ΕΘΝΙΚΑ

Σκοπιανό: Αδειάζει η κλεψύδρα – Απομακρύνεται η λύση μέρα με τη μέρα

Σκοπιανό: Αδειάζει η κλεψύδρα – Απομακρύνεται η λύση μέρα με τη μέρα

Τα εσωτερικά ζητήματα των Σκοπίων φαίνεται πως συνεχίζουν να ταλανίζουν τις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας υψώνοντας τροχοπέδη.

Θολό τοπίο με «ύποπτες» καθυστερήσεις από την ηγεσία των Σκοπίων – Παίζουν με τις λέξεις και το χρόνο προκαλώντας εκνευρισμό στην Αθήνα

Ενώ ο Αλέξης Τσίπρας περιμένει στο ακουστικό του τον Ζόραφ Ζάεφ, που θα σημάνει, εν πολλοίς, την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων εξέδωσε μία ακόμη ανακοίνωση, με αφορμή τις φήμες για διάσταση απόψεων ανάμεσα σε αυτόν και τον υπουργό Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ.

Οι δύο άνδρες μάλιστα έσπευσαν να φωτογραφηθούν βολτάροντας με μοτοσικλέτες, θέλοντας να στείλουν ένα μήνυμα ότι όλα είναι καλά μεταξύ τους.

ZAEF NTIMITROF

Προφανώς όμως δεν είναι, και αυτό είναι πασιφανέστατο. Διπλωματικοί κύκλοι επισημαίνουν πως τα εσωτερικά ζητήματα των Σκοπίων ενδεχομένως να αποτελέσουν και το λόγο που η όλη προσπάθεια λύσης του ονοματολογικού πέσει στο κενό.

Προβληματισμός στην Αθήνα

Μέχρι και πριν λίγες ημέρες, κυβερνητικά στελέχη εξέφραζαν αισιοδοξία ότι Τσίπρας και Ζάεφ θα συνομιλήσουν τηλεφωνικώς και το θέμα θα μπει στην τελική ευθεία για επίλυση.

Ωστόσο, εντός του Σαββατοκύριακου, στελέχη που βρίσκονται κοντά στον πρωθυπουργό εξέφραζαν επιφυλάξεις και προβληματισμό για τη στάση των Σκοπίων. «Δυστυχώς ο χρόνος δεν κυλάει υπέρ των διαπραγματεύσεων. Εμείς έχουμε ξεκάθαρη θέση από την αρχή. Το πρόβλημα είναι στην απέναντι πλευρά», επισημαίνει στο Newsbomb.gr κυβερνητικός βουλευτής.

Επιπλέον, ο χρόνος έως την σύνοδο των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ στις 25 Ιούνιου μειώνεται επικίνδυνα για τους Σκοπιανούς, που βλέπουν το ενδεχόμενο ένταξης στο ΝΑΤΟ να παίρνει νέα παράταση.

Ωστόσο, αν τα Σκόπια θελήσουν να ξαναπιάσουν το νήμα στο σημείο που έχει μείνει τώρα, δηλαδή στο κείμενο της συμφωνίας Κοτζιά-Ντιμιτρόφ, η Αθήνα δεν θα αρνηθεί μια δεύτερη ευκαιρία. Απλά, θεωρείται δύσκολο να επανέλθει η γείτονα, δεδομένου ότι δεν θα έχει αλλάξει κατι, ισα-ισα θα έχει χαθεί η ευνοϊκή συγκυρία των συνόδων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου και τις αρχές Ιουλίου.

Διαβάστε επίσης:

Νέα τουρκική επίθεση: Το καθεστώς «χούντας» του Ερντογάν αμφισβητεί την ελληνική δημοκρατία (Vid)

Σχετικές ειδήσεις