ΕΘΝΙΚΑ

Θρίλερ με το Σκοπιανό: Επιμένουν για τη «Μακεδονία του Ίλιντεν» Ζάεφ και Ντιμιτρόφ

Θρίλερ με το Σκοπιανό: Επιμένουν για τη «Μακεδονία του Ίλιντεν» Ζάεφ και Ντιμιτρόφ

Έντονες παρασκηνιακές διεργασίες εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων, ώστε να εξευρεθεί μία συμφωνία στο ονοματολογικό.

Δεν το συζητάει πλέον η Αθήνα – Κρίσιμος ο ρόλος των ΗΠΑ

Όλα αυτά διαδραματίζονται σε ένα κλίμα έντονων πιέσεων από το διεθνή παράγοντα, με σκοπό να επέλθει ένας τελικός συμβιβασμός.

Οι συζητήσεις ανάμεσα στους δύο πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ επί της ονομασίας «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν» φαίνεται να είχαν υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, με κύριο, βεβαίως, αντικείμενο το αν η συγκεκριμένη ονομασία μπορεί να τύχει έγκρισης στο εσωτερικό της Ελλάδας και των Σκοπίων.

Έκτοτε, η εικόνα έχει μεταβληθεί άρδην, καθώς στην Αθήνα η πρόταση θεωρείται πλέον δύσκολη έως αδύνατη, ενώ στα Σκόπια η πολιτική ηγεσίας της χώρας εξακολουθεί να εκτιμά ως εφικτή την επικράτηση της «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν» ως νέας ονομασίας. Σύμφωνα μάλιστα με την εφημερίδα «Καθημερινή», η οποία επικαλείται πηγές, στα Σκόπια δεν περίμεναν την αντίδραση που είχε το Μέγαρο Μαξίμου το περασμένο Σάββατο, όταν μετά τις επαφές του Αλέξη Τσίπρα με τους τέσσερις πολιτικούς αρχηγούς και τα ισάριθμα «όχι», εκδόθηκε μία ανακοίνωση στην οποία επικρατούσε η αποστασιοποίηση από το «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν».

Ενδεικτικές της στάσης της πολιτικής ηγεσίας στα Σκόπια είναι οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Ζάεφ αλλά και του υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Ο κ. Ζάεφ ο οποίος μάλιστα σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει τον ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, είπε ότι με τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν» πρακτικά δεν απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση, ενισχύει την ταυτότητα των Σκοπίων και παραχωρεί στην Ελλάδα μία σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προορισμό.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει ένα πολιτικό κόμμα, ένας διανοούμενος, ένας απλός πολίτης που προσβάλλεται από αυτή την πρόταση. Πιστεύω ότι πρέπει να συνεχίσουμε». Και κατέληξε: «Αρχικά, ας κοιτάξουμε αυτή τη λύση έως το τέλος και απευθύνω έκκληση σε όλους στην Ελλάδα να τη σκεφθούν, διότι αξίζει τον κόπο».

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Νίκολα Ντιμιτρόφ.

«Δεν βλέπω μια πιο ικανοποιητική πρόταση που να έχει τη συγκατάθεση και των δύο πλευρών που διαπραγματεύονται» είπε. Και πρόσθεσε ότι «είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε (την πρόταση) και να πείσουμε το λαό μας να υποστηρίξει τη λύση διότι πιστεύουμε σε αυτή».

Μάλιστα, άφησε να εννοηθεί ότι τα Σκόπια δεν συζητούν κάποια άλλη πρόταση που να καλύπτει το erga omnes. «Αν αφαιρεθεί ένα στοιχεία, το συνολικό πακέτο θα διαλυθεί», είπε.

Κρίσιμος ο ρόλος των ΗΠΑ

Σε κρίσιμο παράγοντα, όπως φάνηκε από την τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς με τον κ. Τσίπρα, μετατρέπονται για ακόμη μία φορά οι ΗΠΑ. Το Μακεδονικό βρέθηκε στην ατζέντα των συνομιλιών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον αρμόδιο υφυπουργό Ευρώπης και Ευρασίας Γουές Μίτσελ.

Αντίθετα, με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, ο κ. Κοτζιάς συζήτησε για συνεργασία στο τρίπτυχο ασφάλεια, ενέργεια και τεχνολογία. Σύμφωνα με ανακοινωθέν του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ χαρακτηρίζονται ως άριστες.

Πηγή φωτογραφιών: Eurokinissi

Διαβάστε επίσης:

Το βίντεο της φρίκης και της όργης: Παιδόφιλος κακοποιεί 10χρονη σε σινεμά μπροστά στη μητέρα της

Σχετικές ειδήσεις