Ανανεώθηκε:

Σκοπιανό: Νέες καθυστερήσεις και ανακοίνωση αντί… τηλεφωνήματος από τον Ζάεφ

Newsroom Newsroom

Σκοπιανό: Νέες καθυστερήσεις και ανακοίνωση αντί… τηλεφωνήματος από τον Ζάεφ

Σκοπιανό | Ειδήσεις: Καθυστερήσεις στις… καθυστερήσεις κάνουν τα Σκόπια στο θέμα της ονομασίας, καθώς ο Ζόραν Ζάεφ τα «έβαλε» αυτήν τη φορά με τα… ΜΜΕ για τον Ντιμιτρόφ, κάνοντας λόγο για «ποιοτική και αμοιβαία αποδεκτή λύση η οποία θα είναι βιώσιμη».

Ενώ η ελληνική ηγεσία αναμένει τηλεφωνική επαφή μεταξύ του Σκοπιανού πρωθυπουργού και του Αλέξη Τσίπρα, η κυβέρνηση των Σκοπίων εξέδωσε - για την ώρα - μία απλή ανακοίνωση, προκειμένου να… πείσει πως δεν βάζει εμπόδια στη λύση του ζητήματος της ονομασίας.

Τι και αν η κλεψύδρα των γειτόνων αδειάζει επικίνδυνα, καθώς σε μερικές εβδομάδες είναι η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. και λίγο αργότερα εκείνη του ΝΑΤΟ, στην οποία ευελπιστούν να δεχτούν πρόκληση να ενταχθούν στη Συμμαχία (με την προϋπόθεση βέβαια πως θα έχει λυθεί το ζήτημα της ονομασίας), ο Ζάεφ προτιμά να... επαναλαμβάνεται με ανακοινώσεις χωρίς ουσία.

«Είναι σημαντικό, να επιτευχθεί μια ποιοτική και αμοιβαία αποδεκτή λύση η οποία θα είναι βιώσιμη και η κυβέρνηση των Σκοπίων παραμένει προσηλωμένη στην εξεύρεση λύσης που θα προστατεύει και ενισχύει την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα των πολιτών της Δημοκρατίας της», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση η κυβέρνηση της γείτονος.

«Οι εικασίες περιφερειακών μέσων μαζικής ενημέρωσης, σε αυτές τις ευαίσθητες στιγμές, δεν μπορούν να συμβάλουν σε αυτόν τον στρατηγικό στόχο εθνικού συμφέροντος», συνεχίζει η κυβέρνηση των Σκοπίων και τονίζει πως «η οικοδόμηση φιλίας μεταξύ των δύο χωρών είναι ένα μεγάλο στοίχημα για το κοινό μέλλον και η συνεργασία στο μέλλον μόνον θα αυξάνεται».

Και καταλήγει: «Η κυβέρνηση παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων, της ένταξης στην ΕΕ και του ΝΑΤΟ και είναι σαφές ότι για την επίτευξή τους είναι απαραίτητο να ξεπεραστεί το πρόβλημα με το όνομα».

«Θρίλερ» στο Σκοπιανό: Ο Ζάεφ, οι εθνικιστές και ο «Δούρειος Ίππος» της διαπραγμάτευσης

Ισχυρό ενδεχόμενο να υπάρξει τηλεφώνημα του Σκοπιανού πρωθυπουργού στον Αλέξη Τσίπρα μέσα στο Σαββατοκύριακο Ποιος δυναμιτίζει το τελικό «deal» Ελλάδας – Σκοπίων για το όνομα – Ο ρόλος του προέδρου Ιβάνοφ και τα «φαντάσματα» της κυβέρνησης Γκρούεφσκι

Σε κρίσιμη καμπή εισέρχεται πλέον το ζήτημα του ονοματολογικού, καθώς, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το Newsbomb.gr, δεν αποκλείεται μέσα στο Σαββατοκύριακο (09 - 10/06/2018) να γίνει τελικά το τηλεφώνημα του Σκοπιανού πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ, στον Έλληνα ομόλογό του, Αλέξη Τσίπρα.

Ωστόσο, η μέχρι τώρα στάση των γειτόνων φέρνει στο νου τη γνωστή παροιμία «όπου λαλούν πολλά κοκκόρια, αργεί να ξημερώσει». Και σίγουρα αυτό που λέει ο θυμόσοφος λαός μας φαίνεται πως ταιριάζει «γάντι» στη συμπεριφορά των Σκοπιανών, που την τελευταία εβδομάδα παρουσιάζουν δύο εντελώς διαφορετικές απόψεις μεταξύ τους, αναφορικά με τη διαπραγμάτευση στο Σκοπιανό.

Τη στιγμή που η ελληνική πλευρά επιμένει σταθερά και με πολύ καλή διάθεση σε μια ουσιαστική συμφωνία με τους γείτονες, επιμένοντας στις «κόκκινες» γραμμές της που αφορούν κυρίως στο ζήτημα των αλυτρωτικών διατάξεων του συντάγματος των γειτόνων, η σκοπιανή κυβέρνηση φαίνεται να συνομιλεί με δύο διαφορετικές γλώσσες, τα επιχειρήματα των οποίων είναι πολύ συχνά αλληλοσυγκρουόμενα.

