ΕΘΝΙΚΑ

Αποκάλυψη - «βόμβα»: Αυτό είναι το νέο «υποψήφιο» όνομα για τα Σκόπια

Αποκάλυψη - «βόμβα»: Αυτό είναι το νέο «υποψήφιο» όνομα για τα Σκόπια

Σκοπιανό: «Ψάχνουμε λύσεις, χωρίς να αλλοιώνουμε τις "κόκκινες" γραμμές».

Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός, αμέσως μετά τις συνομιλίες του με τον Σκοπιανό ομόλογό του στη Σόφια, αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.

Το ονοματολογικό μπαίνει, πλέον, σε μια περίοδο εντατικών διαπραγματεύσεων σε ανώτατο επίπεδο, με στόχο τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Ζόραν Ζάεφ να καταλήξουν σε συμφωνία πριν από τις 28 Ιουνίου, οπότε και πραγματοποιείται η επόμενη Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Το νέο όνομα που «έπεσε στο τραπέζι»

Πληροφορίες θέλουν οι δύο πλευρές να εξετάζουν μια εναλλακτική πρόταση, ένα νέο όνομα το οποίο δεν είχε ακουστεί μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, που επικαλείται δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», η πρόταση αυτή που εξέτασαν οι δύο πρωθυπουργοί καλύπτει και τους δύο όρους που θέτει η Αθήνα, χωρίς να σημαίνει ότι αυτή είναι και η οριστική πρόταση, καθώς θα χρειαστεί περισσότερη επεξεργασία, αλλά και πολιτική διαβούλευση στο εσωτερικό και των δύο χωρών.

Σύμφωνα με το σκοπιανό site a1on.mk, το οποίο έχει προβεί και στο παρελθόν σε αποκαλύψεις αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις του ονοματολογικού, το νέο όνομα - πρόταση των Σκοπιανών προς την Ελλάδα είναι «Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας» (Ilindenska Republika Makedonija).

Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εν λόγω ονομασία έχει το «πράσινο φως» από την κυβέρνηση Ζάεφ για erga omnes, δηλαδή έναντι όλων.

Για την ώρα, η Αθήνα κρατά «κλειστά τα χαρτιά της», ωστόσο διπλωματικοί κύκλοι τονίζουν πως θέλει λεπτομερή εξέταση το θέμα, καθώς κρύβει παγίδες.

Ο λόγος είναι ότι η εξέγερση του Ίλιντεν στις αρχές του 20ου αιώνα είχε ως απώτερο στόχο τη δημιουργία αυτόνομης «Μακεδονίας», στην οποία θα περιλαμβάνονταν και ελληνικά εδάφη. Έτσι, η αποδοχή μιας τέτοιας ονομασίας, μπορεί να εγκυμονεί μελλοντικούς κινδύνους για την Ελλάδα.

Πάντως, η ίδια πηγή επισημαίνει πως το επικρατέστερο μέχρι στιγμής όνομα είναι το «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας», ωστόσο γραμμένο στην αγγλική γλώσσα.

Δηλαδή, ως Nova Macedonia ή New Macedonia, και όχι ως Nova Makedonija ή Gorna Makedonija.

Ενημερώνει Παυλόπουλο και πολιτικούς αρχηγούς ο Τσίπρας

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, και τους πολιτικούς αρχηγούς προτίθεται να ενημερώνει το πρωί του Σαββάτου (19/05/2018) ο Αλέξης Τσίπρας σχετικά με τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό των Σκοπίων, μετά και τη χθεσινή συνάντησή του με τον Ζόραν Ζάεφ.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Διαβάστε επίσης:

Έλληνες στρατιωτικοί: Αυτό είναι το «κλειδί» για την απελευθέρωσή τους

Σχετικές ειδήσεις