ΕΘΝΙΚΑ

Γιλντιρίμ: Παράλογη η απαίτηση για προνομιακή αντιμετώπιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Γιλντιρίμ: Παράλογη η απαίτηση για προνομιακή αντιμετώπιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Προκαλεί ο Τούρκος πρωθυπουργός: «Η Ελλάδα θεωρεί ότι ολόκληρο το Αιγαίο είναι δικό της» - «Αλύγιστοι» Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης: Το ηθικό μας είναι ακμαίο

«Η νομική διαδικασία την οποία αντιμετωπίζουν οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί, που εισήλθαν παράνομα στην Τουρκία, είναι η ίδια που αντιμετωπίζουν όλοι όσοι παραβιάζουν τους τουρκικούς νόμους» σημειώνει σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Ο Γιλντιρίμ χαρακτηρίζει παράλογη την όποια απαίτηση για προνομιακή μεταχείριση, σημειώνοντας παράλληλα ότι εξετάζονται από τις τουρκικές Aρχές τα ψηφιακά στοιχεία που κατείχαν οι στρατιώτες. Μάλιστα, ισχυρίζεται ότι το ένα από τα τρία τηλέφωνα που κατείχαν οι Μητρετώδης και Κούκλατζης ήταν στρατιωτικό τηλέφωνο με κρυπτογράφηση.

Παράλληλα, αναφέρει ότι οι δύο Έλληνες κρατούμενοι τυγχάνουν δίκαιας μεταχείρισης τονίζοντας ότι οι δικηγόροι και οι εκπρόσωποι του ελληνικού προξενείου έχουν διαρκή πρόσβαση, ενώ μετά τη σύλληψή τους, τους έχουν επισκεφθεί οι οικογένειές τους, ένας ιερέας και ένας Ευρωβουλευτής.

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος πρωθυπουργός απέδωσε την ένταση που επικρατεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στην ελληνική αντίληψη που θεωρεί ολόκληρο το Αιγαίο, ελληνική θάλασσα, παραγνωρίζοντας τα νόμιμα δικαιώματα και τα νόμιμα συμφέροντα της Τουρκίας ως παράκτιου κράτους.

Τέλος, ο Γιλντιρίμ κάλεσε την Ελλάδα να μην δημιουργεί προβλήματα και να επιδείξει… ώριμη στάση ενώ δήλωσε ανοιχτός στο διάλογο τον οποίο χαρακτηρίζει μέσο αποσυμπίεσης της έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Αλύγιστοι» οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί: «Το ηθικό μας είναι ακμαίο» λένε και συγκινούν

Στο μεταξύ, ένα ακόμη παράδειγμα της «ελληνικής ψυχής» αποτελούν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, ‘Αγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης, οι οποίοι κρατούνται στις φυλακές Αδριανούπολης από την 1η Μαρτίου, καθώς επιδεικνύουν αστείρευτο θάρρος και δεν λυγίζουν από τα τουρκικά «καψόνια» του προκλητικού καθεστώτος Ερντογάν.

Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί είχαν συνάντηση για περίπου μιάμιση ώρα με τον Μητροπολίτη Αμφιλόχιο, μέσω της οποίας έδωσαν δύναμη στους δικούς τους ανθρώπους, κάνοντας επίδειξη της δικής τους.

Ο Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος επισκέφθηκε τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που παραμένουν έγκλειστοι στις φυλακές υψίστης ασφαλείας για δεύτερη φορά.

Η συνάντηση με τον ανθυπολοχαγό Άγγελο Μητρετώδη και τον λοχία ΕΠΟΠ Δημήτρη Κούκλατζη κράτησε περίπου μιάμιση ώρα, ενώ οι δύο τους επανέλαβαν στον Μητροπολίτη αυτό που είχαν πει και στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, όταν τους είχε επισκεφθεί την προηγούμενη εβδομάδα.

Ότι το ηθικό τους παραμένει ακμαιότατο, παρά την παρατεταμένη κράτηση και μάλιστα χωρίς καν την απαγγελία κατηγορητηρίου. Όπως είπαν, δε, στο Μητροπολίτη Αδριανουπόλεως περνούν την ώρα τους, ποτίζοντας το δέντρο της προσμονής και της ελπίδας, κυρίως διαβάζοντας.

Σημειώνεται ότι ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος παρέθεσε, πάντως από την πλευρά του, γεύμα επ' αφορμή του Ραμαζανίου των μουσουλμάνων σε θρησκευτικούς παράγοντες της Αδριανούπολης. Στο γεύμα εκλήθη και παρέστη και ο Τούρκος δημοτικός υπάλληλος, ο οποίος είχε περάσει παράνομα στην Ελλάδα, ενώ έκανε εργασίες με ένα εκσκαπτικό μηχάνημα στην τουρκική πλευρά. Ο υπάλληλος παρευρέθηκε στο γεύμα μαζί με την οικογένειά του, ενώ σε όλη τη διάρκειά του δεν παρέλειπε να στάζει… μέλι για την ελληνική «φιλοξενία», επαναλαμβάνοντας πως οι ελληνικές αρχές τού συμπεριφέρθηκαν «σαν μουσαφίρη»…

Ρoή Ειδήσεων