Και είναι αυτή ακριβώς η διγλωσσία, που κάνει εδώ και καιρό το τηλέφωνο του Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου να μη χτυπάει και τον Σκοπιανό ομόλογό του, τον Ζόραν Ζάεφ, να παραμένει σιωπηλός, παρά τις προ ημερών δηλώσεις του ότι το τηλεφώνημα «είναι απλώς θέμα χρόνου». Είναι, όμως, τόσο εύκολα τα πράγματα για τον πρωθυπουργό της γείτονος;

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι «σίγουρα όχι». Αν και ο κ. Ζάεφ έδειξε, από την πρώτη κιόλας ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του, ότι επιθυμεί να οδηγήσει τα Σκόπια μακριά από τις αλυτρωτικές «κορώνες» και τον ανούσιο μεγαλοϊδεατισμό της ακροδεξιάς κυβέρνησης του προκατόχου του, Νίκολα Γκρούεφσκι, φαίνεται πως το έργο του καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο.

gkrouefski

Ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων, Νίκολα Γκρούεφσκι

Ύποπτα παιχνίδια υπονόμευσης

Και τούτο, γιατί κάποιοι, ακόμη και μέσα στην κυβέρνησή του, προσπαθούν να του το κάνουν δύσκολο. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως ο νυν υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ, είναι ο «Δούρειος Ίππος» στις διμερείς διαπραγματεύσεις Ελλάδας - Σκοπίων. Κάθε φορά που ο κ. Ζάεφ δείχνει να οδηγεί τη συζήτηση ένα βήμα εμπρός, ο κ. Ντιμιτρόφ ναι μεν συμφωνεί, αλλά κάνει δύο βήματα πίσω.

dimitrov

Ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ

Αυτή η τακτική που θυμίζει κάτι από βηματισμό καβουριού δεν είναι καινούργια. Το αντίθετο: Ακολουθεί πιστά τα χνάρια των πολιτικών ελιγμών που ακολουθούσε παλαιότερα η κυβέρνηση Γκρούεφσκι, που επιζητούσε απλώς μια λύση στα λόγια και όχι στην πράξη με την Αθήνα, για το όνομα.

Υπό το πρίσμα αυτό, μπορεί να ερμηνευτεί και η απόπειρα από πλευράς της Σκοπιανής διπλωματίας να επανέλθει η πρόταση για όνομα «Μακεδονία - Σκόπια», ενώ είχαν καταλήξει ήδη οι υπουργοί, παρουσία του Μάθιου Νίμιτς, στα γνωστά τρία αποδεκτά ονόματα.

Δεν θα πρέπει, όμως, κανείς να λησμονεί τον ρόλο του κ. Ντιμιτρόφ στην κυβέρνηση Γκρούεφσκι: Ήταν το «αγαπημένο παιδί» του τότε πρωθυπουργού, ο οποίος τον τοποθέτησε σε θέση διπλωματικού ακολούθου στις ΗΠΑ.

Αυτό, όμως, δεν παρά η ένδειξη της υπονόμευσης που δέχεται εδώ καιρό ο κ. Ζάεφ. Όμως η απόδειξη, θα μπορούσε να πει κανείς ότι υποκρύπτεται στην πλέον πρόσφατη ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της γείτονος, αναφορικά με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό.

Στην ανακοίνωση του Σκοπιανού υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνεται: «Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών επιδείχθηκε καλή θέληση και επιτεύχθηκε καλό αποτέλεσμα. Αυτή τη στιγμή, όπως και σε κάθε διαδικασία παρόμοιας φύσης, είναι απαραίτητο αυτή η καλή θέληση να μετουσιωθεί από τις ομάδες εργασίας σε κείμενο συμφωνίας, που θα απεικονίζει με τον πλέον κατάλληλο τρόπο τις ουσιαστικές παραμέτρους της πολιτικής συνεννόησης που έχει επιτευχθεί μεταξύ των δύο πλευρών. Η “Δημοκρατία της Μακεδονίας” επιθυμεί και εργάζεται εντατικά ώστε αυτό να συμβεί το συντομότερο δυνατόν, μέχρι την επικείμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι για παρόμοια σημαντικά θέματα δεν πρέπει να υπάρχει βιασύνη. Η ποιότητα του κειμένου της συμφωνίας και η ανάγκη επίτευξης μόνιμης και βιώσιμης λύσης, αποδεκτής για τις δύο πλευρές, είναι μακράν σημαντικότερες από την ανάγκη η διαδικασία να ολοκληρωθεί εντός της όποιας προθεσμίας».

