκίας και του Ερντογάν, το Anadolu, στο τέλος του δημοσιεύματος, αναφέρει ότι οι Έλληνες αξιωματικοί κρατούνται μετά από «ακούσια» παραβίαση των συνόρων στη Βορειοδυτική Τουρκία, βάζοντας σε... εισαγωγικά τη λέξη!

Σχετικές ειδήσεις