ΕΘΝΙΚΑ

Δερβέναγας ο Ερντογάν: Απαιτεί «γη και ύδωρ» σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ και απειλεί την Ελλάδα

Δερβέναγας ο Ερντογάν: Απαιτεί «γη και ύδωρ» σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ και απειλεί την Ελλάδα

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν | Έλληνες στρατιωτικοί: Ανεβαίνει το θερμόμετρο στο Αιγαίο - Σε επικίνδυνα μονοπάτια οι ελληνοτουρκικές σχέσεις - Εμπρηστικές δηλώσεις του «Σουλτάνου»: «Δεν υποχωρούμε από τα δικαιώματά μας. Η Ελλάδα δεν σέβεται τις σχέσεις καλής γειτονίας» - Αγωνία για την τύχη των δύοΕλλήνων στρατιωτικών που παραμένουν κρατούμενοι για 29η ημέρα στην Αδριανούπολη

«Μπουρλότο» βάζει ο πρόεδρος της Τουρκίας στις διπλωματικές σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα, εμμένοντας στη σκληρή κι άκρως επικίνδυνη τακτική των προκλήσεων, γεγονός που αποτυπώθηκε ξεκάθαρα στο απαράδεκτο και απόλυτα εχθρικό ανακοινωθέν του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της γείτονος που συνεδρίασε εκτάκτως την Τετάρτη (28/03) υπό την προεδρία του «Σουλτάνου».

Στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, τα τρία από τα πέντε θέματά του αφορούσαν την επιχείρηση του τουρκικού στρατού στη Συρία και στην περιοχή Μάνμπιτζ ενώ έγινε αναφορά στο κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά. Αναλυτικά αναφέρονται τα εξής: «Έγινε γενική αξιολόγηση των εξελίξεων στην Κύπρο, την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Διατυπώθηκε ειδικότερα ότι παρακολουθούνται από την πλευρά μας με ευαισθησία, η στάση και οι συμπεριφορές της Ελλάδος που δεν συνάδουν με την καλή γειτονία και αποφασίστηκε ότι δεν πρόκειται επ ουδενί να γίνουν παραχωρήσεις από τα δίκαια και τα συμφέροντα της Τουρκίας».

Με απλά λόγια, ο κ. Ερντογάν, ο άνθρωπος που έχει συνδέσει... περίτρανα πλέον το όνομά του με τον άκρατο φανατισμό και την αλαζονεία, έρχεται να κουνήσει απειλητικά το δάχτυλο προς την Ελλάδα, κατηγορώντας τη πως εκείνη δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και τις συνθήκες!

Δείτε το βίντεο του ΑΝΤ1 σχετικά με το ανακοινωθέν του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας

«Έγινε μια συνολική εξέταση των θεμάτων της Κύπρου, της ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου, κυρίως αναφέρθηκε η συμπεριφορά και η στάση της Ελλάδος που δεν αρμόζει σε σχέση καλής γειτονίας και αποφασίστηκε ότι η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει από τα συμφέροντα και τα δικαιώματά της», τονίζεται χαρακτηριστικά στην εμπρηστική ανακοίνωση του Τουρκικού Συμβουλίου.

Από εκεί και πέρα, η Τουρκία θα αναλάβει δράση εάν οι Κούρδοι μαχητές δεν αποσυρθούν αμέσως από την περιοχή Μάνμπιτζ (Ιεράπολη) της Συρίας και τις περιοχές της χώρας ανατολικά του Ευφράτη, ανακοίνωσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.

Το Συμβούλιο διαμήνυσε επίσης ότι αναμένει από την ιρακινή κυβέρνηση να εμποδίσει τις επιχειρήσεις της οργάνωσης Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) στο Ιράκ, ιδίως στις πόλεις Σιντζάρ και Καντίλ. Στην περίπτωση που αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε «η Τουρκία θα τις αποτρέψει η ίδια».

Σημειώνεται ότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (Milli Güvenlik Kurulu, MGK) περιλαμβάνει τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, επιλεγμένα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (ο οποίος είναι επίσης ο Ανώτατος Στρατιωτικός Διοικητής), ενώ οι αποφάσεις του έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα αφού χαράσσουν την «πολιτική ασφάλειας» της χώρας.

Ως εκ τούτου, μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η αναφορά στη στάση της Ελλάδας, η οποία χαρακτηρίζεται ως «κακός γείτονας», και είναι ενδεικτική των προθέσεων της Τουρκίας να φθάσει στα άκρα την υπόθεση με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, αν και αυτή δεν συζητήθηκε στο Συμβούλιο.

Ο Ερντογάν εξάλλου έκλεισε τα αυτιά στις… υποδείξεις των Ευρωπαίων για το «φλέγον» ζήτημα στη συνάντηση που είχε μαζί τους στη Βάρνα, παίζοντας τον τρελό αφού απάντησε πως «η τουρκική Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη», ενώ γνωρίζουν μέχρι και οι πέτρες πως στην Τουρκία κυριαρχεί ο… νόμος του Σουλτάνου και μόνο αυτός!

Ωμός εκβιασμός στον απόηχο της Βάρνας

Σε κάθε περίπτωση, ο «Σουλτάνος» δεν άργησε να αποκαλύψει τα σχέδιά του, στον απόηχο της ευρωτουρκικής Συνόδου που πραγματοποιήθηκε στη Βάρνα της Βουλγαρίας.