Λίγο μετά τη συγκεκριμένη ανακοίνωση, ήρθε η αντίδραση του πρωθυπουργού Ζάεφ, σε σαφώς διαφορετικό τόνο και με εμφανή, αλλά έμμεσα διατυπωμένη την ενόχλησή του για τα λεγόμενα του Ντιμιτρόφ: «Το θέμα του ονόματος θα λυθεί πολύ σύντομα. Δεν θέλω να κάνω νέα σχόλια πέρα από την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών. Αυτή λέει ότι είμαστε πραγματικά πολύ κοντά, αλλά είναι σημαντικό η συμφωνία να είναι μόνιμη και βιώσιμη και να είναι 100% εξασφαλισμένη για τις γενιές που έρχονται και θα οικοδομήσουν αυτή τη φιλία, με τη συμφωνία που θα επιτύχουμε. Όπως βλέπετε, εγώ παραμένω αισιόδοξος αν και δεν είναι εύκολο. Είναι ευαίσθητο, αλλά είναι πολύ σημαντικό».

Για να καταλήξει ο Σκοπιανός πρωθυπουργός: «Προσπαθούμε να το κάνουμε όσο το δυνατόν νωρίτερα, για να γνωρίζουν τα κοινοβούλια στη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Ολλανδία και όλες τις άλλες σημαντικές χώρες, ώστε να ενθαρρύνουν τη θετική απόφαση που προσδοκά τόσο πολύ η “Μακεδονία”, διότι είναι υποψήφια προς ένταξη από το 2005, έχουμε λάβει εφτά καθαρές συστάσεις για έναρξη διαπραγματεύσεων και τελικά να λάβουμε ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων».

Ακροδεξιά φερέφωνα και «φαντάσματα»

Στην ίδια γραμμή με το Νίκολα Ντιμιτρόφ μοιάζει να κινείται και ο πρόεδρος των Σκοπίων, Γκεόργκι Ιβάνοφ.

ivanov

Ο θεματοφύλακας του σκοπιανού συντάγματος μοιάζει εγκλωβισμένος στις ακροδεξιές φωνές, γεγονός που τον έκανε να μη διστάσει να ρίξει τη δική του «τορπίλη» πρόσφατα στις διαπραγματεύσεις, μη αποδεχόμενος μια ονομασία «erga omnes» για τη χώρα του.

Διαβάστε σχετικά:

Από την άλλη πλευρά υπάρχει η σκοπιανή ακροδεξιά του VMRO-DPMNE με το διάδοχο του Γκρούεφσκι, τον Χρίστιαν Μίτσκοσκι, να κατηγορεί ευθέως τον Ζάεφ ότι δεν ενημερώνει κανέναν για τη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα, κι ότι για όλα όσα συμβαίνουν, μαθαίνει νέα από τα ελληνικά ΜΜΕ, «τα οποία», όπως λέει σε ειρωνικό ύφος «συνιστούν ανεξάντλητη πηγή ενημέρωσης».

Ο ίδιος εκμεταλλεύεται στο έπακρο και το πρόσφατο εθνικιστικό συλλαλητήριο στα Σκόπια και επιχειρεί να ξεσηκώσει το λαό της γείτονος, με αλυτρωτικά ιδεώδη, κατηγορώντας, παράλληλα, το νυν πρωθυπουργό ότι κινείται μακριά από τα συμφέροντα της χώρας του.

Όπως όλα δείχνουν, τα Σκόπια δεν μοιάζουν να είναι έτοιμα για μια συμφωνία με τη χώρα μας. Όσο η κυβέρνηση Ζάεφ δείχνει στους «σκελετούς της ακροδεξιάς ντουλάπας», τόσο θα απομακρύνεται το ενδεχόμενο ενός deal για το ονοματολογικό.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός στη Βρετανία: Η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της δηλώνει ο Ντόμινικ Ράαμπ

01:44

Κορονοϊός - Μπόρις Τζόνσον: Μηνύματα στήριξης από Τερέζα Μέι και Ντέιβιντ Κάμερον

01:28

Οι γιατροί της είπαν πως θα πεθάνει λόγω κιλών. Η μεταμόρφωσή της θα σας σοκάρει...(photos)

01:24

Αυτοί οι άντρες αρέσουν περισσότερο στις γυναίκες

01:12

#Μένουμε_Σπίτι: Η Κάτια Δανδουλάκη διαβάζει παραμύθι για τα παιδιά (vid)

01:10

Κορονοϊός: Ράλι στη Wall Street - Μεγάλη πτώση στο πετρέλαιο

00:48

Θες να μάθεις πόσα χρόνια θα ζήσεις; Δες εδώ

00:35

Ο γιος του Tom Hanks δείχνει πώς θα φτιάξεις μάσκα προστασίας για το πρόσωπο με ένα μαντήλι και δύο λαστιχάκια μαλλιών (video)

00:20

Σήμερα 07/04: Ό,τι δεν φαντάζεσαι, είναι πιθανό να συμβεί!

00:10

Σαν σήμερα το 2005 πέθανε ο σερ του ελληνικού πενταγράμμου, Γρηγόρης Μπιθικώτσης

00:01

Θεσσαλία: Εκτεταμένα προβλήματα λόγω κακοκαιρίας στον δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου

23:53

Θρήνος σε Ισπανία και Σερβία, «έφυγε» ο Ράντομιρ Άντιτς

23:52
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved