ΕΘΝΙΚΑ

Σκοπιανό ώρα μηδέν: «Κλείδωσε» το όνομα – Σήμερα η επικοινωνία Τσίπρα – Ζάεφ

Σκοπιανό ώρα μηδέν: «Κλείδωσε» το όνομα – Σήμερα η επικοινωνία Τσίπρα – Ζάεφ

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις τις τελευταίες ώρες – Αποφασισμένοι να προχωρήσουν Τσίπρας και Ζάεφ, παρά τις αντιδράσεις – Τι αναφέρουν αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr

Παρά τις αντιδράσεις και το βέτο από τον πρόεδρο των Σκοπίων, Γκιόρκι Ιβάνοφ, οι δύο πρωθυπουργοί στοχεύουν σε οριστική συμφωνία στο ονοματολογικό και μάλιστα μέσα στις επόμενες ημέρες

Οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων βρίσκονται στην τελική ευθεία, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως Αθήνα και Σκόπια έχουν καταλήξει στο όνομα και πλέον συζητούν για τους όρους και τα… ψιλά γράμματα της συμφωνίας.

«Τελειώνουμε! Είμαστε κοντά σε οριστική συμφωνία με την κυβέρνηση των Σκοπίων», δηλώνουν αρμόδιες διπλωματικές πηγές, τονίζοντας ότι η συμφωνία είναι έτοιμη και απομένουν κάποια βασικά στοιχεία που θα επισημοποιηθούν σε επίπεδο πρωθυπουργών.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι διμερείς διαπραγματεύσεις ως προς το ονοματολογικό κινούνται πλέον σε δύο επιλογές – λύσεις:

  • Severna Makedonija (Bόρεια Μακεδονία)
  • Nova Makedonija (Νέα Μακεδονία)

Τις τελευταίες ώρες, το όνομα που φαίνεται να επικρατεί είναι Severna Makedonija (Bόρεια Μακεδονία).

Όπως είναι απολύτως προφανές, η «κόκκινη γραμμή» της ελληνικής διπλωματίας για ονομασία erga omnes παραμένει στο ακέραιο, παρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος των Σκοπίων, Γκεόργκι Ιβάνοφ, επιχειρεί να τινάξει στον αέρα τη διαπραγμάτευση, λέγοντας ότι δεν δέχεται μια ονομασία για όλες τις χρήσεις.

Σήμερα πιθανότατα το τηλεφώνημα Τσίπρα – Ζάεφ

Να ακούσει το «ναι» του Σκοπιανού πρωθυπουργού περιμένει ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχουν πιθανότατα σήμερα.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το Newsbomb.gr, μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται η κρίσιμη τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με το Σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ.

Όπως εκτιμάται, εάν οι συνομιλίες ανάμεσα στους δύο πρωθυπουργούς έχουν αίσια έκβαση, τότε δεν αποκλείεται να προγραμματιστεί άμεσα συνάντηση μεταξύ τους, ήτοι μέσα στα Σαββατοκύριακο (02/06-03/06) ή το αργότερο τη Δευτέρα (04/06).

Μ' αυτόν τον τρόπο θα απελευθερώσει την ελληνική κυβέρνηση στο να συναινέσει στην έναρξη της ενταξιακής της διαδικασίας στις 28 Ιουνίου στην Σύνοδο Κορυφής και στην πρόσκληση των Σκοπίων για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Η ένταξη όμως δεν θα ολοκληρωθεί εάν δεν γίνουν συγκεκριμένα βήματα από την σκοπιανή πλευρά στην βάση ενός οδικού χάρτη που καθορίζει όλες τις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να προηγηθούν.

Αυτό σημαίνει ότι αρχές του Φθινοπώρου θα πρέπει τα Σκόπια να επικυρώσουν μέσω του κοινοβουλίου τους τη συμφωνία για το όνομα και αμέσως μετά να διενεργηθεί δημοψήφισμα.

Από εκεί και πέρα, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, θα έρθει η συμφωνία για κύρωση στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός για μπάνιο: Με ζέστη ξεκινάει το Καλοκαίρι - Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία (pics)

Σχετικές ειδήσεις