Με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο και χωρίς καμία απολύτως περιστολή, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκβίασε ανοιχτά την Ελλάδα, συνδέοντας το θέμα της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, του υπολοχαγού Άγγελου Μητρετώδη και του ΕΠ.ΟΠ. λοχία Δημήτρη Κούκλατζη, που παραμένουν για 28η ημέρα κρατούμενοι στις φυλακές υψίστης ασφαλείας, στην Αδριανούπολη, με την αντίστοιχη επιστροφή των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα, μετά και το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στη γείτονα χώρα.

Το πρωτοσέλιδο της τουρκικής εφημερίδας «Hurriyet» αναφέρεται εκτενώς στις δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος πρόεδρος, μέσα στο τουρκικό προεδρικό αεροσκάφος, κατά την επιστροφή του από την ευρωτουρκική συνάντηση της Βάρνας πίσω στην Άγκυρα.

hurriyet

Δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν: «Μιλήσαμε και για το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Τους εξήγησα πως το θέμα είναι στα χέρια της δικαιοσύνης. Μου είπαν να φροντίσω να αποφυλακιστούν και τους απάντησα ότι δεν είμαι πιο μεγάλος από τη δικαιοσύνη. Τους εξήγησα πως δεν είναι δίκαιο αυτοί που ασχολούνται τόσο με τους δυο Έλληνες στρατιώτες να μην ασχολούνται το ίδιο και με εκείνους που διέφυγαν στην Ελλάδα αφού έκαναν πραξικόπημα».

Δείτε το βίντεο του ΣΚΑΪ:

Επί της ουσίας, ο «σουλτάνος» προχωρά σε ένα αήθες κι απαράδεκτο «ανατολίτικο παζάρι» με ανθρώπινες ζωές, κινούμενος μακριά από τη λογική της ομαλής προσέγγισης με την ΕΕ που επιχείρησε να πλασάρει κατά τη διάρκεια της ευρωτουρκικής Συνόδου στη Βάρνα. Πλέον, δεν τίθεται απλά ζήτημα για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά, ευρύτερα, θέμα πρόκλησης της Τουρκίας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δη σε ένα κράτος - μέλος της, όπως είναι η Ελλάδα.

Με απλά λόγια, η Τουρκία επιβεβαιώνει πως οι έννοιες της Δικαιοσύνης και του κράτους Δικαίου είναι άγνωστες για την ηγεσία της, ενώ με όχημα τα χειραγωγούμενα Μέσα Ενημέρωσης επιδίδεται σε μια προπαγάνδα άνευ ορίων. Τα περί παζαριού, άλλωστε, επιβεβαίωσε από την πλευρά του και ο Ιωάννης Μάζης, Καθηγητής και Πρόεδρος των Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ)

Δείτε το βίντεο:

Ο Ερντογάν δείχνει να παίζει με μαεστρία το παιχνίδι του εκβιασμού. Σε αυτή την τακτική άλλωστε βασίζεται το «ανατολίτικο παζάρι του»: Η μεν Ε.Ε. έχει ανάγκη από την τουρκική συνεργασία στους τομείς της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και ιδίως της μετανάστευσης, η δε Τουρκία προσβλέπει στη διατήρηση ενός θετικού κλίματος σχετικά με την ευάλωτη οικονομία της, έχοντας πάντα κατά νου ότι οι Ευρωπαίοι συνομιλητές της αντιπροσωπεύουν το ήμισυ των εξαγωγών της και τα δύο τρίτα των ξένων άμεσων επενδύσεων στην επικράτειά της. Προφανώς επιθυμεί και πιθανότατα θα λάβει και τα τεράστια ποσά για το μεταναστευτικό που θα δώσουν ανάσα στην τουρκική οικονομία που δοκιμάζεται λόγω των πολεμικών επιχειρήσεων στη Συρία.

Ελεεινή και φτηνή προπαγάνδα για τους Έλληνες στρατιωτικούς

Την ίδια στιγμή, με τον πιο άθλιο τρόπο συνεχίζει το καθεστώς Ερντογάν την προπαγάνδα για το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ενώ ο τουρκικός Τύπος εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τις δηλώσεις του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Κώστα Κατσίκη, ο οποίος ζήτησε την Τετάρτη (29/03) την ανταλλαγή του υπολοχαγού Άγγελου Μητρετώδη και του ΕΠ.ΟΠ. λοχία Δημήτρη Κούκλατζη με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που είχαν διαφύγει στην Ελλάδα, μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα στη γείτονα χώρα, στις 15 Ιουλίου 2016

Διαβάστε σχετικά:

Δικαστική πηγή σύμφωνα με την οποία υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία ότι οι δύο Έλληνες αξιωματικοί που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης διέπραξαν τις παράνομες πράξεις για τις οποίες κατηγορούνται, επικαλείται το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Anadolu».

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο, η ποινή που προβλέπεται για τις παράνομες πράξεις που φέρονται να έχουν διατελέσει είναι πέντε χρόνια φυλάκισης.

Το Anadolu φιλοξενεί τις παραπάνω πληροφορίες σε δημοσίευμά του αναφορικά με την απόρριψη του αιτήματος αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων αξιωματικών.

Όπως αναφέρει, το δικαστήριο έκρινε τη συνέχιση της κράτησής τους, καθώς δεν έχουν μόνιμη άδεια παραμονής στην Τουρκία και θα μπορούσαν να τραπούν σε φυγή μετά την απελευθέρωσή τους.

Συνεχίζοντας την προπαγάνδα υπέρ της Τουρκίας και του Ερντογάν, το Anadolu, στο τέλος του δημοσιεύματος, αναφέρει ότι οι Έλληνες αξιωματικοί κρατούνται μετά από «ακούσια» παραβίαση των συνόρων στη Βορειοδυτική Τουρκία, βάζοντας σε... εισαγωγικά τη λέξη!

Σχετικές ειδήσεις