ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκοπιανό: Ο κρίσιμος Ιούνιος, η συμφωνία και η επόμενη ημέρα μετά τη συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ

Σκοπιανό: Ο κρίσιμος Ιούνιος, η συμφωνία και η επόμενη ημέρα μετά τη συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ

Σκοπιανό | Ειδήσεις:Το «ταμείο» μετά τις επαφές στη Σόφια και το όνομα - έκπληξη που έπεσε στο τραπέζι - Με το βλέμμα στραμμένο στις Πρέσπες στα τέλη του επόμενου μήνα για την κύρωση του deal - Σαφής η θέση του πρωθυπουργού ότι οι «κόκκινες» γραμμές δεν αλλοιώνονται

Το μήνυμα που έστειλε το απόγευμα της Πέμπτης (17/05/2018) ο Αλέξης Τσίπρας από τη Σόφια ήταν σαφές: «Ψάχνουμε λύσεις, χωρίς να αλλοιώνουμε τις κόκκινες γραμμές». Το ονοματολογικό μπαίνει πλέον σε μια περίοδο εντατικών διαπραγματεύσεων σε ανώτατο επίπεδο, με στόχο τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός όσο και ο Σκοπιανός ομόλογός του, Ζόραν Ζάεφ, να έχουν καταλήξει σε μια συμφωνία πριν από τις 28 Ιουνίου, οπότε και πραγματοποιείται η επόμενη Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στον απόηχο της χθεσινής συνάντησης των δύο πρωθυπουργών, στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων, επιβεβαιώθηκε πως και οι δύο πλευρές έχουν κάνει σημαντικά βήματα προόδου.

Έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης, αλλά χρειάζεται ακόμα απόσταση να διανυθεί», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας. Είπε ότι η ελληνική πλευρά δεν αισθάνεται την πίεση της κλεψύδρας τους χρόνου που αδειάζει και πως όμως υπάρχει κλεψύδρα σε ό,τι αφορά την έναρξη ενταξιακής διαδικασίας που είναι στις 25 Ιουνίου. «Και υπό αυτή την έννοια», σημείωσε, «θα πρέπει πολύ σύντομα να έχουμε μια εξέλιξη. Μακάρι θετική. Αν όχι θετική, πάλι εδώ είμαστε, θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε τις σχέσεις φιλίας και συνεργασίας, καλής γειτονίας».

Ειδικότερα, στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου είπε για τις συναντήσεις τους με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων ότι «είχαμε πολύ ουσιαστικές διαπραγματεύσεις» και πως «άλλωστε η πρόοδος που είχε επιτευχθεί το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στη συνάντηση των ΥΠΕΞ στο Σούνιο παρουσία του Μ. Νίμιτς ήταν ουσιαστική». Ωστόσο, σημείωσε ότι «είναι ακόμα αρκετά τα ζητήματα, καθώς πρόκειται για μια πολύπλοκη και πολυεπίπεδη διαπραγμάτευση, που χρήζουν και διαπραγμάτευσης και διευκρίνισης». «Χρειάστηκε να ξενυχτήσουμε χτες», είπε χαρακτηριστικά, για να τονίσει την πεποίθηση του ότι «έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης, αλλά χρειάζεται ακόμα απόσταση να διανυθεί».

Είπε ότι εξετάζονται «βήμα-βήμα» όλες οι λεπτομέρειες, «αλλά δεν είμαστε σε θέση ακόμα να μιλήσουμε για συμφωνία» και πως θα υπάρξουν τα επόμενα βήματα με στόχο να καταστεί δυνατό να ξαναβρεθούν οι δύο τους στις αρχές του επόμενου μήνα. «Με δεδομένο ότι θα ήταν κοινή μας επιδίωξη να μπορέσουμε να έχουμε ένα αποτέλεσμα που θα προλαβαίνει την Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που είναι προγραμματισμένη για τις 28-29 Ιουνίου και λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, όπου θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις για την έναρξη ενταξιακής διαδικασίας των υποψήφιων κρατών προς ένταξη, μεταξύ των οποίων και τα Σκόπια», πρόσθεσε.

Κατά τα λοιπά, πολύ σημαντικό είναι και το γεγονός ότι πλέον τα Σκόπια και ειδικότερα η κυβέρνηση Ζάεφ θα πρέπει μέσα στις επόμενες δύο – τρεις εβδομάδες να προβεί σε άμεσες κινήσεις εξασφάλισης της συναίνεσης σε πιθανή συμφωνία, προκειμένου μια νέα συνάντηση ανάμεσα στους δύο πρωθυπουργού να λάβει χώρα στις αρχές Ιουνίου.

Παράλληλα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», δεν αποκλείεται ενδιάμεσα να υπάρξει και νέα συνάντηση ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά αλλά και το Σκοπιανό ομόλογό του, Νικόλα Ντιμιτρόφ.

Λύση με όνομα - έκπληξη;

Στο πλαίσιο των δηλώσεων του πρωθυπουργού, πληροφορίες θέλουν οι δύο πλευρές να εξετάζουν μια εναλλακτική πρόταση, η οποία, προς το παρόν, παραμένει επτασφράγιστο μυστικό.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται σημερινό δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», η πρόταση αυτή που βρίσκεται στο τραπέζι και εξέτασαν οι δύο πρωθυπουργοί καλύπτει και τους δύο όρους που θέτει η Αθήνα, χωρίς να σημαίνει ότι αυτή είναι και η οριστική πρόταση, καθώς θα χρειαστεί περισσότερη επεξεργασία αλλά και εσωτερική πολιτική διαβούλευση στο εσωτερικό και των δύο χωρών.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η ίδια πηγή, το ίδιο το όνομα παραμένει ανοικτό και δεν αποκλείεται να εξετάζονται με πρωτοβουλία των Σκοπίων και άλλες εναλλακτικές από τις πέντε που είχε προτείνει εδώ και μήνες ο Μάθιου Νίμιτς.

Η στάση των Σκοπίων

Από πλευράς Σκοπίων, πάντως, ο Ζόραν Ζάεφ υποστήριξε πως «έχουμε καταλήξει σε μια επιλογή η οποία θεωρούμε ότι μπορεί να οδηγήσει σε λύση». «Η προσωπική μου σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα μου επιτρέπει να είμαι αισιόδοξος πως οι συζητήσεις μπορούν να συνεχιστούν ακόμα και μετά τον Ιούνιο, εφόσον, βέβαια, δεν υπάρξει συμφωνία».

Μάλιστα, ο κ. Ζάεφ επέμεινε πως τόσο ο ίδιος όσο και ο Έλληνας ομόλογός του πρέπει να προχωρήσουν σε διαβουλεύσεις με τους φορείς και τα πολιτικά κόμματα σε Σκόπια και Ελλάδα. «Αν δεχθούν, τότε μπορούμε να έχουμε λύση», πρόσθεσε.

Ο κ. Ζάεφ κατέληξε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η χώρα του θα λάβει ημερομηνία ένταξης στην Ε.Ε. αλλά και πρόσκληση από το ΝΑΤΟ μέσα στον Ιούνιο.

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον οι δύο πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία, η τελική κύρωσή της θα γίνει στο τέλος Ιουνίου στις Πρέσπες.

Διαβάστε επίσης:

Δείτε ΕΔΩ όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις