ΕΘΝΙΚΑ

Συναγερμός στο Αιγαίο: Καρέ - καρέ οι κινήσεις των Τούρκων ανοιχτά της Χίου (vids)

Συναγερμός στο Αιγαίο: Καρέ - καρέ οι κινήσεις των Τούρκων ανοιχτά της Χίου (vids)

Τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο | Ειδήσεις: Σε πλήρη επιφυλακή βρίσκονται οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς τις τελευταίες ώρες υπάρχει μεγάλη κινητικότητα από αποβατικά και αρματαγωγά σκάφη του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Χίου.

Δείτε τα βίντεο:

Η έντονη τουρκική δραστηριότητα οφείλεται στο γεγονός ότι στις 07/05/2018 αναμένεται να ξεκινήσει στη θαλάσσια περιοχή του Τσεσμέ, ανάμεσα στη Χίο και τα τουρκικά παράλια η ναυτική άσκηση του πολεμικού ναυτικού της γείτονος, υπό την ονομασία «EFES 2018».

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετά αρματαγωγά, μεταξύ των οποίων και το νεότευκτο κλάσης Bayraktar, καθώς επίσης αποβατικά, τρεις σκάφη ακτοφυλακής τύπου SG ,1 περιπολικό AY, 1 ρυμουλκό και 1 φραγματοθέτιδα έχουν ήδη περάσει από την περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει ήδη δεσμεύσει με ναυτική οδηγία (NOTAM) τη συγκεκριμένη περιοχή για το χρονικό διάστημα από 30/04/2018 έως και τις 10/05/2018, ενώ έχει προσκαλέσει στρατιωτικούς ακολούθους ξένων χωρών να την παρακολουθήσουν.

Δείτε στο χάρτη της Google παρακάτω σε ποια περιοχή θα πραγματοποιηθεί η άσκηση «EFES 2018»

XARTIS

Όπως καθίσταται φανερό, η άσκηση πραγματοποιείται σε απόσταση εξαιρετικά μικρή από τις Οινούσσες, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στην ελληνική πλευρά, δεδομένης και της κλιμακούμενης προκλητικότητας των γειτόνων στο Αιγαίο.

Υπενθυμίζεται πως πριν από δύο χρόνια, την άσκηση EFES 2016 είχαν παρακολουθήσει εκπρόσωποι από 79 διαφορετικές χώρες. Ανάμεσα σε αυτές υπήρχαν παρατηρητές από ΗΠΑ, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Ιαπωνία, Ουκρανία, Πολωνία, Σαουδική Αραβία και Κατάρ.

Πηγή βίντεο: Youtube - Aegean Hawk

Διαβάστε επίσης:

Σχετικές ειδήσεις